TEHNO IZBOR

Naslovi koji su nas oduševili: Najbolje videoigre u 2023. prema izboru tportala

27.12.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Izbor je zbog velikog broja izvrsnih naslova bio prilično težak, no uspjeli smo - ovo je naša lista najboljih igara 2023.

Godina 2023. bila je iznenađujuće dobra za videoigre. Pored niza dugo očekivanih visokobudžetnih naslova, u kadar su svima upale i brojne igre manje poznatih studija, pokrivši gotovo sve zanimljive žanrove i donijevši nam sate vrhunske digitalne zabave.

Ovo je lista naslova koji su nam u 2023. uspjeli oduzeti dah.

Super Mario Bros Wonder (Nintendo)

Premda je svaka igra u kojoj Nintendo odluči vratiti simpatičnog vodoinstalatera garantirani hit, kompanija nas je ove godine apsolutno oborila s nogu 2D verzijom za više igrača Super Mario Bros Wonder.

Svaki nivo koji posjetite krije maštovitu transformaciju koja izvrće konvencije popularnog serijala poput čarolije - na oduševljenje apsolutno svakog, od klinaca do roditelja.

Baldur’s Gate 3 (Larian Studios)

Ako ste igrali Dungeons and Dragons, spominjanje Baldur's Gatea 3 kao jedne od najboljih igara godine zbilja vas ne bi trebalo iznenaditi. Riječ je o najmaštovitijoj i najsveobuhvatnijoj adaptaciji Forgotten Realmsa u režiji iznimno iskusnog Larian Studiosa.

Ovaj RPG pod poklopcem skriva stotine sati inteligentnog i fleksibilnog avanturizma te odluka koje će odzvanjati cijelom kampanjom. Ako odlučite igrati jedan RPG u 2023., onda neka to bude Baldur's Gate 3. Voljet ćete svaku sekundu provedenu u igri.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Nintendo)

Nintendove igre već su poznate kao nešto posebno. Više smo puta spominjali da je nova Zelda: Breath of The Wild Nintendo Switch dovoljan razlog za kupnju konzole, no nakon stotinjak sati ulupanih u njezin nastavak, možemo reći da smo samo zagrebali proverbijalnu i doslovnu površinu.

Tears of The Kingdom je Nintendo Switch na samom vrhuncu: impresivna i nevjerojatno masivna avantura koja teatar Hyrulea proteže prema neistraženim oblacima i agorafobičnim te nerijetko jezivom podzemlju. Da stvar bude bolja, igra nudi hrpu novih mehanika gradnje te priliku za stvaranje nevjerojatnih mehaničkih kreacija. Ako se smatrate ljubiteljem videoigara, Zeldu biste trebali isprobati.

Pizza Tower (Tour de Pizza)

Pizza Tower je igra posvećena viziji 'spaljenih' devedesetih. Glavni lik je Peppino Spaghetti, kuhar koji se penje uz ukleti pizza toranj ne bi li savladao egzistencijalni užas koji predstavlja Pizzaface, ogromna lebdeća i vrlo zla Pizza.

Riječ je o maničnoj platformskoj igri koja ponosno upire prema Super Wario Landu kao velikoj inspiraciji te - zahvaljujući briljantom dizajnu, animaciji, mehanikama i glazbenoj pozadini - predstavlja pravu gejming poslasticu.

Viewfinder (Sad Owl Studios)

U samom srcu ove slagalice nalazi se mađioničarski trik - snimi fotografiju okoline i zalijepi perspektivu u svijet igre kako bi stvorio novi prolaz. Iskustvo kreiranja stvarnosti koju lomite vlastitim rukama rezultirat će situacijama u kojima ćete o rješenju razmišljati nekoliko minuta, probiti 'kod' igre i prepustiti se priči.

Radnja - makar ni upola interesantna kao Viewfinderove mehanike - odrađuje dobar posao uz pomoć brojnih monologa koji lijepo nadopunjuju sveobuhvatnu psihodeliju igre.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (CD Projekt Red)

Phantom Liberty, veliki plaćeni DLC za Cyberpunk 2077, igri daje nov sadržaj i revamp brojnih mehanika. Uz jako dobru besplatnu nadogradnju 2.0, koja je preoblikovala brojne RPG sustave tog naslova te prepravila i poboljšala neprijateljski AI, ovaj dodatak u Night City ubacuje novi distopijski kvart ispunjen intrigom. Rezultat je evoluirano i vizualno impresivno iskustvo uživljavanja u ulogu hakera - samuraja u neonima udavljenom otvorenom svijetu.

CD Projektu su trebale tri godine da ruševinu od igre pretvori u naslov dostojan pažnje i iskreno - drago nam je da su to uspjeli.

Armored Core 6: Fires of Rubicon (FromSoftware)

Igra je to u kojoj, za razliku od većine zapadnjačkih mech naslova, vozite masivnog robota koji se kreće munjevitom brzinom i krije puno ispod ratom izmučene površine. Igraču daje hrpu raznih robotskih dijelova i opreme te mu pruža opciju da svakoj misiji pristupi na jedinstven način. Želite biti tenk s hrpom oklopa? Uzmite najteže tijelo i stavite ga na gusjenice. Želite brzinu? Postoji rješenje i za to. Leti vam se? Nije problem.

Armored Core 6 je igra koja u krupni kadar stavlja munjevitu i kontinuiranu akciju. Da biste pobijedili, morate se naviknuti na brzo i odlučno korištenje dostupnih manevara i opreme. Rezultat je iskustvo koje se jako teško može usporediti s ičim drugim - pa čak i prijašnjim nastavcima.

Cocoon

Cocoon je jednim dijelom slagalica, a drugim dijelom konceptualno umjetničko djelo. Igrač preuzima ulogu kukcolike kreature koja može sakupljati i nositi svjetleće kugle da bi rješavala brojne slagalice. Trik je, doduše, u tome što svaka od tih kugli krije cijeli svijet koji možete istražiti i iz kojeg možete izvući nove moći.

Iza naslova se nalazi Geometric Interactive, studio ljudi koji su radili na Limbu i Insideu - ikoničkim naslovima čiji je duh Cocoon do neke mjere uspješno reflektirao.

The Talos Principle 2

Talos Principle 2 mnogi nazivaju nastavkom koji nitko nije tražio, no kad je već tu - dobro da je s nama. Drugi dio uspješne Croteamove slagalice nadograđuje one prepoznatljive i donosi puno hrabriju naraciju koja istražuje svijet nakon propasti čovječanstva nastanjen sentijentnim robotima.

Riječ je o vizualnoj i filozofijom nabijenoj poslastici za ljubitelje slagalica iz prvog lica koju definitivno možemo preporučiti.

Dredge

Dredge je lovecraftovski horor maskiran kao igra pecanja u kojoj istražujete otvoreni ocean pun strašnih stvorenja koja mogu i žele oštetiti ili uništiti vaš brod. Svaki od većih otoka koje posjetite dolazi sa svojim zlim morskim zvijerima koje morate nadvladati ili izbjeći želite li napredovati u igri.

Ono što Dread čini posebnim je to što se ispod njegovih zamršenih okruženja krije igra pecanja koja postaje sve složenija sa svakim isplovljavanjem te se koncentrira na sustav nadogradnje kroz koji je veliki gušt napredovati.