TAJANSTVENA TEHNOLOGIJA

Kina i SAD potukli su Europu u AI-ju i čipovima, no u ovom području poraz nije opcija

24.11.2023 u 20:57

Bionic
Reading

Kvantno računarstvo orijentirano je na fiziku, što mu omogućuje da bude beskonačno skalabilno, zbog čega Europa mora ovladati ovom tajanstvenom tehnologijom ako želi izbjeći vrlo vjerojatnu distopiju, piše Koen Bertels za Euronews

Europa je danas drugoplasirana destinacija za poslovanje, a odnedavno i za inovacije. Disruptivne tehnologije poput umjetne inteligencije desetljećima su dolazile iz Sjedinjenih Država, bez europskog igrača i izazivača na vidiku.

Međutim, kada je četiri tjedna star francuski AI startup osigurao 105 milijuna eura za svoj startni krug, pokazao je da Europa nije u toliko nepovoljnom položaju kao što to ljudi misle. Iako je AI zasićeno tržište, kvantno računarstvo može omogućiti Europi da 'preživi' i konkurira u stoljeću kojim vladaju Kina i SAD.

Kvantno računarstvo bit će temelj za razvoj umjetne inteligencije koja može imati sposobnost rješavanja problema iz stvarnog svijeta. Zato Europa mora otkriti više korisničkih aplikacija i povećati svoje kvantne talente prije konkurencije, piše Euronews u velikoj analizi.

Osim što imaju veliku populaciju i kopnenu površinu, Sjedinjene Države već desetljećima definiraju inovacije. Bilo da govorimo o Silicijskoj dolini, Wall Streetu ili Hollywoodu, Amerika je postigla brz rast i kvalitetu prije mnogih drugih.

Prema IBM-u, kvantno računarstvo je 'tehnologija koja se brzo razvija i koristi zakone kvantne mehanike za rješavanje problema koji su previše složeni za klasična računala'. Ovi strojevi nude više snage, brzine i točnosti pohranjivanjem i obradom informacija.

To je tehnološka utrka koju Europa ne smije izgubiti

Samo u 2022. u kvantnu tehnologiju uloženo je 2,35 milijardi dolara (2,15 milijardi eura) jer je ključno to da postane manja, brža i moćnija. Iako je financiranje prilično slično u SAD-u i Europskoj uniji, Boston Consulting Group istaknuo je slabosti koje Europa mora ispraviti kako bi pobijedila druge nacije u kvantnoj utrci.

Prema izvješću tvrtke, ovo je 'tehnološka utrka gdje si Europa ne može priuštiti poraz', ali već zaostaje jer EU nema koordinacije, odgovarajućeg privatnog financiranja i strategija za maksimiziranje talenta od najranijih obrazovnih točaka.

Izvješće spominje neuspjeh Europe da ubire nagrade od industrije poluvodiča kao dokaz da će ta regija opet izgubiti vodstvo ako ne zauzme drugačiji pristup. Grupa predviđa da će kvantno računarstvo stvoriti vrijednost od 450 do 850 milijardi dolara (od 412,5 do 780 milijardi eura) u sljedećih 15 do 30 godina.

Osim što zaostaje u financiranju, talentima i strategiji, Europa se ne natječe samo protiv SAD-a. Kina je dosad doprinijela najvećim ulaganjima u tu industriju. Kineska vlada tvrdila je da će izdvojiti 15 milijardi dolara (13,75 milijardi eura) za kvantna istraživanja, s najvećim naglaskom na kvantno računarstvo i softver. Ovo stvara novu AI utrku, isključivo usredotočenu na stvaranje rješenja za koja europskoj tehnici ponestaje opcija.

Naša budućnost i sigurnost ovise o tome

Kvantno računarstvo nije budućnost našeg tehnološkog svijeta, već sadašnjost. Naši najnapredniji uređaji koriste silicijske računalne čipove veličine nanometara i s milijardama tranzistora na sebi. Ovi sićušni poluvodiči odgovorni su za kontrolu napona i prekidača, ali gotovo da se ne mogu smanjiti.

Industrija neće moći proizvoditi manje učinkovitije čipove jer će se početi ponašati kao kvantne tvorevine, što će zahtijevati računarstvo za istraživanje ovog sektora. Iako još dugo nećemo imati kvantna računala na tržištu, Europa treba istražiti za što ih možemo koristiti i potaknuti ljude da se pridruže toj industriji jer o tome ovisi naša sigurnost, piše Euronews.

Kvantno računarstvo osnažit će vlade, tvrtke i sve druge vlasnike ove napredne tehnologije da poraze najsloženije vojne, obavještajne i biosigurnosne prijetnje.

Ova ultrabrza računala moći će obraditi ogromne količine satelitskih podataka, razviti cjepiva za virusne mutacije, simulirati napade nuklearnim oružjem za formuliranje obrambenih strategija, pa čak i nadmašiti šifriranje povjerljivih vladinih dokumenata.

Beskonačno skalabilna tehnologija potaknula je utrku između protivnika

Ako Europa ne dobije više talenata, novca i istraživača za otkrivanje moći kvantnog računalstva, netko drugi hoće.

Kvantno računarstvo može pronaći najprecizniji odgovor iz milijardi podatkovnih točaka. Njegovo 'ponašanje' orijentirano na fiziku omogućuje mu da bude beskonačno skalabilno, zbog čega Europa mora ovladati ovom tajanstvenom tehnologijom ako želi izbjeći vrlo vjerojatnu distopiju.

Američke i kineske tvrtke već se utrkuju u razvoju ove tehnologije bolje od svojih protivnika. IBM i Google nedavno su dali 100 milijuna dolara, odnosno 50 milijuna (91,6 milijuna eura i 45,8 milijuna eura) američkim i japanskim sveučilištima za kvantna istraživanja s obzirom na to da Kina radi na unapređenju svojih programa.

Jiuzhang, najnovije kinesko kvantno računalo, 180 milijuna je puta brže u zadacima umjetne inteligencije i sposobno je u sekundi riješiti probleme za koje bi superračunalu trebale stotine godina. U međuvremenu, Europa se bori da iskoristi svoja javna ulaganja kako bi se suprotstavila Pekingu i Washingtonu.

Da bi bila cijenjena svjetska sila, Europi je potrebna jasnija strategija za korištenje privatnog financiranja, privlačenje globalnih talenata i pronalaženje prostora za prodor. Ako Europljani ne uspiju u tome, nacionalna sigurnost regije bit će ugrožena ovom tehnologijom koja može uništiti svijet, zaključuje Euronews.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.