KAO IZVRŠNI DIREKTOR

Kraj drame: Sam Altman ipak se vraća u OpenAI

22.11.2023 u 07:18

Bionic
Reading

Sam Altman vraća se kao izvršni direktor OpenAI-ja, izvijestili su iz tvrtke, nakon što ga je upravni odbor prije manje od tjedan dana smijenio s te pozicije

Taj potez uslijedio je nakon ogromnog pritiska zaposlenika i investitora - Microsofta, Tiger Globala, Thrive Capitala i Sequoia Capitala - na upravni odbor tvrtke.

'Postigli smo načelni dogovor da se Sam Altman vrati u OpenAI kao izvršni direktor s novim upravnim odborom koji čine Bret Taylor (predsjednik), Larry Summers i Adam D'Angelo', izvijestili su iz OpenAI-ja.

Oglasio se i Altman te kaže da se 'veseli povratku u OpenAI i izgradnji snažnog partnerstva tvrtke s Microsoftom', njihovim najvećim investitorom.

Pojedinosti Altmanova otpuštanja i ponovnog zapošljavanja ostaju nejasne. U objavi o njegovoj smjeni, OpenAI je tvrdio da on 'nije bio dovoljno iskren' s odborom.

Ovom objavom kraju se privodi drama nastala posljednjih dana u industriji umjetne inteligencije, a koja je uključivala pregovore o tome tko bi trebao voditi OpenAI i kako bi se uopće ta tvrtka trebala voditi, kao i šire rasprave o tome koliko bi brza trebala biti utrka u razvoju tehnologije umjetne inteligencije.

Tim više što je OpenAI sve glasnije govorio o razvoju 'opće umjetne inteligencije'.

Gotovo svi zaposlenici OpenAI-ja zaprijetili su odlaskom (u Microsoft) ako Altman i drugi suosnivač tvrtke Greg Brockman ne budu vraćeni na posao. Microsoft je obojici ponudio posao nakon Altmanove smjene i Brockmanove ostavke.

Prema izvješćima Bloomberga i Financial Timesa, tvrtka za umjetnu inteligenciju koja je stvorila ChatGPT istraživala je različite mogućnosti, uključujući vraćanje Altmana na njegovu bivšu poziciju ili kao direktora odbora, izvijestio je ranije BBC.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella, koji je Altmanu ponudio posao nakon smjene, pozdravio je promjene i odluku OpenAI-ja da ga vrati na mjesto izvršnog direktora. Nadella je navodno bio uzrujan kad je čuo da je Altman dobio otkaz jer je Microsoft uložio 13 milijardi dolara u OpenAI.

Emmett Shear, bivši šef Twitcha koji je imenovan privremenim izvršnim direktorom OpenAI-ja, također je navodno bio uključen u pregovore, piše BBC.

Prošlog tjedna odbor OpenAI-ja odlučio je naprasno smijeniti Altmana, zbog čega je i drugi suosnivač tvrtke Brockman dao ostavku. Altmanova smjena izazvala potres u AI svijetu.

Odluku su donijela tri člana odbora koji nisu zaposlenici - Adam D'Angelo, Tasha McCauley i Helen Toner - te treći suosnivač i glavni znanstvenik tvrtke Ilya Sutskever. Potonji se kasnije ispričao na X-u i potpisao pismo pozivajući odbor da promijeni kurs.

Evan Morikawa, inženjerski menadžer u OpenAI-ju, rekao je da je 743 od 770 zaposlenika u OpenAI-ju potpisalo pismo u kojem se upravu poziva na ostavku - a samo osoblje prijetilo je da će otići ako se njihovi zahtjevi ne ispune. Microsoft je ponudio jednaku plaću svim zaposlenicima OpenAI-ja koji im se odluče pridružiti.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

OpenAI, čija se vrijednost procjenjuje na 86 milijardi dolara, postao je najpopularniji startup na planetu nakon što je prošle godine u studenom lansirao AI chatbot ChatGPT. Altman je vodio tvrtku od 2019. i bio je njezin izvršni direktor te je ubrzo postao 'zaštitno lice' generativne umjetne inteligencije u koju su tvrtke ulagale milijarde eura.

Za razliku od većine startupa iz Silicijske doline, OpenAI nije bio strukturiran kao tipična korporacija s velikim udjelima kapitala pod kontrolom osnivača. Umjesto toga, bio je dio neprofitne organizacije koja je pokrenuta 2015. godine. Upravni odbor nadzire neprofitnu organizaciju, a ona 'djeluje kao sveukupno upravljačko tijelo za sve aktivnosti OpenAI-ja'.

Sutskever i Brockman bili su dio osnivačkog tima OpenAI-ja. Izvorni investitori bili su Altman, suosnivač LinkedIna Reid Hoffman i Elon Musk, a koji je navodno uložio milijardu dolara u taj projekt.

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Odmah nakon što je upravni odbor OpenAI-ja objavio da je Altman dobio otkaz, istaknuti investitori i osnivači iz Silicijske doline glasno su izrazili zabrinutost i čak usporedili taj potez s Appleovom odlukom o smjeni Stevea Jobsa prije 38 godina. Godine 1997. Jobs se vratio, a s njime na čelu Apple je stvorio iPhone i postao najvrednija tvrtka u SAD-u.

Bivši Googleov izvršni direktor Eric Schmidt nazvao je Altmana 'junakom' koji je izgradio tvrtku što je 'zauvijek promijenila naš svijet'. Airbnbov izvršni direktor Brian Chesky opisao ga je kao 'jednog od najboljih osnivača svoje generacije', a ulagač Vinod Khosla rekao je da je Altman 'izvršni direktor kakav se pojavljuje jednom u generaciji'.

Podjele u tehnološkoj zajednici

Previranja na vrhu OpenAI-ja otkrivaju duboke podjele u tehnološkoj zajednici oko razvoja umjetne inteligencije i njezine sigurne primjene. Skupina koju bi mogao predstavljati Altman zalaže se za brzi razvoj i posebno ulazak AI-ja u upotrebu, ključnu, kako tvrde, za testiranje i usavršavanje tehnologije, piše Hina.

Njihovi protivnici tvrde pak da je najsigurnije razvijati umjetnu inteligenciju u 'laboratoriju'. Hiperinteligentni softver možda će biti teško kontrolirati, a to bi moglo izazvati katastrofu, upozorava struja koja slijedi društveni pokret 'učinkoviti altruizam'.

Umjetna inteligencija trebala bi služiti čovječanstvu, smatra ta skupina informatičara. Njihovo mišljenje dijeli i Ilya Sutskever koji je, iako se kasnije ispričao, odobrio Altmanovu smjenu i smatrao je da prebrzo pušta u upotrebu novu tehnologiju.

'Nemamo rješenje za upravljanje odnosno za kontrolu potencijalno superinteligentnog AI-ja, a ne znamo ni kako spriječiti da se okrene protiv nas. Ljudi neće moći pouzdano nadzirati AI sustave daleko pametnije od nas', napisali su on i njegov zamjenik u objavi u srpnju.

Mnoge je navodno posebno uznemirila objava OpenAI-ja početkom studenog da će javnosti uskoro predstaviti niz komercijalno dostupnih proizvoda, uključujući verziju softvera ChatGPT-4 i takozvane agente koji funkcioniraju kao virtualni pomoćnici.

Opasna generativna umjetna inteligencija

Kao što je spomenuto, OpenAI osnovan je prije osam godina kao neprofitna organizacija, između ostalog i kako njegovi proizvodi ne bi slijedili motiv zarade. Strahovali su da bi ih to moglo odvesti u smjeru razvoja opasne generativne inteligencije. Ključne su karakteristike 'opasne generativne umjetne inteligencije', po njihovom statutu, moguće nanošenje štete čovječanstvu i neprimjerena koncentracija moći u skupini nekoliko ljudi.

Altman je u međuvremenu sudjelovao u osnivanju posebnog odjela unutar OpenAI-ja koji posluje na profitnoj osnovi kako bi mogao pribavljati novac.

'Čini se da je Altman strašno moćan i nije jasno bi li ga mogao kontrolirati bilo koji odbor. Prijeti opasnost da će odbor samo udarati pečat na odluke', smatra ravnatelj Centra za zaštitu ulagača u poslovnoj školi pri Državnom singapurskom sveučilištu Mak Yuen Teen.

U Thrive Capitalu, dioničaru OpenAI-ja, smatraju pak da je ključnu ulogu u raspletu odigrao Microsoft. 'Microsoft se prošlog vikenda otvoreno zalagao za Altmanov povratak. No, tehnološki div sada želi i mjesto u novom odboru koji će morati biti formiran u idućim mjesecima kako bi izbjegao nova iznenađenja', kažu u Thrive Capitalu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.