TEHNO RECENZIJE

Tablet Meanit X40: Možda nije radni konj na kojeg se možete osloniti u brzini, ali...

29.05.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Najveća prednost nedvojbeno je razmjerno niska cijena, a među dobre strane mogao bi se ubrojati i zaslon, kao i - uvjetno rečeno - izdržljiva baterija

Tijekom zadnje tri godine Intelkom na tržište je izbacio četiri generacije tablet računala iz svoje serije X.

Za one koji ne znaju o čemu se radi, riječ je o domaćem distributeru koji nudi razmjerno široki spektar jeftinijih elektroničkih uređaja namijenjenih odraslima, mladima i djeci.

Za tportal sam dosad recenzirao modele X10, X20 i X30. Sad je na redu X40.

  • +6
Tablet računalo MeanIT X40 Izvor: Profimedia / Autor: Miroslav Wranka

Nova generacija Intelkomovih tablet računala više nema okruglu tipku Home ispod zaslona, zbog koje je njegov prethodnik pomalo podsjećao na puno skuplji Appleov iPad (ako baš jako zaškiljite).

X40 je, na određeni način, povratak dizajnu koji je tome prethodio, uz određene promjene i poboljšanja.

Kao i X30, X40 je opremljen glatkim kućištem od čvrste plastike. No, sve tipke i utori smješteni su na gornji brid uređaja, vjerojatno zbog toga što se računalo kako će najčešće biti korišten upravo na taj način.

S desne strane gornjeg brida su tipke za uključivanje i isključivanje te regulaciju glasnoće reprodukcije zvuka. Od sredine pa malo na lijevu stranu naći ćete 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, a još malo dalje utore za memorijsku kraticu i USB-C.

Da, da, dobro ste pročitali. Intelkom je napokon poslao microUSB u ropotarnicu povijesti. Dugo je trebalo, ali dočekali smo.

Pozdravljam također i odustajanje od ladice za karticu microSD, koju je dosad u pravilu bila muka otvoriti. Sad je tu lako dostupan utor.

Ostali bridovi potpuno su prazni.

Straga, po sredini, ispupčeni je modul za kameru s bljeskalicom, dok su pri dnu, svaka u svom kutu, rešetke za zvučnik (koje vjerojatno služe i za hlađenje).

Zaslon

Sprijeda je IPS LCD zaslon dijagonale 10,1 (25,6 centimetara) inč i HD razlučivosti (1280 puta 800 piksela), dakle identičan kao i u prethodnika.

S modelom X30 dijeli i iste prednosti te nedostatke. Nemam prigovora na svjetlinu i preglednost iz raznih kutova, kao ni na responzivnost. Ali, odsjaj je i dalje priličan problem, a i slika zna biti dosta zrnata (ovisno o tome što se reproducira).

Procesori

Pod haubom su četverojezgreni procesor Allwinner A133 radnog takta do 1,8 GHz, podržan s dva gigabajta radne memorije, i grafički čip PoverVR Rogue GE8300.

Tri godine star procesor nešto je brži i energetski učinkovitiji, što se osjeti ponajprije na duljini trajanja baterije. Možete računati na 16 GB memorije za pohranu (proširivo do 64 GB karticom microSD), od čega je dostupno nešto više od deset.

Nije riječ o hardveru koji će performansama oboriti s nogu. Štoviše, trebat će dosta strpljenja dok se ne naviknete na brzinu kojom X40 otvara aplikacije i prebacuje se iz jedne u drugu.

Što se povezivanja tiče, tu su Wi-Fi i Bluetooth.

Kamere i zvučnik

U segmentu u kojem ni dosad nije briljirao Intelkom je s modelom X40 zadržao isti postav: stražnja kamera dva megapiksela, prednja 0,3 MP. Obje su tu reda radi.

Usprkos dvije rešetke, zvučnik je i dalje mono. I on je tu reda radi. Distorzija se pojavljuje čim pokušate pojačati više od polovice ukupno dostupnog raspona. Slušalice su obvezne ako želite nešto slušati tijekom duljeg razdoblja.

Baterija

U X40 je ugrađena baterija kapaciteta 5.000 mAh. Ako ne vrtite baš stalno video, možete računati na oko sedam sati autonomije.

Usprkos modernijoj tehnologiji, punjenje je bilo neugodno iznenađenje. Trebalo je više od dva sata kako bi se napunio od nule do 100 posto, što je više nego u prethodnoj generaciji.

Operativni sustav

X40 dolazi s izdanjem operativnog sustava Android 12 i nešto više predinstaliranih aplikacija. Uz standardni Googleov set tu su još i Kids Space, Play za knjige, YT Kids i YT Music.

Aplikacije i operativni sustav rade prihvatljivo, bez rušenja, ali prilično sporo.

Trebate li kupiti meanIT X40?

Intelkom se i dalje drži filozofije pomaka u malim koracima, pa tako ni X40 ne nudi puno noviteta.

Najveća prednost nedvojbeno je razmjerno niska cijena, a među dobre strane mogao bi se ubrojati i zaslon, kao i - uvjetno rečeno - izdržljiva baterija.

Ovo nije radni konj na kojeg se možete osloniti kako biste brzo obavili što je potrebno za posao dok ste u pokretu.

No, može dobro poslužiti za, recimo, praćenje recepata dok kuhate ili čitanje e-knjige dok ste na putu, kao i za zabavu djeci ako nemate ništa drugo pri ruci.

MeanIT X40 - ključne specifikacije

  • Zaslon: IPS LCD, 10,1 inč (25,6 cm), 1280 puta 800 piksela
  • Procesori: četverojezgreni Allwinner A133 do 1,8 GHz, PowerVR Rogue GE8300
  • RAM: dva GB
  • Memorija: 16 GB (proširivo do 64 GB, microSD)
  • Kamere:

- stražnja: dva MP

- prednja: 0,3 MP

  • Baterija: 5000 mAh, Li-Po, nezamjenjiva
  • Povezivanje: USB-C (USB OTG), Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
  • Senzori i ostalo: GPS, kartica microSD
  • Operativni sustav: Android 12 Go
  • Boja: crna
  • Cijena: 99 eura / 745,47 HRK
  • Ustupio: Intelkom