RECENZIJA

Masivan ekran koji stane u bilo koji džep: Evo što nam je na testiranju pokazao Samsung Galaxy Z Flip

05.03.2020 u 14:00

Bionic
Reading

Samsung je službeno izbacio svoj drugi preklopni smartfon. Uz sve stvari koje je naučio od Galaxy Folda i uz nekoliko sitnih, ali bitnih novih značajki, stiže Galaxy Z Flip. Doznajte što nam je pokazao na testiranju

Samsung jednostavno obožava inovativne preklopne telefone. Nakon što je krajem prošle godine izbacio revolucionarni Galaxy Fold naučio je lekciju, unaprijedio je tehnologiju te proizveo uređaj koji tehnologiju preklopnih zaslona donosi u puno prepoznatljiviji format.

Povratak u prošlost

Svi se sjećamo starih preklopnih telefona s horizontalnim šarkama. Iskreno, ne poznajemo osobu mlađu od 40 godina koja nije znala za Motorolin Razr, tanki preklopnik koji je nedavno dobio i inačicu sa savitljivim ekranom. Samsung je uz novi Galaxy Z Flip odlučio iskoristiti dizajn koji prepoznajemo i kombinirati ga s tehnologijom koja se, koliko god napredna bila, i dalje tek razvija. Rezultat je, bez dvojbe, telefon bliži srcu – nešto što kombinira osjećaj nostalgije i potrebe za isprobavanjem najnovijih tehnologija.

Korak bliže standardu

Galaxy Z Flip je Samsungov uređaj iznimno zadovoljavajućih značajki koji bi, da nema preklopni ekran i savitljivo staklo, po performansama stajao nešto ispred Galaxyja S10. Riječ je o smartfonu koji zahvaljujući Snapdragonu 855 Plus, 8 GB RAM-a i bateriji od 3300 mAh bez problema radi od jutra do večeri te zahtijeva vrlo malo vremena na privikavanje.

Dolazi sa sveukupno dva modula za kamere, prvim od 10 MP, koji se nalazi na unutrašnjoj strani uređaja, i glavnim koji koristi dva objektiva od 12 MP (širokokutni i ultraširokokutni).

>>> Pročitajte i našu recenziju Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra - Slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Fotografije su, kao što smo i očekivali, kvalitete na kakvu smo kod Samsunga već navikli. Boje su bistre i kontrastne, scene snimane po danjem svjetlu izgledaju predivno, dok selfiji dolaze sa zdravom dozom beauty filtra.

Ekran i dizajn

Ono na što smo se morali naviknuti u samom startu njegov je osjetljiv stakleni ekran. Samsung je više puta naglasio da se radi o staklenom sloju od 0,03 milimetra prekrivenom plastičnim pokrovom, što se u praksi i osjeti. Štoviše, prva stvar koju smo vidjeli kada smo otvorili pakiranje Samsungovo je upozorenje da budemo nježni s ekranom jer se radi o delikatnom komadu hardvera.

>>> Pročitajte i našu recenziju Samsung Galaxy S20 i S20+

  • +4
Samsung Galaxy S20 i Samsung Galaxy S20+ slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Korejski tehnološki div unaprijedio je šarku Galaxy Folda i u Z Flipu ju servirao s manjim razmakom i internim sustavom za blokiranje prašine, no to i dalje ne znači da smo mogli tretirati Flip kao bilo koji drugi smartfon. Njegova najveća prednost, bez dvojbe, leži u činjenici da rasklopljen ima masivni ekran od 6,7 inča, dok preklopljen stane u praktički svaki džep. Ovo će, nedvojbeno, razveseliti vlasnice manjih torbi koje, eto usput, obožavaju modernu tehnologiju.

Sve ostalo, u drugu ruku, spada u kategoriju otkrivanja novih standarda. Ono što se nameće s Galaxy Z Flipom je da nemamo baš puno telefona koje bismo usporedili s njime. Tu je Galaxy Fold i tu je Motorola Razr, no to je više-manje to. Proizvođači još istražuju što mogu napraviti s ovom iznimno zanimljivom tehnologijom te, ako ništa drugo, dijele je s javnošću u obliku lijepih, ali i skupljih uređaja.

Samsung Galaxy Z Flip Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Poslastica za ljubitelje tehnologije

Tu zapravo dolazimo do poante Galaxy Z Flipa. On je izvrstan uređaj u kontekstu napretka tehnologije – nakon tjedan dana korištenja tretirali smo ga kao osjetljivijeg brata pametnih telefona koje koristimo iz dana u dan, a ono što valja imati na umu je i da košta više od drugih Samsungovih uređaja boljih performansi.

Ljubitelji tehnologije će, s druge strane, uživati u prostranom ekranu i opciji polaganja uređaja u 'sjedeći' položaj u svrhu slikanja ekstra zgodnih selfija, kao i sićušnom ekrančiću za notifikacije smještenom na vanjskom dijelu kućišta (koji dodatno olakšava fotografiranje).

Obožavatelji estetike divit će se lijepom AMOLED ekranu visoke rezolucije, preklopnom kućištu koje mijenja boju ovisno o odsjaju sunca i šarki koju se uz malo vježbe može otvarati jednom rukom. Pitanje je, doduše, je li ovaj uređaj dovoljno dobar da oduševi baš vas?

Otiđite u dućan sa smartfonima, isprobajte Z Flip iz prve ruke i procijenite sami.

PRAVI IZBOR ZA DAN ŽENA!

Povodom Dana žena do 8. ožujka 2020. iskoristite 1.000 kn popusta za kupnju Galaxy Z Flip uređaja uz Neograničenu tarifu.

Ponuda vrijedi samo u webshopu Hrvatskog Telekoma.

Samsung Galaxy Z Flip

  • Operativni sustav: Android 10, One UI 2
  • Dimenzije: rasklopljen: 167,3 puta 73,6 puta 7,2 mm, sklopljen: 87,4 puta 73,6 puta 17,3 mm
  • Konstrukcija: prednji dio od plastike, stražnji dio Gorilla Glass 6, aluminijski okvir
  • Zaslon: kapacitivni ekran Dynamic AMOLED osjetljiv na dodir, 16 milijuna boja, dijagonala 6,7 inča, 1080 puta 2636 piksela
  • Procesor: Snapdragon 855+ (7 nm+), Octa-core (1x2.95 GHz Kryo 485, 3x2.41 GHz Kryo 485, 4x1.78 GHz Kryo 485)
  • Grafički procesor: Adreno 640 (700 MHz)
  • Memorija: 256 GB 8 GB RAM
  • Glavna kamera: 12 MP, f/1.8, 27mm (širokokutna), 12 MP, f/2.2, 12mm (ultraširokokutna)
  • Selfi kamera: 10 MP f/2.4, 26mm (širokokutna)
  • Baterija: Li-Po 3300 mAh, brzo punjenje do 15 W
  • Sigurnost: otisak prsta (sa strane), prepoznavanje lica
  • Ustupio: Hrvatski Telekom
  • Preporučena cijena: 11.899 kn, a ponudu i cijene u Hrvatskom Telekomu pogledajte OVDJE