KAKAV NAM JE BROADBAND?

Kreće istraživanje širokopojasnog pristupa internetu

29.09.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Europska komisija u suradnji s internetskim servisom SamKnows pokreće paneuropski projekt za utvrđivanje učinkovitosti širokopojasnog pristupa internetu u Europi

U projektu će sudjelovati 10.000 volontera iz cijele Europe, što čini ovo istraživanje najvećim takvim projektom dosad. Cilj istraživanja jest pomoći pružateljima internetskih usluga, nadzornim tijelima i korisnicima, u unapređenju usluga pristupa internetu diljem kontinenta.

'Radimo na tome da pružateljima internetskih usluga, nadzornim tijelima i - što je najvažnije - korisnicima omogućimo informacije koje su im potrebne za korištenje poboljšanih širokopojasnih usluga. Volonteri neće samo imati besplatan pristup našoj tehnologiji, nego će biti nositelji napredne širokopojasne usluge diljem Europe, koja će pomoći da dobijemo sliku povezivosti diljem Europe', izjavio je Alex Salter, predsjednik uprave SamKnows.

U praksi, volonteri će primiti mali uređaj, tzv. Whitebox koji će priključiti uz kućni internetski priključak. U trenutku kada se širokopojasna veza ne upotrebljava, uređaj Whitebox pokrenut će niz automatskih ispitivanja kako bi izmjerio brzinu i učinkovitost veze. Time će se dobiti detaljna slika širokopojasne veze na razini čitave Europe, koja će omogućiti buduća planiranja, kao i transparentnost usluga korisnicima koji plaćaju širokopojasno povezivanje.

Važno je pritom napomenuti kako uređaj ne mjeri aktivnost volontera na internetu niti bilježi ikakve osobne identifikacijske podatke.

Zemlje članice u kojima tvrtka SamKnows traži volontere su: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija, uz dodatne volontere koji se traže u Hrvatskoj, Islandu i Norveškoj

Osim što će pomoći Europskoj komisiji u ovom opsežnom istraživanju, svatko od volontera imat će koristi od primitka detaljnih podataka u stvarnome vremenu u vezi učinkovitosti internetskog priključka, uključujući brzinu te pouzdanost.

Da bi mogli sudjelovati u projektu, korisnici trebaju posjetiti http://www.samknows.eu te se prijaviti za sudjelovanje.