ISPROBALI SMO

U ruke nam je došao Honor Play: Otkrivamo hoće li zagriženi gejmeri biti zadovoljni

19.11.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Huaweijev top model iz serije Honor dobro je zaokružen srednjostrujaš koji odlično izgleda, radi bez zamjetnih problema te nudi velik zaslon, jak procesor i dva oblika biometrijske zaštite

Honor Play predstavljen je krajem kolovoza ove godine kao pametni telefon namijenjen ljubiteljima igara. Kod nas je dostupan po cijeni od 2.479 kuna, što ga svrstava u srednju kategoriju.

Upakiran je u oku ugodno kućište izrađeno od jednog komada metala. Na desnom bridu su tipka za uključivanje i isključivanje uređaja te regulaciju jačine zvuka. Pri vrhu lijevog brida je ladica za dvije kartice SIM ili jednu SIM-icu i jednu karticu microSD. Morate, dakle, birati čega ćete se odreći.

Gornji brid je prazan dok su na donjem, s lijeva na desno, 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, utor za USB-C, mikrofon i rešetka za zvučnik. Primijetit ćete i dva zvjezdasta šarafa koji su tu kako biste mogli otvoriti Honor Play. No, to neće biti tako jednostavno kao što se možda na prvu čini jer ćete trebati poseban odvijač.

  • +9
Honor Play Izvor: tportal / Autor: Miroslav Wranka

Stražnja dvostruka kamera, blago ispupčena, nudi kombinaciju senzora od 16 MP (f/2.2) i dva MP (f/2.4) te LED bljeskalicu. Sve skupa smješteno je u gornjem lijevom kutu, podalje od okruglog čitača otiska prsta koji je u sredini gornje trećine stražnje plohe.

Prednjom stranom dominira LCD zaslon dijagonale 6,3 inča (16 centimetara) i razlučivosti 2.340 puta 1.080 piksela (409 ppi) i omjera 19,5:9 sa zubićem i obrubom pri dnu. Pod zubićem su kamera opremljena senzorom sa 16 megapiksela i otvorom blende f/2.0, senzor blizine i slušalica za pozive. Zubić, kojeg je moguće softverski sakriti, zna biti premali za prikaz svega što imate uključeno odjednom.

Krcat biometrijom

Honor Play je lagan i ergonomski dobro riješen. Ne prlja se lako kao modeli sa staklenim kućištem, ali moguće je kako će ga biti lakše ogrebati. Nije pretjerano klizak, ali ipak preporučam oprez i nabavku zaštitne futrole.

Iako se ne može mjeriti s OLED zaslonima po svjetlini i prikazu boja, LCD zaslon na Honor Playu je odličan za cjenovnu kategoriju u kojoj se nalazi. Velik, izdužen, svijetao i oštar, dobro vidljiv iz raznih kutova, nešto slabije pod izravnim svjetlom ali ne previše. Bio je užitak gledati multimedijske sadržaje na njemu, kao i igrati se.

Kao i Honor 8X, Play je krcat biometrijom. Uz čitač otiska prsta straga nudi i prepoznavanje lica. Obje značajke funkcioniraju dobro, s time da bih prednost i dalje dao čitaču otiska prsta, koji je tijekom tjedan dana korištenja bio pouzdaniji i responzivniji.

Pogoni ga Huaweijev čipset Kirin 970 - isti kao u modelima Honor 10 i Huawei P20 Pro - podržan sa četiri gigabajta RAM-a. Iskazao se kao brz i pouzdan pri otvaranju aplikacija, obavljanju više zadaća odjednom i pokretanju zahtjevnijih aplikacija. Igre je također vrtio glatko. Dojma sam kako se može nositi s ovogodišnjim Qualcommovim hit procesorom Snapdragon 845.

Play dolazi sa 64 GB ugrađene memorije, što možete proširiti do 256 GB karticom microSD. Solidno, ali ne i impresivno. Naročito ne za uređaj koji cilja prvenstveno na gejmersku publiku.

Kamere su razmjerno dobre, ne i vrhunske. Sklone su preeksponiranju, zrnate pri slabijem svjetlu, ne blistaju kad treba uhvatiti nekoga ili nešto u pokretu. Mogu proći ako niste baš jako zahtjevni.

Kao i u Honoru 8X, kamere u Playu su pojačane umjetnom inteligencijom koja prepoznaje objekte koje snimate i potom optimizira rad kamere. Rezultati su polovični. Uglavnom uspije dobro prepoznati objekte i scenu snimanja, ali ne uvijek i namjestiti postavke za optimalne rezultate. Za pretpostaviti je kako će ta tehnologija s vremenom postajati bolja, no zasad još uvijek ne daje posve zadovoljavajuće rezultate.

  • +18
Honor Play - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Ipak, neka vas to ne obeshrabri. Moguće je dobiti solidne fotografije, pogotovo pri dobrom svjetlu, možete snimiti sasvim dobar autoportret sa zamućenom pozadinom (bokeh), a na raspolaganju je niz značajki poput dodavanja 3D objekata i drugih AR/VR elemenata, način rada fokusiran na otvor blende...

Izvrsna baterija

Nezamjenjiva baterija kapaciteta 3.750 mAh je izvrsna. S lakoćom bi izdržala cijeli dan redovnog korištenja (puno mobilnog interneta i Wi-Fija, multimedija, pozivi, SMS-ovi, povremeno igranje). Kad bih se fokusirao na zahtjevnije igranje (primjerice, Pokemon Go koji istovremeno koristi cijeli zaslon i internetsku vezu, uz druge aplikacije koje redovno koristim aktivne u pozadini) potrajao bi četiri do pet sati prije no što bi zatrebala dopuna.

Honor Play podržava brzo punjenje, no na tom me području dočekalo ugodno iznenađenje. Od nula do sto posto kapaciteta, uz uključeni zrakoplovni način rada, napunio se za manje od 90 minuta, što je najbolji rezultat koji sam imao prilike vidjeti dosad. Ako baš zatrebaju, na raspolaganju su dva štedljiva načina rada.

Mono zvučnik je natprosječno dobar za ovu klasu uređaja - glasan, uglavnom čistog i jasnog tona - ali pravi gejmerski smartfon morao bi imati stereo zvuk. Smješten je tako da su izgledi kako ćete ga zabunom prekriti prstima dok se igrate koristeći ga u vodoravnom položaju razmjerno mali, iako ih ne treba posve isključiti.

Operativni sustav je Huaweijev EMUI 8.2, temeljen na Androidu Oreo 8.1, ne na najnovijem izdanju 9 Pie. Izgledat će donekle poznato i korisnicima Androida i iOS-a jer izgleda kao križanac ta dva operativna sustava. Možete birati između prikaza ladice s aplikacijama ili svih aplikacija na početnom zaslonu.

Općenito govoreći, radi bez većih problema ili teškoća. Jedino na što se mogu požaliti bilo je to što se Pokemon Go smrznuo u dva navrata pa sam mogao gasiti aplikaciju, ali može biti kako je problem do Niantica. Uz to, kao i na Honoru 8x inzistiranje na vlastitoj aplikaciji za povezivanje uređaja s računalom bespotrebno je zakompliciralo inače posve jednostavan proces, a da zauzvrat ne nudi naročito korisne prednosti.

Također dolazi s hrpom predinstaliranih aplikacija. Neke su korisne (Google, održavanje smartfona u dobrom stanju), druge eventualno mogu biti ako ih inače koristite (Booking, eBay, Netflix), dok ćete treće vjerojatno prvom prilikom pobrisati. U mapi s igrama naći ćete Asphalt Nitro, Kingdoms, Dragon Mania, Puzzle Pets, Spiderman: Ultimate Power i Assasin's Creed: Arno's Chronicles. Dobar dio njih su demo naslovi.

Uz instalirane igre (iako ne sve - primjerice, nije automatski prepoznala Ingress već sam ga morao ručno dodati) zasebna ladica Game Suite nudi dvije opcije: GPS ubrzanje i Neprekidno igranje.

Kad je uključeno GPS ubrzanje postavke sustava trebale bi biti optimiziranje za igranje, pri čemu Honor Play može trošiti više energije i brže se zagrijavati. Isprobao sam ovu značajku na nekoliko igara, ali ne mogu reći kako sam primijetio bitnu razliku.

Neprekidno igranje (neometano bi bio točniji prijevod i opis) znači da će dok je ta značajka uključena sve obavijesti biti skrivene osim poziva, alarma i upozorenja da je baterija prazna. Honor Play neće zvoniti niti vibrirati tijekom poziva ili u slučaju da se oglasi alarm. Prilično praktično kad se poželite udubiti u igranje.

Korisna bi mogla biti i aplikacija Phone Manager koja omogućava brz pristup svim značajkama vezanim uz bateriju. Između ostalog, tu su i dva načina štedljivog načina rada. Žešći među njima - Ultra Power Saving Mode - smanjit će razinu osvjetljenja zaslona i zaključati veliki dio funkcionalnosti.

Trebate li kupiti Honor Play?

Honor Play je dobro zaokružen srednjostrujaš koji odlično izgleda, radi bez zamjetnih problema te nudi velik zaslon, jak procesor i dva oblika biometrijske zaštite. S druge strane, nije nabrijani top model kakav očekuju zagriženi gejmeri (koji će vjerojatno biti spremni izdvojiti nešto više za smartfone kao što su Razer ili Galaxy S9), a i kamere bi mogle biti bolje.

No, ukupno gledano, bok uz bok je sa Xiaomijevim modelom Pocophone F1. Za taj novac nećete naći puno boljih modela pametnih telefona.

Honor Play - ključne specifikacije

Dimenzije: 157,9 puta 74,3 puta 7,5 milimetara

Težina: 176 grama

Zaslon: 6,3 inča (16 cm) IPS LCD, FHD+ (1.080 puta 2.340 piksela, 409 ppi), 18,5:9

Procesori: osmojezgreni Kirin 970 (10 nm) do 2,4 GHz; Mali-G72 MP12

RAM: četiri ili šest GB

Memorija: 64 GB (proširivo do 256 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: 16 MP, f/2.2, PDAF + dva MP, senzor dubine; LED bljeskalica, panorama, HDR, video do 2.160 p pri 30 sličica u sekundi
  • prednja: 16 MP, f/2.0, 1.080 p

Baterija: 3.750 mAh, Li-Po, nezamjenjiva

Povezivanje: USB-C 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, hotspot, 4G/LTE, Bluetooth 4.2 (aptX JD), NFC

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, prepoznavanje lica, brzinomjer, žiroskop, kompas; A-GPS

Operativni sustav: Android 8.1 Oreo, Huawei EMUI 8.2

Boje: crna, plava, ljubičasta; posebna izdanja u crvenoj i crnoj boji

Cijena: od 2.479 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Huawei