DOBRE I LOŠE STRANE

Kompliciraniji, ali s više mogućnosti: Donosimo sve što trebate znati o Android TV-u

24.11.2018 u 10:18

Bionic
Reading

Broj korisnika Googleove TV platforme udvostručio se tijekom 2017. godine, a očekuje se kako će se to ponoviti i tijekom ove. Želite i vi biti među onima koji će ju početi koristiti? Evo što trebate znati

Poželite li streaming video sadržaja na internetu, na raspolaganju vam je više servisa koji se time bave i uređaja koji to omogućavaju. Amazon Fire, PlayStation, Roku i Xbox su vjerojatno najpoznatiji među njima, kao i Googleov Chromecast.

No, Google ima još jednu mogućnost koja bi vam mogla biti zanimljiva ako vam se ne sviđa to što su sustavi poput Amazona i Rokua zatvoreni.

Android TV je nešto kompliciraniji sustav od navedenih, ali je ujedno i bogatiji mogućnostima. Broj korisnika te platforme udvostručio se tijekom 2017. godine, a u Googleu očekuju kako će se to ponoviti i tijekom ove. U ovom ćemo pregledu obuhvatiti osnovne informacije o njenim prednostima i nedostacima.

tehno odabir

Tražite televizor? Ovi su modeli obilježili 2018. godinu

Pogledaj galeriju

Što je Android TV?

Android TV je Googleova pametna televizijska platforma koja počiva na operativnom sustavu Android. Pomoću nje moguće je streamati sadržaj na televizore putem aplikacija (besplatnih i uz plaćanje) koristeći internetsku vezu.

Izgledom se ne razlikuje bitno od drugih servisa - navigacija po izbornicima je u osnovi ista, pri čemu svoj smartfon korisite kao daljinski upravljač.

U čemu je onda razlika? Pa, Android TV je otvoreni sustav, što znači kako ima pristup i aplikacijama koje u Googleu možda i ne bi službeno odobrili, dok se od Apple TV-a razlikuje po tome što je ugrađen u televizore te uređaje, odnosno stickove koje možete utaknuti u njih.

To što ima pristup raznim aplikacijama ne znači automatski kako trebate na njega instalirati sve i svašta. Budite oprezni kako ne biste pokupili zlonamjerni softver!

Android TV može također vrtiti emulatore i aplikacije, poslužiti kao medijski player za vaše digitalne datoteke te se povezati s tunerom vašeg televizora. No, da biste upogonili sve te značajke ipak trebate biti nešto više upućeni u tehniku no što to prosječni korisnici obično jesu.

Kakve sve aplikacije se mogu naći za Android TV?

TV Android TV podržava brojne aplikacije kao što su Netflix, HBO Now, YouTube, Showtime Anytime, Spotify, Hulu, Disney, CNN, Minecraft Story Mode, NBA Jam, BBC iPlayer, Mubi, Vimeo, Kodi, VLC for Android, Twitch i Dailymotion, kao i hrpu emulatora koje je moguće naći u Googleovoj trgovini aplikacijama Play. Dobar dio sadržaja dostupan je i kod nas, iako ne i sav.

Što se servisa za streaming uživo tiče, trenutno podržava samo tri: Sling TV, FuboTV i YouTube TV. Sva tri se plaćaju, u rasponu od 20 do 35 američkih dolara mjesečno za početne pakete.

Ovo su najbolje igre za vaš Android TV Izvor: Screenshot / Autor: Sega

Kako koristiti Android TV?

Dva su načina kako možete upogoniti Android TV. Možete ili kupiti pametni televizor koji ga podržava (recimo, Sharpov Aquos, Philipsov OLED ili Sonyjev Bravia) ili nabaviti odgovarajuću konzolu (Mi Box, NVIDIA Shield, Razer Forge TV).

Što posebno nudi Android TV?

Android TV se od konkurencije razlikuje po aplikacijama i igrama dostupnima u trgovini Play, mogućnosti prikazivanja videa na drugim uređajima i značajkama digitalnog pomoćnika Google Assistant.

Aplikacije i igre iz Googleovog Playa pretvorit će Android TV u jeftinu igraću konzolu koju možete koristiti pomoću kontrolera opremljenog podrškom za Bluetooth. Tako, primjerice, možete zaigrati naslove kao što su Asphalt 8: Airborne, Hungry Shark Evolution, NBA Jam, Final Fantasy i Grand Theft Auto.

No, poslužit će podjednako dobro za pregled recepata i vremenske prognoze, listanje Reddita, učenje gitare... Također možete upogoniti i Googleove aplikacije kao što su Chrome i Drive, ukoliko preuzmete aplikaciju Sideload Launcher.

Službeni uređaji s Android TV-om podržavaju streaming video i audio sadržaja s vašeg pametnog telefona na vaš televizor. Ova značajka radi samo s određenim aplikacijama, ali ju podržava većina većih servisa za streaming.

Ugrađeni Google Cast omogućava reprodukciju s vašeg smartfona (Android ili iOS) te putem Chromea na laptopu (Mac, Windows, Chromebook).

Što se Assistanta tiče, omogućit će vam postavljanje pitanja, pregled vijesti, prizivanje sadržaja i upravljanje pametnim kućanskim uređajima glasom. Za razliku od Amazonovog Echa ili Googleovog Dota, nije uvijek uključen već morati pritisnuti tipku na daljinskom kako biste ga aktivirali.