NAKON PREVIRANJA

Ovo su novi članovi odbora u OpenAI-ju

23.11.2023 u 10:37

Bionic
Reading

Tvorac ChatGPT-ja, OpenAI, u utorak je priopćio da je postignut dogovor da se Sam Altman vrati na mjesto glavnog izvršnog direktora nekoliko dana nakon njegova svrgavanja. Također je načelno pristao djelomično rekonstituirati upravni odbor koji ga je smijenio. Odluku o smjeni su, podsjetimo, donijela tri člana odbora - Adam D'Angelo, Tasha McCauley i Helen Toner - te treći suosnivač i glavni znanstvenik tvrtke Ilya Sutskever

Podsjetimo, prošlog tjedna odbor OpenAI-ja odlučio je naprasno smijeniti Altmana, zbog čega je i drugi suosnivač tvrtke Greg Brockman dao ostavku. Altmanova smjena izazvala potres u AI svijetu, a u sve se uključio Microsoft, najveći investitor u OpenAI, čiji mu je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella ponudio posao. Na kraju se Altman ipak vraća u OpenAI, ponovno kao izvršni direktor.

Pojedinosti Altmanova otpuštanja i ponovnog zapošljavanja ostaju nejasne. U objavi o njegovoj smjeni OpenAI je tvrdio da on 'nije bio dovoljno iskren' s odborom.

Tko su novi članovi odbora u OpenAI-ju?

Bret Taylor, bivši suizvršni direktor Salesforcea, i Larry Summers, bivši američki ministar financija, s izvršnim direktorom Quore i sadašnjim članom OpenAI-ja Adamom D'Angelom bit će dio novog odbora, otkrili su iz tvrtke.

Prethodni odbor uključivao je akademike i istraživače, a novi članovi imaju veliko iskustvo u poslovanju i tehnologiji. Navodno su u tijeku pregovori o postavljanju predstavnika Microsofta, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI, ili drugih velikih investitora u odbor. Naime kada je upravni odbor OpenAI-ja objavio da je Altman dobio otkaz, istaknuti investitori i osnivači iz Silicijske doline glasno su izrazili zabrinutost, piše CNBC.

Sastav novog odbora sugerira da bi se OpenAI mogao transformirati u konvencionalniji startup iz Silicijske doline i na papiru. Za razliku od većine njih, OpenAI nije bio strukturiran kao tipična korporacija s velikim udjelima kapitala pod kontrolom osnivača. Umjesto toga, bio je dio neprofitne organizacije koja je pokrenuta 2015. godine. Upravni odbor nadzire neprofitnu organizaciju, a ona 'djeluje kao sveukupno upravljačko tijelo za sve aktivnosti OpenAI-ja'.

Evo što znamo o novim članovima odbora OpenAI-ja:

  • Predsjednik odbora je Bret Taylor (43), američki računalni programer i poduzetnik te član uprave Shopifya. Suosnivač je Quipa, platforme za suradnju koju je Salesforce kupio 2016. godine. Ta ga je akvizicija dovela do najviših pozicija te tvrtke za poslovni softver, u kojoj je preuzeo i titulu suizvršnog direktora 2021.

Taylor je napustio Salesforce u siječnju. Bio je posljednji predsjednik odbora Twittera prije nego što je Elon Musk preuzeo tu tvrtku za društvene medije. U veljači ove godine osnovao je AI startup s bivšim izvršnim direktorom Googlea. Za vrijeme Obamina mandata i tijekom globalne financijske krize vodio je Nacionalno ekonomsko vijeće.

  • Larry Summers (68) američki je ekonomist koji je od 1999. do 2001. bio američki ministar financija tijekom mandata Billa Clintona. Bio je i predsjednik Sveučilišta Harvard, no odstupio je s tog mjesta nakon brojnih kritika zbog Summersovih komentara o rodnoj zastupljenosti u STEM područjima na konferenciji o raznolikosti.

Profesor je na Sveučilištu Charles W Eliot te je član odbora u Blocku, tvrtki za financijsku tehnologiju koju vodi Jack Dorsey, suosnivač Twittera, kao i u upravi Skillsofta, obrazovne tehnološke tvrtke.

  • Adam D'Angelo (39) američki je poduzetnik, najpoznatiji kao osnivač kalifornijske društvene web stranice za pitanja i odgovore i online tržišta znanja Quora. Pridružio se OpenAI-ju 2018. i navodno je odigrao važnu ulogu u pregovorima koji su Altmana vratili na čelo.

Diplomirani informatičar, D'Angelo je prethodno bio tehnički direktor (CTO) Facebooka gotovo dvije godine, do lipnja 2008. Također razvija AI platformu za chat pod nazivom Poe, koju je najavio u veljači.

Podjele u tehnološkoj zajednici

Previranja na vrhu OpenAI-ja otkrivaju duboke podjele u tehnološkoj zajednici oko razvoja umjetne inteligencije i njezine sigurne primjene. Skupina koju bi mogao predstavljati Altman zalaže se za brz razvoj i posebno ulazak AI-ja u upotrebu, ključnu, kako tvrde, za testiranje i usavršavanje tehnologije, piše Hina.

Njihovi protivnici tvrde pak da je najsigurnije razvijati umjetnu inteligenciju u 'laboratoriju'. Hiperinteligentni softver možda će biti teško kontrolirati, a to bi moglo izazvati katastrofu, upozorava struja koja slijedi društveni pokret učinkoviti altruizam.

Umjetna inteligencija trebala bi služiti čovječanstvu, smatra ta skupina informatičara. Njihovo mišljenje dijeli i Ilya Sutskever te je, iako se kasnije ispričao, odobrio Altmanovu smjenu i smatrao je da prebrzo pušta u upotrebu novu tehnologiju.

'Nemamo rješenje za upravljanje, odnosno za kontrolu potencijalno superinteligentnog AI-ja, a ne znamo ni kako spriječiti da se okrene protiv nas. Ljudi neće moći pouzdano nadzirati AI sustave daleko pametnije od nas', napisali su on i njegov zamjenik u objavi u srpnju.

Mnoge je navodno posebno uznemirila objava OpenAI-ja početkom studenog da će javnosti uskoro predstaviti niz komercijalno dostupnih proizvoda, uključujući verziju softvera ChatGPT-4 i takozvane agente koji funkcioniraju kao virtualni pomoćnici.

OpenAI, čija se vrijednost procjenjuje na 86 milijardi dolara, postao je najpopularniji startup na planetu nakon što je prošle godine u studenom lansirao AI chatbot ChatGPT. Altman je vodio tvrtku od 2019. i bio je njezin izvršni direktor te je ubrzo postao 'zaštitno lice' generativne umjetne inteligencije u koju su tvrtke ulagale milijarde eura.

Ilya Sutskever i Greg Brockman bili su dio osnivačkog tima OpenAI-ja. Izvorni investitori bili su Altman, suosnivač LinkedIna Reid Hoffman i Elon Musk, a koji je navodno uložio milijardu dolara u taj projekt.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.