TEHNO RECENZIJA

[FOTO] Napredan set za virtualnu stvarnost na milosti i nemilosti softvera: Isprobali smo PlayStation VR2

02.04.2023 u 15:32

Bionic
Reading

PlayStation VR2 donosi impresivan asortiman tehnoloških nadogradnji te ulazak u virtualne svjetove čini lakšim nego ikad, no za sobom povlači ovisnost o Sonyjevoj ponudi videoigara, što, bar na startu, isključuje do danas izašle naslove za PSVR

Prošlo je preko šest godina od izlaska prvog PlayStation VR-a, periferije koja je korisnicima PlayStationa otvorila nesmiljene virtualne horizonte. Tad pionirska platforma za gejming u virtualnom prostoru spajala se preko hrpe kabela na PlayStation 4 i TV, a za orijentaciju joj je služila vanjska kamera koju ste morali montirati na TV, dok su se za kontrolere koristile prenamijenjene neonske zvečke PlayStation Move. Platforma nije bila ono što bismo opisali kao savršeno rješenje za virtualnu stvarnost, no njezina udobnost, relativna jednostavnost sučelja, nekolicina vrlo solidnih naslova i, na koncu, činjenica da je PlayStation bila jedina konzola koja je imala virtualnu stvarnost zajamčili su ono što danas recenziramo.

PlayStation VR2 je periferija za PlayStation 5 koja, ako imate iskustva s VR-om, na papiru zvuči jako uzbudljivo. Riječ je o očiglednoj nadogradnji skoro svakog aspekta prve Sonyjeve kacige za virtualnu stvarnost. Hrpa žica koje izgledaju kao da ćete pomoću njih hakirati gradsku mrežu zamijenjena je samo jednim USB-C kabelom, a potreba za dodatnom kamerom nadomještena je kamerama instaliranima u samu kacigu. Dodatnu dozu udobnosti donose i kontroleri koji slijede trendove modernih periferija za VR te u cijelu priču ubacuju analogne stickove, senzor za pritisak prsta te haptiku kakvu smo susreli kod kontrolera DualSense za PlayStation 5.

  • +4
PlayStation VR2 Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Sve ovo nadopunjuje niz vizualno suptilnijih nadogradnji, na čelu s podrškom za 4K rezoluciju pri 90 ili 120 sličica u sekundi, naprednim praćenja zjenica i haptičkim sustavom za vibraciju smještenim u samoj kacigi. Tim rečeno, PlayStation VR2 može vam protresti glavu skoro jednako koliko i novčanik. Riječ je o periferiji za koju je potrebno izdvojiti oko sto eura više nego za PlayStation 5 te koja radi samo s njim, što znači da ćete, ako želite cijelo iskustvo, za PS5 i PSVR 2 platiti oko 1200 eura. Dodamo li ovome da na PlayStationu VR2 ne možete igrati naslove s prvog PlayStation VR-a, cijena platforme mnogima bi mogla ostaviti gorak okus u ustima.

Gran Turismo 7 PSVR 2 Izvor: Screenshot / Autor: Polyphony Digital

Za sve ovo dobit ćete kompatibilnost s nekolicinom već izašlih naslova, poput izvrsnog Gran Turisma 7, kao i nekolicinom novih, na čelu s Guerilla Gamesovom igrom Horizon: Call of The Mountain, vizualnim spektaklom koji u cijelosti dočarava moći nove Sonyjeve VR periferije. Iskustvo igranja i korištenja PlayStationa VR2 je, uz sve startne naslove, nešto što se treba iskusiti.

Horizon Call of The Mountain Izvor: Screenshot / Autor: Guerilla Games

Vizualna čistoća prikaza i pametno zaoštravanje dijela ekrana u koji gledate, uparena s vibracijama i elegancijom kontrolera (koji detekciju prstiju znaju pogrešno interpretirati u minimalnom broju slučajeva), pruža izvrsno iskustvo koje jedino može poremetiti mučnina u želucu, što i dalje predstavlja problem za duže gejming sesije.

PlayStation VR2 je na kraju dana sveobuhvatna nadogradnja nagrađivane periferije za virtualnu stvarnost i predstavlja neprijeporan potencijal te će, kao i prethodnica, biti definirana Sonyjevim nastojanjima da za nju ponudi više od VR nadogradnje za postojeće naslove i pokoji naslov treće strane. Oduševljeni smo onime što PlayStation VR2 može omogućiti, no konačnu ocjenu definirat će igre koje ćemo idućih godina zaigrati na toj platformi.

  • Ime: PlayStation VR2
  • Vrsta: uređaj za virtualnu stvarnost
  • Platforma: PlayStation 5
  • Proizvođač: Sony
  • U kutiji: kaciga PlayStation VR2, kontroleri Sense, kabeli, slušalice
  • Ekrani: OLED, 2000 × 2040 po oku, 90 Hz/ 120 Hz
  • Senzor: sustav otkrivanja pokreta u šest osi (žiroskop od tri osi, brzinomjer od tri osi)
  • Kamere: četiri kamere za praćenje (za VR naglavni komplet, praćenje upravljača), dvije IR kamere (za praćenje pokreta očiju)
  • Ulaz/izlaz: priključak USB Type-C
  • Cijena: 666,66 eura
  • Ustupio: Sony