smart dragon

Kinezi uskoro u svemir šalju još dvije rakete: Očekujte brži internet i niže cijene letova

  • Autor: M.S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 13:02
  • Objavljeno 21.10.2019 u 13:02
Kineska raketa Smart Dragon-1 lansirana je 17. kolovoza ove godine

Kineska raketa Smart Dragon-1 lansirana je 17. kolovoza ove godine

Izvor: EPA-EFE / Autor: FEATURECHINA

Kina predviđa lansiranje niza komercijalnih satelita koji će moći ponuditi razne usluge u rasponu od brzog interneta za zrakoplove do praćenja isporuka ugljena. Rakete za višekratnu upotrebu omogućit će češća lansiranja raketa te pridonijeti smanjenju cijene svemirskog leta

Tijekom 2020. i 2021. Kina namjerava obaviti probne letove još dviju svemirskih raketa iz serije Smart Dragon, namijenjenih komercijalnoj upotrebi, izvijestila je službena novinska agencija Xinhua. Objava rasporeda letova koje koordinira China Rocket Co, dio državne tvrtke Aerospace Science and Technology Corp, uslijedila je dva mjeseca pošto je prva raketa za višekratnu upotrebu, 23 tone težak Smart Dragon-1 u kolovozu lansirao tri satelita u orbitu.

Kina predviđa lansiranje niza komercijalnih satelita koji će moći ponuditi razne usluge u rasponu od brzog interneta za zrakoplove do praćenja isporuka ugljena. Rakete za višekratnu upotrebu omogućit će češća lansiranja raketa te pridonijeti smanjenju cijene svemirskog leta.

Raketa Smart Dragon-2 teži oko 60 tona i duga je ukupno 21 metar, a u orbitu će na visinu od 500 km moći poslati oko 500 kilograma korisnog tereta, piše Xinhua, dodajući kako se probni let očekuje iduće godine. Smart Dragon-3, težak oko 116 tona i dugačak 31 metar probni bi let trebao obaviti 2021. godine. Ta će raketa u orbitu moći poslati čak tonu i pol korisnog tereta.

Tvrtka iSpace sa sjedištem u Pekingu postala je prva privatna kineska kompanija koja je na vlastitoj raketi lansirala satelit u orbitu. Krajem prošle godine još su dva kineska startupa pokušala lansirati satelite, no to im nije uspjelo. Sve više privatnih kineskih tvrtki bavi se svemirskim letovima.  

U srpnju je s kozmodroma Jiuquan uspješno lansirana raketa Hyperbola-1 koju je razvila kineska tvrtka iSpace. Raketa je u orbitu ponijela dva satelita i to je bilo prvo uspješno lansiranje neke kineske privatne kompanije koja se bavi svemirskim letovima. 

Privatna kineska kompanija iSpace lansirala je raketu Hyperbola-1

Izvor: Društvene mreže / Autor: VideoFromSpace

Deseci kineskih startupova posljednjih godina razvijaju rakete koje mogu nositi jeftine mikrosatelite komercijalne namjene. Financirani su većinom iz tamošnjega rizičnog kapitala.

Ne treba zanemariti ni to da kineska vlada u dokumentu iz prosinca 2016. navodi kako je svemirska industrija važan dio ukupne razvojne strategije zemlje. Otkako je preuzeo dužnost predsjednika 2012. godine, Xi Jinping postavio je vladi kao prioritetnu zadaću da Kina postane supersila u svemirskim letovima.

Na kineskom svemirskom programu predano rade deseci tisuća stručnjaka

Izvor: Društvene mreže / Autor: CGTN

Godine 2022. Kina u svemir kani poslati postaju sa stalnom ljudskom posadom. Usto je jedan od glavnih kratkoročnih ciljeva zemlje izgradnja mreže satelita u orbiti za komunikaciju, emitiranje televizijskog signala, navigaciju i pozicioniranje.

Razvojem raketa koje su u stanju u orbitu ponijeti koristan teret, kineske tvrtke nastoje uhvatiti tehnološki korak s američkim konkurentima poput SpaceX-a te Blue Origina u vlasništvu Jeffa Bezosa. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!