TEHNO SAVJETI

Neki ne vrijede mnogo, za druge možete kupiti kuću: Kako NFT-ove držati na sigurnom

16.05.2022 u 21:28

Bionic
Reading

Nepromjenjivi tokeni sve su raširenija pojava, pa su zbog toga i zanimljiviji kriminalcima koji vas žele prevariti i opljačkati. Pogledajte kako možete zaštititi svoju digitalnu imovinu

Pojedini NFT-ovi ne vrijede puno, po cijeni drugih možete kupiti kuću ili kakvu drugu nekretninu. Bez obzira koliko koštaju, važno je držati ih na sigurnom. Donosimo nekoliko osnovnih savjeta i preporuka kako to učiniti.

Što je NFT?

Nepromjenjivi token (non-fungible token) nije sam po sebi umjetničko djelo, već potvrda o posjedovanju kriptografski potpisane inačice pojedinog umjetničkog djela. Nepromjenjivi su zato što njima, za razliku od kriptovaluta, ne možete trgovati tako da ih zamijenite jedne za druge.

Dakle, kad kupite NFT, kupit ćete dokaz o vlasništvu datoteke s digitalnom umjetninom. To mogu biti slika, video, zvuk, GIF...

Obično ih se kupuje etherima, drugom po vrijednosti kriptovalutom na svijetu. Među popularnim kriptovalutama su cryptopunks, bored ape yacht club, world of women i drugi.

Gdje su pohranjeni NFT-ovi?

Kako je NFT token zaštićen enkripcijom, može biti pohranjen na digitalnom blockchainu, baš kao i transakcije kriptovalutama.

Blockchainove se smatra sigurnima jer koriste nepromjenjive digitalne knjige koje bilo tko na mreži može vidjeti. Zbog toga je prilično teško neprimjetno ih mijenjati.

Pri kupovini NFT-a dobit ćete privatni ključ koji možete pohraniti u digitalni novčanik (ako podržava NFT-ove). Ti su ključevi potrebni za pristup i prijenos NFT-ova na drugu digitalnu lokaciju, zbog čega ih trebate držati u tajnosti cijelo vrijeme. Izgubite li ih, više nećete moći pristupiti NFT-ovima i moguće je da ćete ostati bez prilično vrijedne imovine.

Slabosti industrije NFT-ova

Iako je riječ o mladoj industriji, NFT-ovi su već uspjeli postati prilično vrijedni. Zbog toga su sve češće metom kibernetičkih kriminalaca. Kako bi vas opljačkali, pokušat će se dokopati dva ključna podatka.

Prvi je već spomenuti privatni ključ dok je drugi niz riječi koje vaš digitalni novčanik generira kako biste imali pristup onome što ste pohranili u njega (što se naziva i seed phrase).

Uspije li doći do tih podataka, kriminalac se može dokopati vaših NFT-ova u nekoliko minuta.

Često se koriste phishingom, oslanjajući se na lažnu e-poštu i web odredišta da bi ukrali vaše podatke. Ali također se mogu lažno predstavljati kao umjetnici koji izrađuju NFT-ove i pokušati vas uvjeriti da ste dobili nagradu.

Prijevare ove vrste učestale su na Discordu, Twitteru i Instagramu. U objavi ili privatnoj poruci tražit će od vas unos privatnog ključa ili seed izraza kako biste došli do spomenute nagrade.

Nikad nemojte odavati te informacije jer nisu potrebne da bi vam netko poslao NFT. Za to je dovoljna javna adresa vašeg digitalnog novčanika.

Kako smanjiti rizik krađe?

Nekoliko je načina na koje možete smanjiti rizik krađe NFT-ova.

1) Koristite dvostupanjsku provjeru.

2) Provjeravajte nepoznate i sumnjive poveznice (recimo, ovdje).

3) Provjerite korisničke račune s kojih stižu ponude ili obavijesti o nagradama. Ako netko tvrdi da je velika zvijezda i ima mali broj korisnika, vjerojatno ne govori istinu.

4) Pohranite privatne ključeve i seed izraze na sigurno te ih nikad ne dijelite s drugima. Možete za to upotrijebiti digitalni novčanik koji nije spojen s internetom ili kapsulu za seed izraz, zapisati na papir, pohraniti na čvrsti disk...

Bitno je da su na sigurnom, piše Make Use Of.