SKUP POTHVAT

OpenAI razmišlja o izradi vlastitih čipova, ali to neće biti baš jednostavno

06.10.2023 u 23:11

Bionic
Reading

Moglo bi proći nekoliko godina prije no što u tvrtki koja stoji iza ChatGPT-ja uspiju razviti svoje procesore, a uspjeh nije zajamčen

OpenAI, tvrtka koja stoji iza ChatGPT-ja, istražuje izradu vlastitih čipova za umjetnu inteligenciju.

Konačna odluka još nije donesena, ali navodno razmatraju koju bi tvrtku mogli preuzeti kako bi izrada vlastitih čipova bila moguća. Tim potezom namjeravaju riješiti problem manjka skupih čipova za umjetnu inteligenciju na koje se oslanjaju u svom radu.

O različitim opcijama raspravlja se barem od prošle godine. Osim izrade vlastitih procesora, moguća rješenja uključivala su bližu suradnju s drugim proizvođačima čipova, uključujući Nvidiju, i diverzifikaciju dobavljača mimo te tvrtke.

Veliki manjak i troškovi

Glavni izvršni direktor Sam Altman smatra nabavku većeg broja procesora za umjetnu inteligenciju prioritetom za tvrtku na čijem je čelu. Javno se požalio na nedostatak grafičkih procesorskih jedinica.

Tim tržištem dominira Nvidia, koja kontrolira više od 80 posto globalnog tržišta čipova najprikladnijih za pokretanje aplikacija s umjetnom inteligencijom.

Uz manjak čipova, Altmana brinu i ogromni troškovi povezani s radom hardvera potrebnog za pokretanje proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Od 2020. OpenAI razvija svoje tehnologije generativne umjetne inteligencije na golemom superračunalu koje je konstruirao Microsoft, a koje koristi 10.000 Nvidijinih grafičkih procesorskih jedinica (GPU).

ChatGPT je prilično skup alat za održavanje. Svaki upit košta otprilike četiri američka centa, prema procjeni Bernsteinove analitičarke Stacy Rasgon.

Dosegne li broj upita desetinu broja pretraživanja putem Googleove tražilice, za to će biti potrebno osigurati GPU-ove vrijedne oko 48,1 milijardu američkih dolara u početku i oko 16 mlrd. USD godišnje za održavanje.

Era čipova izrađenih po mjeri

OpenAI nije jedina tvrtka koja želi razviti vlastite čipove. Amazon i Google također su krenuli u tom smjeru, a navodno se time bave i u Microsoftu.

Tvrtka Meta Platforms također je probala izraditi vlastite čipove, ali je imala prilično problema s time, zbog čega je bila prisiljena ukinuti pojedine modele.

Sad rade na razvoju procesora koji će obuhvatiti sve vrste rada vezanog uz umjetnu inteligenciju, piše Reuters.

Kako je za takav pothvat potrebno, prema procjenama, osigurati stotine milijuna USD godišnje uz neizvjesnost hoće li rezultirati uspjehom, pitanje je može li si OpenAI tako nešto priuštiti.

Akvizicija tvrtke za proizvodnju čipova mogla bi ubrzati proces izgradnje OpenAI-jevog vlastitog čipa, kao što se dogodilo nakon što je Amazon preuzeo Annapurna Labs 2015. godine.

Očekuje se kako bi moglo proći nekoliko godina prije no što OpenAI uspije proizvesti vlastiti procesor, što znači kako će do tada i dalje ovisiti o dobavljačima kao što su Nvidia i AMD.