ČUDA SVEMIRA

Astronomi iz Čilea otkrili su neobičan sustav sa čak četiri sunca

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.01.2019 15:31
  • Objavljeno 16.01.2019 u 15:31
tportal

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: NN

HD 98800 ima dva sunca u samom središtu, dva u udaljenoj orbiti te je skoro u cijelosti zavijen oblakom prašine i plina

Kao što vjerojatno znate, naš sustav se sastoji od jednog sunca i nekoliko planeta, no kako stvari stoje - drugi sustavi nužno ne slijede ovo pravilo. Najbolji dokaz binarni su sustavi koji imaju dvije zvijezde ili nešto rijeđi trinarni koji ih imaju čak tri. Zahvaljujući nedavnom otkriću čileanskih astronoma, na nebu smo pronašli sustav koji ima čak četiri sunca. Njegovo ime je HD 98800 i od nas je udaljen svega 146 svjetlosnih godina.

HD 98800 su otkrili astronomi iz Atacama obzervatorija u Čilea gdje se radioteleskopima probilo kroz protoplanetarni disk koji okružuje zvijezde. Riječ je, naime, o prstenu sastavljenom od prašine i plina kojeg najčešće nalazimo kod mladih sustava prije nastanka planeta. Ovaj plinoviti i prašnjavi pokrov s vremenom će se sabiti u planete, no prije nego što to napravi - spriječavat će skoro svu tamošnju svjetlost od izlaska iz sustava, prenosti Popular Mechanics.

Radio valovi mogu probiti krozu prašinu, što znači da je sustav moguće vidjeti pomoću radio teleskopa. Otkriće je, očekivano, bilo na granici sa znanstvenom fantastikom - oko sustava HD 98800 kreću se čak dvije binarne zvijezde - jedna je u samom središtu sustava, druga na udaljenosti od nekoliko milijardi kilometara. Zvijezde u centru dobile su ime Aa i Ab, dok se one udaljene zovu Ba i Bb.

Umjetnička interpretacija prizora s kojim bi se susreli astronauti nakon slijetanja na objekt unutar protoplanetarnog oblaka koji kruži oko HD98800.

Umjetnička interpretacija prizora s kojim bi se susreli astronauti nakon slijetanja na objekt unutar protoplanetarnog oblaka koji kruži oko HD98800.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UNIVERSITY OF WARWICK/MARK GARLICK

Oprezni optimizam

Ono što ovaj sustav sastavljen od četiri zvijezde čini zbilja posebnim je njegov protoplanetarni disk. Većina planetarnih sustava ima protoplanetarni disk koji se kreće u vodoravnoj osi oko zvijezde (primjerice, naš sustav), dok je u slučaju HD 98800 riječ o oblaku koji leži u pravom kutu u odnosu na dvije zvijezde u sredini.

HD 98800 je zbog toga prvi binarni sunčev sustav koji ima okomiti protoplanetarni disk.

Premda ovo sve zvuči dosta uzbuldjivo, naglasimo da se ovdje radi o pretpostavci. Samo zato jer smo otkrili jedan ovakav sustav oko kojeg se nalazi protoplanetarni disk ne znači da ćemo pronaći onog oko kojeg kruže planeti. Postoji izvjesna šansa da se u njegovoj orbiti zbog neobičnog položaja i brojnih drugih faktora planeti možda neće nikad oblikovati. Ako uz malo sreće unatoč svemu zbilja pronađemo bizarni sustav s dvije binarne zvijezde oko kojeg se kreću planeti, znači da ih u svemiru ima još te da samo čekaju da ih otkrijemo.

  • +7
  • +4

Ovo su najljepše fotografije svemira snimljene teleskopom Spitzer

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!