ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Mliječni put nije onakav kakvim smo ga smatrali

09.02.2019 u 16:17

Bionic
Reading

Dosad se mislilo kako je naša matična galaksija spiralna i plosnata. Nova trodimenzionalna mapa Mliječnog puta pokazuje kako tomu baš i nije tako

Prošle godine otkrili smo kako je naša matična galaksija Mliječni put veća no što smo mislili, a sad znamo i kako je ponešto drukčijeg oblika. Umjesto plosnatog spiralnog diska zvijezda i plinova značajno je zakrivljena na rubovima, otkrili su astronomi u Australiji i Kini.

Dosad se smatralo kako je naša spiralna galaksija prilično spljoštena, poput Andromede koju je moguće vidjeti golim okom. Udaljene galaksije možemo snimiti kako bismo provjerili kakvog su oblika, ali ne i Mliječni put, zato što se naš Sunčev sustav i sve sonde koje smo poslali nalaze unutar njega, u sklopu nakupine zvijezda Orionova ruka.

Posljednji put ove godine

Pogledajte spektakularne prizore pomrčine superkrvavog vučjeg Mjeseca

Pogledaj galeriju

No, astronomi su uspjeli napraviti prvu preciznu trodimenzionalnu mapu naše galaksije temeljem novih podataka o tipu zvijezda poznatom po nazivu klasične Cefeide. To su ogromne svijetle zvijezde - do 20 puta veće i sto tisuća puta svjetlije nego Sunce - koje pulsiraju u preciznom i dobro poznatom ritmu.

Prateći razinu svjetla i pulsiranja 1.399 Cefeida astronomi su ih mogli upotrijebiti kao fiksnu točku mjerenja za određivanje lokacije drugih zvijezda, temeljem čega su odredili i oblik cijele galaksije. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Astronomy.

Zašto je Mliječni put zakrivljen? Znanstvenici prepostavljaju kako je to posljedica 'torzije' nastale uslijed rotacije ogromnog unutarnjeg diska Mliječnog puta, u kojem je oko sto milijardi zvijezda.

No, moguće je i kako je zakrivljenje posljedica djelovanja patuljastih galaksija koje orbitiraju oko Mliječnog puta ili padaju u njega, piše NBC.