SIGNALI S MARSA

NASA potvrdila: Marsovski helikopter Ingenuity vratio se u život

04.07.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Eksperimentalna letjelica uspješno je kontaktirala NASA-u nakon dvojmesečne stanke uzrokovane planinskim klancem koji je smetao signalu rovera Perseverance

NASA-in marsovski helikopter je nakon dvomjesečne stanke uspostavio signal s roverom Perseverance. Ingenuity je 28. lipnja ponovno uspostavio komunikaciju s kontrolom misije, službeno zabilježivši svoj 52. uspješan let. Svemirska agencija izgubila je kontakt s Ingenuityjem nakon što se helikopter spustio na tlo nakon leta 26. travnja.

Razlog pada komunikacije bilo je nezgodno brdo između Ingenuityja i njegovog rovera prijatelja Perseverancea, sprječavajući njihovu međusobnu komunikaciju. Ingenuity se oslanja na Perseverance da dostavi svoje poruke na Zemlju koristeći antene za razmjenu podataka brzinom od oko 100 kilobita u sekundi. Podaci se usmjeravaju od antene okrenute prema Ingenuityju do glavnog računala rovera prije nego što kreću prema Zemlji putem svemirske letjelice u orbiti.

'Dio kratera Jezero koji rover i helikopter trenutačno istražuju ima dosta neravan teren, što može uzrokovati prekid komunikacije' rekao je Josh Anderson, vođa tima Ingenuity. Helikopter je često ispred Perseverancea kako bi pomogao roveru da pregleda Marsov teren, pri čemu ponekad izađe iz dometa komunikacije.

Cilj 52. leta bio je promijeniti položaj helikoptera i snimiti slike Marsove površine za znanstveni tim rovera, kažu iz NASA-e. Ingenuity je tijekom leta na visini od 363 metra iznad površine proveo 139 sekundi, piše Gizmodo.

Tim Ingenuity trenutno prolazi kroz niz tehničkih provjera kako bi se uvjerili da je spreman za još jedan let planiran za idućih nekoliko tjedana. Let 53 će za privremeni aerodrom koristiti područje zapadno od rovera i helikoptera. Odatle tim želi izvesti još jedan let prema zapadu do nove lokacije u blizini stjenovitog izdanka kojeg rover želi istražiti.

NASA je i ranije imala problema s komunikacijom s Ingenuityjem, ali helikopter još uvijek radi prilično dobro s obzirom da je dizajniran kao trideseterodnevna demonstracija tehnologije. Ingenuity je na Mars došao u veljači 2021., stisnut unutar rovera Perseverance. 19. travnja 2021. helikopter od 48 cm težine 1.8 kg postao je prvom letjelicom na motor koja je uzletjela s površine Crvenog planeta. Više od dvije godine kasnije, marsovski helikopter je prevazišao planiranu fazu testiranja, postavši učinkovitim pomoćnikom znatiželjnom roveru.