KORISNE APLIKACIJE

Ne morate više tražiti šifru za Wi-Fi u kafiću

23.05.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Besplatan pristup Wi-Fi mrežama često je pitanje sreće. Instabridge je jedna od besplatnih aplikacija pomoću kojih povećati svoje izglede

Čak i s ukidanjem roaminga u Europskoj uniji nije uvijek baš jeftino osloniti se samo na mobilni internet za surfanje u pokretu. Pogotovo ako ga koristite i u poslovne svrhe, s aplikacijama koje traže intenzivniji bežični internetski promet.  Zato nam dobro dođu besplatne javne pristupne točke za mreže Wi-Fi.

No, kako ih pronaći? Kao i za štošta drugo, i za to postoji brdo aplikacija. Instabridge je jedna od boljih. 

Kombinirajući bazu podataka Wi-Fi hotspotova koje je prikupila zajednica korisnika s komercijalno dostupim podacima te vrste, ova aplikacija za Android i iOS vam može pomoći u pronalaženju najbliže dostupne pristupne točke i automatski ulogirati vaš uređaj u nju. 

Aplikacija za Android, koju sam isprobao po nekoliko zagrebačkih kafića i drugih javnih mjesta, dosad je preuzeta više od pet milijuna puta. Kako bi ju instalirali, morate imati uređaj s izdanjem Androida 4.0.3 ili novije.

Ponudit će vam mapu dostupnih Wi-Fi točaka u blizini, kao i više informacija o njima (naziv mreže i lozinku, upute kako doći do njih, ocjenu kvalitete Wi-Fi mreže te brzinu prijenosa podataka). Spajanje s dostupnim mrežama odvija se jednim kuckanjem. Ponekad i ako ne znate lozinku.

Kako je to moguće? Pa, neka je dobra duša - koja je prije vas posjetila istu lokaciju - odlučila podijeliti lozinku sa širom zajednicom. Kako gazde kafića kod nas ne u pravilu mijenjaju lozinke baš često, šanse kako ćete lozinka i dalje otključavati pristup Wi-Fiju su razumno velike.

Možete, naravno, i vi postati ta dobra duša, pa podijeliti lozinke klubova, restorana, hotela, zračnih luka i drugih lokacija na kojima ste surfali s ostalim korisnicima.

Iako se diči milijunima pristupnih točaka za Wi-Fi, ta baza podataka, naravno, nije savršena niti potpuna. Dogodit će se da kafić u koji ste naumili sjesti Instabridge nema na svom popisu. 

Ali može biti korisna, naročito kad se nađete u mjestu koje ne poznajte baš dobro. Ili ako igrate geolokacijske igre poput Pokemona Go ili Ingressa, a ne želite previše trošiti na mobilni internet.

Instabridge može poslužiti i za dijeljenje Wi-Fi mreže. Umjesto da svoje prijatelje mučite utipkavanjem dugih i teško pamtljivih lozinki, možete ih pozvati na instant spajanje i povezivanje. Ako i kad to poželite, možete ih ukloniti.

Tvrtku koja stoji iza aplikacije pokrenuli su 2012. godine Erik Tigerholm i Niklas Agevik. Stockholmski startup od tada bilježi brz rast, pogotovo na tržištima u razvoju kao što su Brazil, Indija i Meksiko. Prošle godine tvrdili su kako imaju oko dva milijuna korisnika, od kojih više od sto tisuća doprinosi podacima o mrežama.