13 aplikacija

Android opet na udaru: Više od pola milijuna zaraženih uređaja

22.11.2018 u 10:56

Bionic
Reading

Zlonamjerni softver za operativni sustav Android zadnjih je godina u porastu. Nedavno je zabilježen jedan od najgorih napada te vrste što daje naslutiti kako se nevoljama ne nazire kraj

Lukas Stefanko, istraživač u tvrtki za računalnu sigurnost ESET, otkrio je 13 malverom zaraženih aplikacija u Googleovoj trgovini Play. Preuzelo ih je više od 560 tisuća korisnika prije no što su u Googleu poduzeli korake kako bi ih uklonili. Da stvar bude gora, prije no što su to učinili dvije od tih aplikacija posebno su predstavili u kategoriji aplikacija u trendu.

Za svih 13 aplikacija odgovoran je samo jedan razvojni programer, poznat po imenu Luiz Pinto. Zlonamjerni softver se prikrivao iza raznih igara. Iako su se aplikacije rušile svaki put kad bi ih korisnik pokušao pokrenuti, malver se potiho instalirao na uređaj na kojem se našao pa potom brisao sličice vlastite aplikacije kako bi bilo teže pronaći ju i ukloniti.

TEHNO SAVJETI

Kad Android poludi: Našli smo rješenja najčešćih boljki na vašem smartfonu

Pogledaj galeriju

Po instaliranju bi hakeru omogućio puni pristup mrežnom prometu, zbog čega je bio u mogućnosti krasti podatke. Ako ste instalirali neke od spornih aplikacija preporučamo da ih odmah uklonite.

Google je već neko vrijeme pod pritiskom korisnika Androida, koji traže jačanje sigurnosnih mjera za tu softversku platformu. U siječnju je iz te tvrtke stigao podatak kako su tijekom prošle godine uklonili više od 700 tisuća zlonamjernih aplikacija iz trgovine Play.

Tijekom 2017. u 41 aplikaciji otkriven je malver Judy, koji je navodno zarazio 18,5 milijuna uređaja, dok je tvrtka G Data objavila kako je u trećem tromjesječju ove godine otkrila više od 3,2 milijuna zlonamjernih aplikacija za Android, piše Next Web.