NAJBOGATIJE GAZDE SAD-a

Tko se našao na popisu najbolje plaćenih IT šefova u 2016. godini?

13.05.2017 u 12:08

Bionic
Reading

Prema najnovijem izvješću Bloomberga, najistaknutija mjesta po zaradi zauzimaju trenutni i bivši šefovi IT kompanija

Prvo mjesto najplaćenijih menadžera i poslovnjaka zauzima čovjek koji je u svijet biznisa ušao nakon niza godina u financijama. Marc Lore je najplaćeniji šef u Americi, a za trenutnu poziciju može zahvaliti Wal-Martu koji je od njega i njegovog partnera kupio Jet.com i time mu osigurao velike iznose u dionicama, povlasticama i 'regularnoj' plaći koja u trenutku pisanja ovog članka kotira oko 346 tisuća dolara, dok uz nju dobiva više nego adekvatni bonus od milijun dolara.

U paketu koji je dobio prodavši tvrdku Wal-Martu Lore je dobio i velik broj Wal-Martovih dionica koje će u obrocima dobivati do 2022. Tim rečeno, Lore tehnički nije šef s najvećom plaćom u Sjedinjenim Državama, piše Bloomberg, već bi se bolje mogao opisati kao šef s najvrijednijim beneficijama i bonusima.

Na Bloombergovoj listi šefova s najvećim prihodima Lorea u stopu slijedi javnosti nešto poznatiji Tim Cook koji na čelu Applea zarađuje tri milijuna dolara mjesečno, dok mu godišnja zarada koja uključuje dividende od dionica, kao i pozamašne mjesečne bonuse u iznosu nešto višem od pet milijuna dolara donosi zaradu od 150.037.000 dolara.

Treći i četvrti najplaćeniji šefovi SAD-a su John S. Weinberg, član izvršnog odbora Evercore Partnersa koji godišnje zarađuje 123.991.055 dolara, te Googleov Sundar Pichai koji, kao što ste i pretpostavili, također ima vrlo zavidne prihode. Njegova mjesečna plaća iznosi 650,000 dolara, a potporu joj vrši pozamašnih 105,480,009 dolara u dionicama koje se, kao i kod prethodnih slučajeva Pichaiju isplaćuju putem dividende.

Pichaija u stopu prati tehnološki vizionar i šef Tesla Inc. Elon Musk sa mjesečnom plaćom od 45.936 dolara potpomognutoj godišnjom premijom od 99,699,000 dolara. Ovo njegova godišnja primanja podiže na sveukupno 99.744.920 dolara.

Šesto mjesto na listi zauzima šefica IBM-a Virginia M. Rometty. Njezina mjesečna plaća od 1,600,000 dolara doprinosi godišnjoj zaradi od 96,764,750 dolara koju uglavnom čine bonusi, dividende dionica i tako dalje.

U ovaj indeks plaća Bloomberg je unio dvjesto najplaćenijih šefova koji se spominju u izvješćima koje kompanije šalju poreznoj regulativi. Indeks ubraja plaće, bonuse, beneficije, opcije, dionice i promjene u iznosu mirovine koje je pojedinac priskrbio tijekom protekle fiskalne godine koja, podsjećamo, počinje i završava u ožujku. Sve vrijednosti su, Bloomberg naglašava, dostavljene na kraju fiskalne godine, što znači da brojke variraju u odnosu na one spomenute u izvješću o prihodima, te nerijetko zavise o trenutnom stanju dionica.