KOME JE OVO TREBALO?

Motorizirani kornet za sladoled i još četiri ideje koje su neslavno propale

20.05.2017 u 08:42

Bionic
Reading

Nakon što pogledate ove proizvode i dobro razmislite o njihovoj namjeni, zaključit ćete da su ili totalni promašaj ili u cijelosti ispred svog vremena

Prije nego što rezignirano frknete na sve što vam u ovom članku predstavimo, uzmite u obzir da je većina ovih proizvoda nastala u drugim vremenima, kada su se riječi 'cool' i 'korisno' mogli pripisati dosta blesavim stvarima za današnjeg čovjeka. Također, uzmite u obzir da živimo u eri inovacije. Od 1965. do 1995. broj ubilježenih patenata praktički se udvostručio, a od 1995. do 2015. uspio se utrostručiti. Drugim riječima, rekli bismo da je baš svatko barem pet minuta svog života proveo maštajući o tome kako bi upravo on mogao biti izumitelj.

U ovoj temi donosimo vam rezultate takvog razmišljanja. Riječ je o ranim verzijama pametnih uređaja koji jednostavno nisu uspjeli. Neki od tih proizvoda imali su koncepcijske propuste, neki su opet bili ispred svoga vremena, a neki su jednostavno... bez ikakvog smisla. Iako je riječ o simpatično koncipiranim pametnim tehnologijama, svima im je jedna stvar zajednička - propale su.

RJ Reynolds Premier Cigarettes (1988)

RJ Reynolds Premier Cigarettes su cigarete 'bez dima' koje navodno umanjuju negativni učinak pušenja i nude 'zdravu' alternativu. Riječ je o uređaju koji zagrijava duhan umjesto da ga pali.

Razlog zbog kojeg je ova tehnologija uopće došla na svijet bio je početak dugotrajne negativne reputacije industrije duhana. Znate, vezane uz glasine da cigarete zapravo štete vašem zdravlju. Nakon što je RJ Reynolds tesitrao svoju cigaretu Premier na malom tržištu, potrošači su komentirali da ima užasan okus. Također, javnost na njih nije gledala kao na zdravu alternativu. Zvuči poznato?

iSmell Digiscents (2001)

Ovaj mali gadget na prvi pogled vjerovatno izgleda kao dezodorans. Njegova namjena je, doduše, bila nešto drukčija. Radilo se o uređaju koji može generirati velik broj različitih mirisa te omogućiti korisnicima da mirišu stvari koje gledaju online. Kako stvari stoje, tržište očigledno nije bilo zainteresirano za skupu 'digitalnu kolekciju mirisa'.

NCR Microwave Bank (1998)

Ova pametna mikrovalna pećnica mogla se povezati na internet te je u svoje vrijeme pokazivala puno potencijala. Bankari na Godišnjoj konferenciji za bankovne tehnologije čak su je nazvali 'inovacijom godine'. Realno, teško je zapitati se zbog čega nitko nije htio ići na web dok u mikrovalnoj grije jučerašnje špagete bolonjez. Možda je ta tehnologija jednostavno nastala prerano za vlastito dobro.

Motorizirani kornet za sladoled (1999)

Ovaj genijalni proizvod ne samo da okreće sladoled umjesto vas - on i vibrira. Nepotrebno je iskopavati razloge zbog kojih on nije doživio velik uspjeh na tržištu. Iako se ne radi o proizvodu koji je u cijelosti promijenio svijet sladoleda, i dalje ga možete kupiti na Amazonu.

CueCat Barcode Scanner (2000)

Ovaj neobični mačkoliki uređaj omogućio je korisnicima da skeniraju barkod iz kataloga ili članka. Ako nakon toga spojite uređaj na računalo, dobili biste informacije o proizvodu bez upisivanja web adrese. Iako se radi o simpatično dizajniranom proizvodu, riječ je o stvari koja traži preveliki angažman, a malo pruža.

Svaki od tih izuma omogućio je nastanak drugih uspješnih proizvoda. Možda danas nemamo Premier cigarete, no njihovo mjesto zauzimaju vaporizatori. U ono doba virtualni miris nije bio ništa posebno, a u današnjoj eri virtualne stvarnosti tržište je doslovce krcato najčudnijim dodacima za VR iskustva.

Drugim riječima, ovi proizvodi su propali, no bez njih ne bismo imali uređaje koje koristimo svaki dan.