TEHNO RECENZIJE

Nakon mačke i pande, eto nam i medvjeda: Zgodno tablet računalo za djecu na kojem još treba raditi

04.06.2023 u 22:29

Bionic
Reading

Iako ima ponešto prednosti, novo izdanje tableta domaćeg distributera bliže je stagnaciji, pa i koraku nazad

Nakon mačke i pande, eto nam i medvjeda u seriji tablet računala namijenjenih djeci pod brendom MeanIT domaćeg distributera Intelkoma.

Osim što je za oblik kućišta odabrana druga životinja, nema bitnih razlika u odnosu na prethodnu generaciju ove linije tableta.

Tu je kućište od čvrste glatke plastike, s gumiranim ušima žute boje na kutovima gornjeg brida i parom gumiranih nožica nasuprot njima, na rubovima donjeg brida.

  • +5
MeanIT K20 Medo Kids Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Veći dio kućišta je svijetlosmeđi dok su obrub oko zaslona i pojedini elementi na stražnjem dijelu uređaja bijele boje.

'Njuškicu' straga moguće je izvući da bi služila kao nožica na koju je K20 moguće osloniti kako bi samostalno stajao prilikom korištenja u vodoravnom položaju. Korisno pri duljem gledanju videa, recimo. Takvu je nožicu imao i model K10 Plus Kids.

Kao i u prethodnika, lijevi brid uređaja je prazan dok su na desnom tipke za uključivanje i isključivanje te za regulaciju jačine zvuka.

Na gornjem su bridu 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice i mikrofon, utor za memorijsku karticu (smješten pod povećim i nezgrapnim gumiranim poklopcem) i utor za USB-C.

Ovo je tablet računalo napokon iza sebe ostavilo microUSB. Stražnja strana je dizajnirana tako da bi podsjećala na medvjeda.

Pod lijevom 'obrvom' je leća kamere s dva megapiksela, a pod desnom rešetka za zvučnik.

Sve skupa gledano, zgodan i dopadljiv dizajn, iako ima prostora za poboljšanje kad je riječ o poklopcu za memorijsku karticu jer ga se teško vraća nazad.

Rubno prihvatljiv zaslon

Zaslon, nažalost, nije unaprijeđen u odnosu na prethodno izdanje. I dalje je to IPS LCD dijagonale sedam inča (17,7 centimetara) i razlučivosti 1024 puta 600 piksela (170 ppi), uz frekvenciju osvježavanja od 60 Hz.

Daleko prenisko za 2023. godinu, čak i kad se uzme niska cijena uređaja u obzir.

Kvaliteta zaslona je tek rubno prihvatljiva. Čitljiv je, pregledan iz više kutova, ali ima i prilično jak odsjaj te, u pojedinim situacijama, zrnatu sliku.

Kamera je smještena u okrugli izrez na sredini gornjeg dijela.

Što se hardvera tiče, K20 Medo Kids pokreće četverojezgreni procesor Allwinner A133, nominalnog radnog takta do 1,8 GHz, s grafičkim čipom PowerVR Rogue GE8300 i dva gigabajta radne memorije.

Riječ je, dakle, o identičnim specifikacijama kakve je nudio i prethodni model. Ovo nije računalo koje će munjevito brzo raditi, niti će biti pogodno za ozbiljniji multitasking.

Memoriju za pohranu moguće je proširiti pomoću kartice microSD.

Softver za djecu

Osim niske cijene, najzanimljiviji segment modela K20 Medo Kids vjerojatno će biti set aplikacija za djecu iWawa, s ugrađenim roditeljskim nadzorom.

Doduše, iWawu morate prvo uključiti da bi postala dostupna. Zašto je tomu tako u računalu primarno namijenjenom djeci, nije baš jasno.

Također, aplikacije i dalje nisu u potpunosti lokalizirane na hrvatski jezik, pa će vjerojatno djeca trebati pomoć roditelja pri prvom korištenju.

Zadržan je i operativni sustav Android 12 Go te nije pokazivao spomena vrijedne probleme u radu. Uz iWavu, predinstaliran je osnovni paket Googleovih servisa, što nije loše s obzirom na to da memorije za pohranu nema baš u obilju.

Baterija

Baterija je istog kapaciteta kao i u modelu K10 Kids Plus - 3000 mAh - koju je moguće puniti putem utora za USB-C.

Punjenje traje više nego što bi bilo prihvatljivo za bateriju tog kapaciteta. Uz originalni punjač i uređaj u mirovanju, bilo je potrebno blizu dva sata kako bih ga napunio od nule do sto posto.

Taj se problem može riješiti čestim dopunjavanjem ili držanjem tablet računala stalno priključenog na struju. Ipak, čini se da je to segment na kojem u Intelkomu itekako trebaju poraditi.

Također, K20 Medo Kids je ponudio oko pet sati autonomije, što je manje nego što je bio slučaj kod prethodnika.

Trebate li kupiti MeanIT K20 Medo Kids?

Voli li vaše dijete medvjede, odgovor na ovo pitanje svakako je pozitivan. Ako vam je ipak bitno i kako uređaj radi, stvari ne stoje tako dobro.

Da, cijena je niska (čak i nešto niža nego za K17 Panda Kids), ugrađen je softver za djecu, a tablet računalo djeluje simpatično i robusno.

Ali s druge strane su osrednji procesor i rubno prihvatljiv zaslon te baterija koju treba natprosječno dugo puniti.

Više sam stekao dojam da je riječ o malom koraku nazad nego stagnaciji. O napretku u ovom slučaju nema ni govora.

MeanIT K20 Medo Kids - ključne specifikacije

  • Zaslon: IPS LCD, 7 inča (17,7 cm), 1024 puta 600 piksela, 170 ppi, 60 Hz, 16:9
  • Procesor: četverojezgreni ARM Allwinner A133 do 1,8 GHz, grafički čip PowerVR Rogue GE8300
  • RAM: 2 GB memorije: 16 GB (proširivo do 32 GB, microSD)
  • Kamere:

- stražnja: 2 MP

- prednja: 0,3 MP

  • Baterija: 3000 mAh, Li-Po, nezamjenjiva
  • Povezivanje: USB-C, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
  • Senzori i ostalo: brzinomjer, temperatura, kartica microSD
  • Operativni sustav: Android 12 Go, softver za djecu iWawa
  • Boja: smeđa i bijela sa žutim elementima
  • Cijena: 89 eura / 670,17 kuna
  • Ustupio: Intelkom