NAGLI SKOK

OpenAI bi mogao vrijediti gotovo 100 milijardi dolara

28.09.2023 u 09:15

Bionic
Reading

Nakon što su već prikupili više od deset milijardi investicija tijekom 2023., tvorci ChatGPT-ja razmatraju mogućnost prodaje dionica

OpenAI je u razgovorima o mogućoj prodaji dionica koja bi povećala vrijednost te tvrtke s 29 milijardi na negdje između 80 i 90 milijardi američkih dolara. Zaposlenici bi smjeli prodati svoje postojeće dionice umjesto da tvrtka izdaje nove, doznaje Wall Street Journal.

U travnju je OpenAI prikupio nešto više od 300 milijuna američkih dolara od investitora kao što su Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Thrive i K2 Global, što je procjenu vrijednosti tvrtke postavilo na 29 milijardi američkih dolara.

Ta su sredstva stigla povrh ulaganja koje je najavio Microsoft, za koje se pretpostavlja kako vrijedi oko 10 milijardi dolara, a koje je zaključeno u siječnju ove godine.

OpenAI, u čijem je vlasništvu ChatGPT, trenutno je u 49-postotnom Microsoftovom vlasništvu. Krajem kolovoza su objavili kako očekuju milijardu dolara prihoda tijekom ove godine, piše Tech Crunch.

Ovaj tjedan najavljeno je da će ChatGPT postati puno interaktivniji pa tako korisnici mogu s njime, osim tekstualno, komunicirati putem glasovnih upita te slanjem fotografija na temelju kojih će ChatGPT dati svoj odgovor.