opet procurilo

Mislite da su vaši grupni razgovori sigurni? Facebook ima novo priznanje

06.11.2019 u 08:56

Bionic
Reading

Najmanje 11 programera pristupilo je podacima o članovima grupa u posljednjih 60 dana

Nakon što je prošle godine ugasio svoj sustav pristupu grupa, neki su programeri zadržali pristup informacijama o njihovim članovima, objavio je Facebook. U komentaru na kompanijskom blogu navodi se kako je stotinjak programera moglo pristupiti informacijama o korisnicima otkako je Facebook promijenio svoja pravila u travnju 2018. Najmanje 11 programera pristupilo je podacima o članovima u posljednjih 60 dana. Facebook im je sada zabranio pristup podacima.

Administratori Facebook grupa mogu koristiti alate trećih strana za upravljanje svojim grupama, pružajući aplikacijama informacije o njihovoj aktivnosti. Nakon lanjskih promjena, programeri više ne bi trebali moći vidjeti imena pojedinih članova, profilne slike i druge profilne podatke. Konstantinos Papamiltiadis, voditelj Facebookova odjela za partnerstva, kaže da je nedavnim pregledom sigurnosti utvrđeno kako neke aplikacije i dalje imaju pristup tim podacima.

Nema dokaza da su partneri zloupotrijebili svoj pristup, ali Facebook ih je zamolio da obrišu sve nepravilno dobivene informacije, otkrio je Papamiltiadis. Tvrtka će obaviti revizije kako bi se potvrdilo da nije bilo zloupotreba.

Facebook nije otkrio imena stotinjak programera. Poznato je jedino da su te aplikacije bile namijenjene 'prvenstveno za upravljanje društvenim medijima i streaming videozapisa, dizajnirane tako da grupnim administratorima olakšaju efikasnije upravljanje svojim grupama i pomognu članovima da dijele videozapise svojim grupama'.

Ostaje nepoznato i koje su sve informacije, uz imena i fotografije, bile izložene, ni koliko su korisnika i grupa posluživale ove aplikacije.

Facebook je raskrstio sa sučeljem za programiranje aplikacija (API) nakon skandala s dijeljenjem podataka Cambridge Analytice. Dodao je pravila koja su zahtijevala da programeri dobiju odobrenje od Facebooka prije upotrebe API-ja, a zatim su ponovno pokrenuli sustav s novim značajkama u srpnju. Facebook je pokušao provesti potpuni nadzor nad procesom pa je mnoge iznenadilo da su se tolike aplikacije provukle ispod radara, piše The Verge.