tehno RECENZIJA

Kažu da su ga već prodali u milijun primjeraka, a mi smo ga upravo isprobali: Doznajte što sve može Samsung Galaxy Fold

13.12.2019 u 11:38

Bionic
Reading

Otkrijte što je u tjedan dana testiranja pokazao Samsungov dugo najavljivani preklopni telefon budućnosti

Inovacija je riječ koja se, barem u svijetu smartfona, koristi prečesto. Nova konfiguracija kamera, malo bolji procesor, malo izdržljiviji ekran, malo izdržljivija baterija - sve ove značajke postale su dio dobro uigrane koreografije većine današnjih proizvođača.

Svake godine smo navikli gledati uređaj koji je za nijansu drukčiji od prošlog, uigranu praksu koja nam svaki put daje sve manje razloga za mijenjanjem spravice koju koristimo trenutno. Premda Apple tvrdi da promjene zbog promjena ne vode ničemu, Samsung je odlučio napraviti taj korak i ponuditi nešto drugačije.

Raspakirali smo Samsung Galaxy Fold Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

O čemu se radi?

Samsung Galaxy Fold je preklopni uređaj sa dva ekrana napravljen da poveže funkcije tableta i mobilnog telefona. Ovaj smo transformirajući flagship testirali u njegovoj drugoj iteraciji koja je pored izdržljivijeg ekrana pružila i malo veću zaštitu od prašine, kao i čvršći dizajn šarke.

Od prvog trenutka kada vam uređaj dođe u ruke, jasno je da se radi o nečemu potpuno drukčijem. Fold ne izgleda niti funkcionira kao drugi smartfoni. Riječ je o premijskom metalno staklenom Androidu koji u sklopljenoj formi izgleda kao uski smartfon kojeg donekle narušavaju debeli rubovi. Taj sklopljeni oblik je, kako je praksa pokazala, vrlo praktičan za brzo odgovaranje na pozive.

Sklopljeni Fold svoju svrhu vrši elegantno, pružajući sve funkcije 'standardnog' Androida, samo na malom 4,6 inčnom ekranu. Ako želite snimiti brzi selfie, Samsungov hibridni Android u ovom modu koristi širokokutnu kameru od 10 MP.

Glavni adut - velik ekran

Prava priča počinje nakon otvaranja, uslijed čega se aktivira velik 7.3 inčni Dynamic AMOLED ekran čiju površinu samo 'narušuje' zubić s dvije širokokutne selfie kamere od 10 i 8 MP. Kao i kod iPhonea X i više-manje svakog drugog smartfona koji koristi zubić ili urez, kamere prestanu upadati u oko 30 sekundi nakon što počnete koristiti uređaj.

Performanse i funkcionalnost

Najimpresivniji dio cijele priče je koliko prostora za rad ovakav ekran pruža. Fotografiranje je pravi san uz ovako velik prikaz, rad u aplikacijama koje se mogu razdvojiti na tri simultano aktivna prozora je jako dobra stvar, a sve zajedno radi fenomenalno brzo. Ovo pogotovo ulazi u igru kod gejminga koji zahvaljujući Qualcomm SM8150 Snapdragon 855 procesoru i Ardeno 640 GPU uparenima sa čak 12 GB radne memorije izgleda jako lijepo i munjevito brzo. Sve ovo podržava baterija od 4380 mAh koja se putem pridruženog punjača puni od 0 do 100 posto za oko jedan sat i 45 minuta.

Također treba naglasiti i da se Galaxy Fold u ovom rasklopljenom modu koristi isključivo pomoću dvije ruke. Sklapanje i otklapanje uređaja je nešto na što se treba naviknuti, s obzirom da je sustav napravljen pomoću magneta koji dva ruba ekrana u sklopljenom modu drže spojenima, pa otvaranje prvo traži mali pritisak, samo da bi se odmah nakon toga 'opustio' i omogućio potpuno otvaranje. Dobra strana priče je što ova rutina s vremenom postaje relativno neopaziva.

Konačno, koliko god sitnica bismo mogli spomenuti kao prigovor o velikom Foldovom preklopnom ekranu, i dalje smo ostali zapanjeni njegovom veličinom, svjetlinom, bojama i primjenjivošću.

Što se fotografije s glavnim setom od tri kamere tiče, ona je ostvariva zahvaljujući setu od tri objektiva: širokokutnom objektivu aperture f/1.5 -2.4 osjetljivosti 12 MP, 12 MP telefoto objektivom aperture f/2.4 i konačno, ultraširokim objektivom od 16 MP aperture F/2.2. U slučaju da niste pratili, ovo sveukupni broj objektiva na Galaxy Foldu podiže na šest.

Samo iskustvo fotografiranja je, kao i kod svih Galaxy modela, zabavno, jednostavno i vrlo učinkovito - prije svega zahvaljujući softveru koji popravlja loše kadrove, reducira višak svjetla, popravlja ravnotežu boja i konačno – pruža nekoliko jako, jako dobrih filtara.

  • +2
Samsung Galaxy Fold primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Zvuk i izdržljivost

Što se ostalih značajki tiče, valja navesti da Galaxy Fold ne dolazi sa 3.5 milimetarskim ulazom i to kompenzira parom iznimno kvalitetnih Galaxy Buds bluetooth slušalica. Ako se smatrate avanturističkim tipom, također predlažemo da jako pazite na svoj novi Fold - plastična maskica koja dolazi u paketu ulijeva kakvu-takvu sigurnost pri svakodnevnom korištenju, no kao što i sam proizvođač nalaže, ovo je telefon za ljude koji će ga koristiti u uredu ili kod kuće i onda ga spremiti u sigurnost torbice.

Galaxy Fold prije svega vidimo u rukama ljubitelja tehnologije koji moraju imati najnoviji uređaj te koji su spremni prihvatiti Samsungovu viziju budućnosti premijskih smartfona.

Tu zapravo leži cijela poanta Galaxy Folda. Iznimno je pohvalno što je Samsung napravio preklopni smartfon koji bilježi velik prodajni uspjeh (kompanija je do dana izlaska ove recenzije navodno prodala čak milijun Fold uređaja). Zahvaljujući iskoraku u dizajnu i inovaciji, u budućnosti ćemo uz malo sreće vidjeti puno više telefona ove vrste koji će potvrditi da inovacija u mobilnoj industriji još nije dosegla svoj vrhunac.

  • +10
Samsung Galaxy Fold slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

  • Ime: Samsung Galaxy Fold
  • Vrsta uređaja: preklopni phablet
  • Glavni ekran: 7.3 inča, savitljivi Dynamic AMOLED, 16 milijuna boja, 1536 puta 2152 piksela, HDR10+
  • Mali ekran: 4.6 inča, super AMOLED 720 puta 1680 piksela
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 855
  • GPU: Ardeno 610
  • Memorija: 12 GB, interna 512 GB
  • Baterija: 4380 mAh
  • Kamere (glavna trostruka): 12 MP, f/1.5-2.4, 27mm (širokokutna), 12 MP, f/2.4, 52mm (telefoto), 16 MP, f/2.2, 12mm (ultra-širokokutna)
  • Selfie kamere (unutarnje): 10 MP, f/2.2, 26mm (širokokutna), 8 MP, f/1.9, 24mm (širokokutna), 1.22µm, senzor za dubinu
  • Selfie kamera (vanjska): 10 MP, f/2.2, 26mm (širokokutna)
  • Ustupio: Samsung