TEHNO RECENZIJE

Šarena akcija u raljama psihodelije: Zaigrali smo Voidigo

17.06.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Maštovita pucačka igra inspirirana Binding of Isaacom i Nuclear Throneom odiše šarmom, inspirativnim vizualima i apsurdnim smislom za humor

Ako ste se ikad, kao i mi, zapitali što bi se dogodilo da trojici kreativnih Šveđana date šest godina da svoju ultimativnu viziju pretvore u igru, odgovor biste dobili u obliku Voidiga. On je, školskim žargonom, twin-stick roguelite shooter. Riječ je o 2D ili 2.5D pucačkom naslovu u kojem igrači putuju segmentiranim i proceduralno generiranim mapama, sakupljaju pojačanja i oružja te pokušavaju doći do kraja igre bez pogibije. Ako poginu, igra će ih baciti na početak uz elemente 'meta napredovanja', odnosno pojačanja i otključanih moći koje će buduće pokušaje učiniti za nijansu lakšima.

Lov na bossove u Zemlji čudesa

Voidigo uzima tu viziju i provlači je kroz prizmu psihodelične groznice. Vaš je zadatak pobijediti Prazninu koja je zaposjela razne dimenzije, a to radite tako da putujete od jednog do drugog svijeta, sukobljavate se s njihovim bizarnim žiteljima, sakupljate tonu veličanstveno bizarnog naoružanja i lovite apsurdne bossove.

Izvor: Društvene mreže / Autor: semiwork

Borba s divovskim neprijateljima u fokusu je igre. Svaki od njih za sobom povlači niz neobičnih mehanika. Da biste ih pobijedili, trebat ćete istraživati mapu i otkrivati zatrovane izvore svjetla, čijim pročišćenjem (skakanjem na njih) otključavate segmente bossovog zdravlja i onda ga možete približiti nuli. Ova zanimljiva igra mačke i miša približava Voidigo konceptu Monster Huntera te se jako dobro integrira s ostalim mehanikama.

Neobičan arsenal

Oružja i pojačanja u Voidigu su priča za sebe. Od mitološkog Mjonhira, preko kosturskih glazbenika, do banane koja pati od inkontinencije, ovaj naslov donosi neka od najmaštovitijih i najbizarnijih oružja koja smo vidjeli u videoigrama. Njihova neobičnost seže puno dalje od izgleda, pružajući fantastične kombinacije s brojnim pojačanjima. U jednom ćete prohodu toteme svjetla pretvarati u borbene postaje koje svojim obrambenim strukturama brišu sve oko sebe, samo da biste u drugom preoblikovali tlo u tapiseriju nagaznih polja, a ona ispucavaju štošta - od vatrene stihije do kolonije eksplozivnih žaba.

Iskustvu doprinosi fluidna animacija, predivno bizarna glazbena pozadina i narator koji u kratkim crtama opisuje mjesto do kojeg ste upravo doputovali. Stilski gledano, Voidigo kroči tankom linijom između stravičnog i razigranog, ostavljajući puno toga na interpretaciji igrača, a sve podupire iscrpnim opisima oružja i pojačanja koji ponekad znaju skrenuti u posve neočekivanom smjeru.

Sakupljanje oružja i tamanjenje neprijatelja fundamentalni su dio 'meta napredovanja', kojim otključavate sve od nove startne opreme i moći do likova s bizarnim borbenim mehanikama. Naslov je pažljivo stvoren tako da igrača nastavi motivirati, dajući mu dovoljno inicijative da nakon neuspjelog ili uspjelog prohoda započne ispočetka. Sve ovo nadopunjuje mogućnost igranja s drugim igračem, bilo to na istom računalu, bilo preko oblaka.

Vizualna poslastica za ljubitelje bizarnih pucačina

Voidigo je na kraju priče inspirativan i maštovit naslov koji, premda ne otkriva nove horizonte u roguelike pucačinama, ono što radi - radi s velikom količinom stila i predumišljaja. Trud uložen u šest godina razvoja osjeti se u svakoj pori, a odvažna art direkcija cijelom iskustvu daje nepokolebljiv šarm.

Razloga za prigovore je, realno, malo. Jedina stvar koja nam je pala na pamet vizualni je stil koji se možda neće svidjeti svima, no s obzirom na to da je igra orkestrirana oko psihodelične tematike, polariziranost publike nešto je što se na koncu i očekuje.

Ako ste voljeli Enter the Gungeon, Binding of Isaac i Nuclear Throne, Voidigo će vam vrlo vjerojatno ispuniti prazninu koju je ostavio nedavni manjak izvrsnih predstavnika ovog kultnog žanra.

  • +5
Voidigo - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: semiwork
  • Ime: Voidigo
  • Žanr: pucački roguelite
  • Platforme: Windows
  • Proizvođač: semiwork
  • Izdavač: semiwork
  • Cijena: 18,49 eura
>