TEHNO RECENZIJE

Izvrsna kamera i izdržljiva baterija: Isprobali smo Honor Magic5 Pro

26.05.2023 u 14:58

Bionic
Reading

Najbolji Honorov flagship svih vremena konačno je došao i u naše krajeve, no koliko je zapravo dobar? Saznali smo tijekom testiranja

Nakon što je premijerno prikazan u Kini, Honorov najnoviji flagship Magic5 Pro napokon je došao i u naše krajeve. Riječ je o smartfonu koji ostavlja dobar dojam odmah nakon što ga izvučete iz kutije - pod uvjetom da ste ljubitelj velikih telefona. Kineski kapitalac s Androidom dolazi s OLED zaslonom impozantne dijagonale od 6,81 inč, a okružen je tankim aluminijskim ekranom te naglašen vrlo velikim modulom za kameru koji kompanija zove Eye of Muse.

Prvi dojmovi

Dizajnerska filozofija najnovijeg Huaweijevog Androida slijedi tradiciju zakrivljenih rubova ekrana te je naglašena prepoznatljivim launcherom MagicOS 7.1, što telefonu daje ugodnu dozu autentičnosti. Tim rečeno, Honor Magic5 Pro lijepo leži na dlanu te uz malo podešavanja postavki lako radi i kad ga koristite samo jednom rukom. Izbočen stražnji modul kamere služi kao svojevrstan oslonac za kućište, što je zgodno kad ga položite na stol. Što se ostalih prvih dojmova tiče, tu je lijep i blistav OLED ekran sa selfi kamericom skrivenom u piluli u gornjem lijevom dijelu ekrana.

  • +2
Honor Magic5 Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Zvuk i slika

Zaslon podržava modularnu radnu frekvenciju, što znači da štedi struju ako se slika previše ne mijenja, smanjujući takt na 11 osvježenja u sekundi. Ako upalite videoigru, pored 'gejming moda' za gašenje pozadinskih podsjetnika, ekran će živnuti do 120 Hz. Kao i kod svih premijskih smartfona, može prepoznati kad se nalazite u jako osvijetljenom ili jako tamnom okružju te prilagoditi paletu boja da bi smanjio napetost očiju i učinio čitanje ugodnijim. Za zvuk su zaslužni jako dobri stereo zvučnici, a njegovoj prostornosti doprinosi i sama veličina uređaja, odnosno razmak između njegovog gornjeg i donjeg dijela. Ako pak želite spojiti slušalice, to ćete morati raditi ili preko USB-C priključka ili bluetootha, jer nema 3,5-milimearski ulaz.

  • +17
Honor Magic5 Pro - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Sučelje i procesor

Ostatak iskustva služenja telefonom s operativnim sustavom temeljenim na Androidu 13 je očekivan - uz izuzetak nekih stilskih poteza, poput trpanja svih ikona na glavni ekran ili predinstalirane hrpe bloatwarea, što možete elegantno izbrisati. Još jedna zgodna stvar na ovom telefonu to je što donosi i Googleove usluge uparene s petogodišnjom sigurnosnom softverskom podrškom, kao i tri zajamčene sistemske nadogradnje.

Sustav pogoni procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 uparen s osam do čak 16 GB radne memorije, što uz sve štedne mjere, koje već nudi ekran modularne frekvencije rada, pozamašnu bateriju od 5100 mAh i umjerenu dozu korištenja jamči radni rok od čak nekoliko dana.

Biometrija i fotografije

Smartfon možete otključati preko senzora za otisak prsta smještenog ispod ekrana ili trodimenzionalnim skeniranjem lica u stilu FaceID-ja. Potonja metoda prilično je učinkovita u raznim uvjetima - od zamračene sobe do situacije u kojoj nosite sunčane naočale. Bonus koji donosi trodimenzionalno snimanje lica dolazi i u obliku lakšeg odvajanja subjekta od pozadine prilikom selfija, što rezultira ljepšim i prirodnijim portretima.

Drugi set kamera, koji, prema svemu sudeći, predstavlja glavni adut Honora Magic5 Pro, dolazi s tri izražena i prilično masivna objektiva. Glavni širokokutni objektiv ima senzor od 50 MP opremljen višesmjernim autofokusom s prepoznavanjem faze, laserskim autofokusom i optičkom stabilizacijom slike. Drugi senzor od 50 MP je periskopski telefoto objektiv s mogućnošću optičkog zumiranja do 3,5 puta. Treći senzor je ultraširokokutni objektiv od 50 MP, a svim objektivima pomaže 3D senzor.

Učinak ove kombinacije optike donosi izvanredno iskustvo fotografiranja u svim uvjetima osvjetljenja. Najviše nas se dojmila opcija fiksiranja fokusa na pokretne subjekte, što je dosta zgodno ako snimate stvari koje su u pokretu. Umjetna inteligencija iza sustava kamere vrlo lako izdvaja motive i učinkovito ističe kontrastnije tonove, makar smo u nekoliko navrata fotografiju kasnije morali malo 'utišati' zbog prejakog kontrasta. No, kao i kod svih sličnih telefona, konačni dojam ovisi o korisniku. Ako ste ljubitelj jako kontrastnih fotografija i tražite mobilni uređaj koji vrlo lako lovi stvari u pokretu, obradovat će vas set opcija koje nudi.

Dojam uređaja zaokružuje mogućnost brzog punjenja na 66 W uz pomoć punjača koji dolazi u kutiji.

Konačni dojmovi

Honor Magic5 Pro je flagship Android s moćnom baterijom, jako dobrim kamerama i obećanjem solidne softverske podrške, a s obzirom na cijenu, mora se nadmetati s ostalim premijskim uređajima. Ovo, naravno, malo otežava izbor, poglavito s obzirom na oštru konkurenciju u cjenovnom razredu. Konačnu odluku o kupnji ovog uređaja morat će zbog toga definirati kamera i ljubav prema njegovom dizajnu. Ako tražite smartfon koji je napravljen za snimanje kontrastnih fotografija subjekata u pokretu, a treba vam veliki ekran, novi Honorov uređaj mogao bi vam se svidjeti.

  • Ime: Honor Magic5 Pro
  • Proizvođač: Honor
  • Platforma: Android 13, MagicOS 7.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 mm), Ardeno 740
  • Memorija: 256 GB i 8 GB RAM, 256 GB i 12 GB RAM, 512 GB i 12 GB RAM, 512 GB i 16 GB RAM

Stražnja kamera: trostruka

  • širokokutna 50 MP, f/1.6, 23mm, 1/1.12", višesmjerni PDAF, laserski AF, OIS
  • periskopska telefoto 50 MP, f/3.0, 90mm, PDAF, OIS, 3,5 x optički zum
  • ultraširokokutna 50 MP, f/2.0, 13mm, 122˚, 1/2.76"​, AF
  • TOF 3D (dubinski senzor)

Prednja kamera:

  • ultraširokokutna 12 MP, f/2.4, 100˚, 1.22µm TOF 3D (dubinski/biometrijski senzor)
  • Baterija: 5100 mAh, brzo punjenje 66 W, bežično punjenje 50 W, reverzibilno punjenje 5 W
  • Biometrija: otisak prsta (pod ekranom, optički senzor), prepoznavanje lica
  • Cijena: 1199 eura
  • Ustupio: Honor