TEHNO RECENZIJE

Moćna kamera i nekoliko iznenađenja: Isprobali smo Huawei P60 Pro

11.05.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Najnoviji Huaweijev flagship donosi kolekciju poželjnih značajki uz nekoliko oku ugodnih iznenađenja

Korisnici koji kupuju flagship od njega traže razne stvari, no jedna od najvažnijih je ta da uvijek izgleda prestižno. Huawei je najnovijim modelom P60 Pro odlučio napraviti korak dalje i predstaviti telefon koji se jasno razlikuje od konkurencije te odvažno koristi kombinaciju vrhunskih fotografskih značajki i jedinstvenog vizualnog identiteta. Riječ je o smartfonu koji nudi nekolicinu vrlo zanimljivih tehnoloških rješenja te se, zahvaljujući čvrstoj konstrukciji i jednostavnom sučelju koje skriva hrpu opcija za ljubitelje fotografije, lako etablira kao opcija za 'Android alternativce'.

Prvi dojmovi

Ovo ne bi trebalo doći kao preveliko iznenađenje. Serija P oduvijek se isticala inovacijama na polju fotografije, što se jasno može vidjeti i na ovogodišnjem modelu. Stvar koja prvo upada u oko je, doduše, vrlo specifičan dizajn. Riječ je o uređaju dijagonale 6,67 inča s rubovima od aluminija i kućišta od Kunlun Glassa, specijalnog zaštitnog stakla koje navodno pruža iznimnu otpornost na ogrebotine i mehanička oštećenja. Tim rečeno, glavna atrakcija, pored neobičnog stražnjeg modula za kameru, dolazi u obliku varijante Rococo Pearl. Riječ je o finišu unikatnog efekta bisera koji, na naše oduševljenje, pored jako lijepe estetike uopće ne privlači otiske prstiju.

  • +6
Huawei P60 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Softver i sučelje

Druga stvar koja upada u oko relativno je tanak profil kojem doprinose zakrivljeni rubovi zaslona što se stapaju s metalnim obrubom. Ekran, tim rečeno, koristi LTPO OLED ekran s podrškom za režim rada od 1 Hz i 120 Hz, čija se izmjena može prepustiti sustavu da bi se uštedjelo na bateriji. Prednji ekran je iznimno blistav i responzivan uz veliku svjetlinu pri dnevnom svjetlu, kao i sa skakutavim izbornicima EMUI-ja 13, Huaweijevog elegantnog softverskog sučelja koje na mahove zna jako podsjećati na iOS.

Uređaj dolazi s kolekcijom lako rješivog bloatwarea, kao i mogućnošću preuzimanja Googleovih aplikacija putem softvera treće strane ili direktno iz App Galleryja integriranim pretraživanjem aplikacija na pouzdanim stranicama poput APKMirrora ili APKPurea. Smartfon se također elegantno povezuje s drugim Huaweijevim proizvodima poput pametnih satova te omogućava laku kontrolu okolnih bluetooth uređaja.

Telefon podržava brzo punjenje, a kako bi to dokazao, u kutiji dolazi s punjačem od 88 W, uz pomoć kojega bateriju od 4815 mAh može od nule do stotke napuniti za oko 45 minuta.

Prekrasne performanse - i kamere

Smartfon se, ukratko, ponaša brzo i elegantno u igrama i aplikacijama, unatoč tome što pod poklopcem ima Qualcommov Snapdragon 8+ Gen 1.

Na koncu, ono po čemu se Huaweijeva serija P najviše ističe iznimna je mogućnost fotografiranja, polja u kojem i najnoviji predstavnik pokazuje iznimne performanse. Stražnji set kamera pod imenom XMAGE sastoji se od impresivnog širokokutnog objektiva od 48 MP, koji može mijenjati aperturu od f/1.4 do f/4.0, telefoto objektiva od 48 MP s 3,5 puta optičkim zumom te ultraširokokutnom kamerom od 13 MP.

Glavna kamera od 48 MP pokazuje izvrsne performanse uz ugodno zasićene boje i impresivnu oštrinu fotografija snimljenih danju ili noću. Snimanje pri slabijim uvjetima svjetla podupire vrlo modularan otvor blende koji se po potrebi može raširiti da bi upio više svjetla. Sličnu priču imamo s telefoto kamerom i 3,5 x optičkim zumom, što daje lijepe fotografije u svim uvjetima snimanja, uz naglasak na mod Super Macro, koji se automatski aktivira ako se nečemu baš jako približite. Konačno, tu je i ultraširokokutna kamera koja, za razliku od prve dvije, malo posustaje po performansama pri snimanju noću, proizvodeći slike s blago zamućenim rubovima.

  • +13
Huawei P60 Pro - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ako ste više tip za videozapise, valja naglasiti da uređaj podržava snimanje u Full HD-u i 4K-u u rezolucijama od 30 i 60 sličica u sekundi.

Korištenje kamere je jednostavno i intuitivno te, uz malo prčkanja po izbornicima, pruža opcije snimanja u modu PRO, koji fotografu daje puno veću kontrolu nad načinom na koji se fotografije snimaju. Nepotrebno je također dodati da telefon uz značajke digitalne korekcije i umjetne inteligencije lako lovi brzopotezne kadrove poput neočekivane fotke klinaca dok rade nešto smiješno.

Konačni dojmovi

Sve u svemu, Huawei P60 Pro upravo je ono što smo očekivali od njega. Riječ je o telefonu fokusiranom na fotografiju koji obavlja taj posao s iznimnom učinkovitošću. Od dvije verzije dostupne u EU (crna i bijela), puno nam se više svidjela bijela zbog iznimnog efekta bisera, no tu već ulazimo u područje osobnog ukusa - možda je vama važnije da telefon bude diskretan pa se odlučite za 'suptilniju' crnu.

Koju god boju izabrali, Huawei P60 Pro je više nego solidna solucija za ljubitelje brenda koji su od najnovijeg uređaja tražili još bolje fotografije. Volite li Huaweijevu dizajnersku filozofiju, a pritom volite snimati smartfonom, ovo bi mogao biti idealan uređaj za vas.

  • Ime: Huawei P60 Pro
  • Proizvođač: Huawei
  • Platforma: Android 12, EMUI 13.1
  • Kućište: certifikat IP68, Kunlun Glass, aluminij
  • Ekran: LTPO OLED, 120 Hz, 6,67 inča, 1220 puta 2700 piksela (444 ppi)
  • Procesor: Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1
  • Proširiva memorija: NM (Nano Memory) do 256GB (koristi SIM slot)
  • Interna memorija: 256 GB i 8 GB RAM, 512 GB i 12 GB RAM

Stražnje kamere:

  • 48 MP, f/1.4-f/4.0, 25mm (širokokutna), PDAF, laserski autofokus, optička stabilizacija slike
  • 48 MP, f/2.1, 90mm (telefoto), PDAF, optička stabilizacija slike, 3,5x optički zum
  • 13 MP, f/2.2, 13mm (ultraširokokutna), autofokus

Selfi kamera:

  • 13 MP, f/2.4 (ultraširokokutna)
  • Baterija: Li-Po 4815 mAh, punjenje 88 W žičano, 50 W bežično, reverzibilno punjenje
  • Cijena: 1199 eura
  • Ustupio: Huawei