PRECIZNIJA ANALIZA

Znanstvenici razvili AI model koji bi mogao napraviti velike pomake u liječenju raka dojke

03.10.2023 u 18:03

Bionic
Reading

Model koji koristi tehnologiju umjetne inteligencije (AI) može otkriti jesu li sve kancerogene stanice uklonjene tijekom operacije raka dojke, pokazalo je novo istraživanje

Istraživači u SAD-u kažu da su razvili novi model umjetne inteligencije (AI) koji može predvidjeti je li kancerogeno tkivo u potpunosti uklonjeno tijekom operacija raka dojke. Kažu da bi to moglo povećati šanse da se sve stanice raka uklone pa se pacijenti više ne bi trebali podvrgavati višestrukim zahvatima.

Nakon što kirurg ukloni kancerogeni tumor i malu količinu zdravog tkiva oko raka, tkivo se pregledava mamografom i od strane specijalista, piše Euronews.

Patolog će pregledati jesu li stanice raka ostale prisutne na rubu uklonjenog tkiva kako bi utvrdio postoji li mogućnost da kancerogeno tkivo ostane u dojci. No testovi patologa mogu potrajati i do tjedan dana, prema autorima studije sa Sveučilišta Sjeverne Karoline (UNC).

'Neke vrste raka možete osjetiti i vidjeti, ali mi ne možemo vidjeti mikroskopske stanice raka koje bi mogle biti prisutne na rubu uklonjenog tkiva', rekla je viša autorica Kristalyn Gallagher, izvanredna profesorica na UNC-u.

'Ovaj alat s umjetnom inteligencijom omogućio bi nam točniju analizu tumora uklonjenih kirurški u stvarnom vremenu i povećao šansu da se sve stanice raka uklone tijekom operacije. To bi spriječilo potrebu vraćanja pacijenata na drugu ili treću operaciju', dodala je.

AI model istraživača radi tako što se obučava na velikoj količini podataka - u ovom slučaju, stotine slika mamografije i odgovarajućih izvješća patologa. Na kraju je model uspio razlikovati pozitivne od negativnih margina na slikama. Ispostavilo se da je jednako učinkovit kao i ljudski stručnjaci, 'ako ne i bolji', rekli su istraživači. Rezultati su objavljeni u časopisu Annals of Surgical Oncology.

'To je poput stavljanja dodatnog sloja podrške u bolnice koje možda ne bi imale tu stručnost na raspolaganju', rekao je Shawn Gomez, koautor i profesor biomedicinskog inženjerstva i farmakologije. 'Kirurzi bi tako mogli imati potporu modela obučenog na stotinama ili tisućama slika i dobiti trenutne povratne informacije o operaciji kako bi donijeli bolju odluku', dodao je.

Većina liječenja raka dojke započinje operacijom. Potrebno je više ispitivanja prije nego što bi se ovaj AI model mogao koristiti 'klinički', ali nakon toga bi mogao biti od pomoći bolnicama s manje resursa, rekli su istraživači.