inkubator bios

[FOTO] Zavirili smo u laboratorij bez epruveta u kojemu 'grdosije' printaju 3D modele i doznali zašto ga koristi osječka Orqa

17.09.2022 u 15:15

Bionic
Reading

U ovom laboratoriju nema epruveta, nego su u njemu smještene grdosije od strojeva koje printaju 3D modele. Hardverski laboratorij osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS uskoro otvara vrata korisnicima - strojevi koji se nalaze u njemu vrijedni su više od šest milijuna kuna. Zavirili smo u laboratorij i provjerili što će se sve u njemu moći raditi

Ondje se ne mućkaju tekućine u epruvetama, nego printaju 3D modeli. U hardverskom laboratoriju osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS udara se zadnji 'glanc' kako bi se stavio u pun pogon početkom iduće godine. Prvu bubu u uho BIOS-u je za ovakav projekt ubacio jedan od stanara inkubatora prije četiri godine, kada je i sam krenuo u razvoj proizvoda.

'Na papir smo tada stavili sve što nam je potrebno od opreme. Kroz razgovor se iskristaliziralo što bi se sve u takvom laboratoriju trebalo nalaziti. I tako smo prijavili projekt na poziv za unapređenje poduzetničke infrastrukture. I prošli. Renovirali smo objekt C i u njega uselili coworking prostor i hardverski laboratorij', opisuje za tportal Jean-Pierre Maričić, voditelj projekta, kako je sve počelo.

Sada su na prostoru od gotovo 200 kvadrata smješteni strojevi vrijedni više od šest milijuna kuna.

'Nabavili smo printere koji rade s plastikom, plastičnim prahom ili FDM tehnologijama. Riječ je većinom o industrijskoj opremi. Metalska jezgra u Čakovcu ima sličan laboratorij, ali za printanje metalnih modela, a riječki Porin radi s 3D printerima s pijeskom i za dentalnu industriju. Dakle imaju ono što mi nemamo', nastavlja Maričić, napominjući da su sa svima njima sjeli za stol te se rodila ideja da svatko opremi drugačiji hardverski laboratorij kako se ne bi preklapali u strojevima i uslugama.

Zakotrljala se tako i neformalna inicijativa.

'Ako naši korisnici, primjerice, trebaju printati nešto u metalu, ne moraju razmišljati gdje će to raditi, nego ih šaljemo u Čakovec. I obrnuto. Cilj nam je pomoći malim i srednjim poduzetnicima u razvoju njihovih prototipova, inovativnih proizvoda', dodaje Maričić.

Ideja o hardverskom laboratoriju u osječkom BIOS-u zakotrljala se u razgovorima s osječkom Orqom, svjetskim liderom u području razvoja videonaočala za pilote dronova, jednim od stanara inkubatora.

Orqa: Skratili smo vrijeme testiranja dijelova

'Koristimo gotovo svu opremu i infrastrukturu u labosu, najviše visokokvalitetni 3D printer koji nam je dao ključnu prednost i skratio vrijeme u odnosu na ono kako smo to prije radili. Dok ga nije bilo, morali smo dijelove od kojih je sastavljena optika slati u Nizozemsku na printanje. Obično nam je trebalo dva tjedna da bismo ih dobili nazad, a često se događalo da bismo napravili pogrešku u dizajnu toga dijela, pa nam ga vrate i onda ga ponovno moramo slati, pa opet čekati dva tjedna', opisuje za tportal Ivan Jelušić, jedan od osnivača Orqe.

Kaže nam da, za razliku od tvrtki koje se bave softverom, u kojima su u pravilu za rad potrebni računalo, tipkovnica i miš, one koje se bave razvojem hardvera, odnosno elektroničkih uređaja, gotovih proizvoda, uz sve nabrojeno trebaju vrlo skupu opremu za finalnu montažu, prototipiranje i, u konačnici, proizvodnju.

'Tvrtki koja raste i razvija se skupo je i teško istovremeno skalirati broj zaposlenika, kao i opremu potrebnu za neke standardne procese kojima se bavimo. Zato nam je bila ključna činjenica da se možemo nasloniti na infrastrukturu BIOS-a i hardverskog laboratorija, jer osim što su nam dali opremu potrebnu za rast, razvoj, prototipiranje i proizvodnju, mogli smo stabilno nastaviti s rastom broja zaposlenih', govori Jelušić, napominjući da će najplastičnije moguće ilustrirati za što upravo njima koristi ovaj prostor.

  • +25
Hardverski laboratorij BIOS-a u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Kada imaš opremu kakvu ima hardverski laboratorij u svojoj floti, onda se nakon završetka radnog vremena kolege samo prošeću do njega i stave komade na printanje. Već ujutro imamo gotov model, a ne samo što smo ga dobili u roku od 24 sata, nego je u pravilu puno jeftiniji. Najjednostavnije rečeno, skratili smo vrijeme za dijelove koje testiramo s dva tjedna na jedan dan', ističe Jelušić prednosti.

Iako još nemaju interes koji bi potpuno ispunio kapacitet ovoga laboratorija, u BIOS-u rade sa stanarima Inkubatora, ali i na projektima kako bi educirali poduzetnike da se znaju koristiti opremom koja će im bitno skratiti vrijeme od ideje do razvoja proizvoda.

'Kapacitet s novom opremom je strašan. Teško mi je govoriti u brojkama. No pokušat ću ilustrirati. Istovremeno se može u njemu printati jedan veliki i puno malih modela. Imamo FDM printer koji izrađuje ogromne dimenzije, metar puta 60 centimetara', pokušava što preciznije opisati grdosije koje su se uselile u hardverski laboratorij.

O cijenama

O cjeniku, dodaje, teško im je govoriti, jer čak i oni koji rade na otvorenom tržištu kreiraju ga prema modelima koji im stižu na printanje.

'Laboratorij smo opremili kako bi u njemu radili startupi, inovativne tvrtke s kojima surađujemo. Ne naplaćujemo tržišnu cijenu i nećemo ovdje ostvarivati dobit i zaradu, nego će takvi poduzetnici ostvarivati uštede dok razvijaju prototipove', dodaje Jean-Pierre Maričić, navodeći da zbog svega toga nemaju konkurenciju.

Uvjeren je da će surađivati s tehnološki inovativnim tvrtkama, kojima se i okreću. Trenutno se u osječkom Inkubatoru nalaze 42 stanara.

'Na početku smo bili proizvodni inkubator, nismo imali uredske prostore, a među sadašnjim stanarima više od polovice čine tehnološke tvrtke, ICT ili one koje se bave razvojem nekih tehnologija, poput Orqe, i rade na svojim proizvodima', ilustrira ovaj BIOS-ovac te očekuje da će hardverski laboratorij biti u funkciji početkom listopada.