DRONOVI

Švicarski ImmersionRC i hrvatska Orqa svojim spajanjem postaju najmoćnija tvrtka FPV industrije sa sjedištem u EU

Bionic
Reading

Osječka tehnološka tvrtka Orqa potvrdila je status lidera u području razvoja tehnologije pogleda iz prvog lica (FPV) stjecanjem 100% udjela u švicarskom ImmersionRC-u

Brzorastuća osječka tehnološka tvrtka Orqa d.o.o. ponovo je potvrdila status svjetskog lidera u području razvoja tehnologije pogleda iz prvog lica (FPV) stjecanjem 100% udjela u švicarskom ImmersionRC-u, čime je došlo do jedne od najvažnijih poslovnih akvizicija u industriji FPV dronova. Potpisivanje ugovora između ovih dviju tvrtki prirodni je nastavak dosadašnje uspješne suradnje od koje i dalje možemo očekivati značajne inovacije korištenjem najnaprednijih digitalnih tehnologija.

Srđan Kovačević, izvršni direktor Orqe, koji se trenutno nalazi u Washingtonu kao dio delegacije DIGITALEUROPE kako bi surađivao s istaknutim američkim kreatorima politike s ciljem usklađivanja globalnog digitalnog poslovanja, također je vrlo zadovoljan ovim važnim dogovorom:

'Spremni smo za buduće zajedničke inovativne uspjehe koji su zajamčeni spajanjem i akvizicijom IRC portfelja, čime će Orqa na globalnom tržištu moći ponuditi jedan od najcjelovitijih portfelja tehnologija za dronove. Oduševljeni smo što možemo poželjeti dobrodošlicu u Orqa tim našem dugogodišnjem partneru i prijatelju Tonyju.'

'Nakon više od dvije godine uspješne suradnje, primarno kao proizvodni partner za Ghost liniju proizvoda, uvjeren sam da je spajanje s Orqom ključan korak za razvoj budućih vrhunskih tehnologija čime ćemo postati najmoćnija tvrtka za inženjering i proizvode u FPV industriji', objasnio je Anthony Cake, nekadašnji izvršni direktor IRC-a, a sada novoimenovani glavni direktor za tehnološke inovacije Orqe.

Tvrtka ImmersionRC (IRC), sa svojim desetogodišnjim iskustvom, smatra se začetnikom FPV industrije specijalizirane za napredna rješenja za dronove, dok je Orqa u zadnjih nekoliko godina postala globalni lider u dizajnu i proizvodnji video-naočala za pilote dronova i jedna od vodećih tvrtki u industriji bespilotnih letjelica.

Okosnicu Orqinog poslovanja čine razvoj i prototipiranje uređaja iz područja tehnologija pogleda iz prvog lica (FPV), udaljene stvarnosti (RR), prijenosa video signala i radio- komunikacije te proizvodnja elektroničkih komponenata i uređaja. Spajanje i partnerstvo ovih dvaju inovatora zapravo i ne čudi kad se uzme u obzir da je riječ o izuzetno jakim tvrtkama u FPV industriji, čiji se proizvodi i poslovna vizija savršeno uklapaju i nadopunjuju.

ImmersionRC, sa sjedištem u Švicarskoj, već je desetljeće specijaliziran za naprednu elektroniku i jedan je od začetnika FPV tehnologija, dok je Orqa u Hrvatskoj, iako osnovana tek 2018. godine, vrlo brzo postala globalni lider u dizajnu i proizvodnji tehnologija za dronove i stručnosti u video sustavima niske latencije i video naočalama sljedeće generacije za daljinsko upravljanje bespilotnim platformama i poboljšane sposobnosti vida.

Prema uvjetima Ugovora, Orqa preuzima 100% IRC-a, dok se njegov izvršni direktor Anthony Cake sa svojim bogatim iskustvom pridružuje Orqinom timu na poziciji glavnog direktora za tehnološke inovacije.

Orqa nastavlja s razvojem svih postojećih IRC proizvoda koji će se i u budućnosti prodavati, kao dio portfelja najmoćnije tvrtke FPV industrije sa sjedištem u EU.

Osvojili američko tržište

Orqa, premda osnovana tek 2018. godine, dugo je već prisutna na potentnom američkom tržištu gdje su njihove najbolje naočale na svijetu za upravljanje dronovima, Orqa.FPV, brzo zapele za oko američkim oružanim snagama. Istaknuli su se tako u specifičnom tržišnom segmentu integriranih rješenja za upravljanje javnom sigurnosti i obrambenog sektora.

Nedavno su objavili da su potpisali suradnju s podružnicom Paramountom Grupe – Paramount Land Systems.

Podsjetimo, prošle godine osnovan je estonsko-hrvatski startup Defensphere koji izrađuje rješenja na tržištu obrambenih tehnologija. Osnovalo ga je osmero ljudi – bivši vojnici i estonski startupi te Hrvatski klaster konkurentnosti obrambenih industrija i osječka Orqa. Debitirali su Vegvisirom, sustavom za oklopna vozila koji posadi omogućava vidljivost bojišnice a da pritom ne moraju izlaziti iz vozila. Riječ je o prvom takvom sustavu namijenjenom oklopnim vozilima koji bi za vizualizaciju koristio VR naočale.

Kovačević se u Washtingonu sastao s predstavnicima programa DIGITALEUROPE, inače vodećeg EU trgovačkog udruženja koji je usmjeren na 'rast i prosperitet europskih inovatora'. Žele prezentirati europsku regulativnu perspektivu vezano uz razvoj dronova i umjetne inteligencije, tim više što je regulativa za dronove složena kada je riječ o razvoju i implementaciji. No u Orqi vjeruju da su na dobrom putu prema neophodnom smanjenju razlika među europskim i američkim zakonima.