umjesto poruka na papiriću

Kako su Google Docs postali najtraženija chat aplikacija za mlade

24.03.2019 u 10:07

Bionic
Reading

Uvođenjem tableta u škole i zabranom korištenja pametnih telefona dok traje nastava, alat za pisanje tekstova pretvorio se u novi omiljeni način prosljeđivanja poruka razredom, pa i šire

Odavno su prošla vremena u kojima su se poruke razredom slale na papirićima. Prolaze, eto, i vremena u kojima su učenici za vrijeme nastave razmjenjivali SMS poruke i otvarali chat grupe na društvenim mrežama. Mobiteli postaju nepoželjni u školi, barem dok traje nastava, pa su se učenici dosjetili i sad kao sredstvo komunikacije koriste - Google Docs.

Otkako su prijenosna računala i tableti postali sastavni dio školskog pribora, nastavnici sve češće koriste besplatne Googleove dokumente putem kojih učenici prate nastavu, pišu zadaće i rade zajedničke projekte. Đaci su otišli i korak dalje pa te iste dokumente koriste kako bi, nastavnicima pred nosom, komunicirali između sebe.

Nastavnici i ne slute što se događa u razredu

Tinejdžeri redovito koriste Googleove dokumente dok su odvojeni od telefona, ali ne i od računala. Ponekad koriste live chat; ova se usluga ne otvara prema zadanim postavkama pa mnogi učitelji ni ne znaju da ona postoji.

Znate li za ove trikove u Google Mapsima? Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ponekad pak koriste činjenicu da Google omogućava korisnicima isticanje pojedinih fraza ili riječi koje se potom komentiraju putem skočnih prozora. Učenici kloniraju zajednički Googleov dokument i zatim komuniciraju pišući komentare. A nastavnici pojma nemaju što se zapravo događa i vjeruju da učenici marljivo rade na tekstu. Priđe li učitelj bliže, dovoljan je klik da korespondencija nestane s ekrana.

Princip djeluje u razredu, ali i izvan njega

Ponekad učenici izrade zajednički dokument u kojem se razgovara, redak po redak, a čitava prepiska iz daljine izgleda kao običan tekst. Svatko od sugovornika izabere svoj font kako bi se znalo tko što zapisuje na stranicu. Na kraju nastave taj se dokument jednostavno izbriše. Malo tko ima potrebu sačuvati svoju dnevnu korespondenciju s drugim učenicima iz razreda.

Dakako, po istom principu može se komunicirati s ljudima koji se nalaze negdje drugdje, u drugom razredu, školi, kod kuće. I ne samo to - na ovaj način može se prepisivati na kontrolnima i dobivati odgovore od 'šaptača' koji odgovor zapisuje ma gdje god se nalazio. Bitno je da ima pristup internetu i Googleovu dokumentu koji pred sobom ima učenik u školi.

Naivni učitelji, naivni roditelji

Nisu samo učitelji ispali magarci; duge uši narasle su i roditeljima. Učenici sve češće vole učiti navečer, do duboko u noć. Roditelji misle kako njihova djeca marljivo rade na Googleovim dokumentima, niti ne sluteći da ih ona zapravo koriste za komunikaciju. A taman su roditelji pomislili kako je sve krenulo na bolje otkako su djeci zabranili korištenje društvenih mreža na računalima i tabletima...

MOBILNA ERA

Ove su mobilne aplikacije zaludile milenijalce diljem svijeta

Pogledaj galeriju

Većina chatova u Googleovim dokumentima krajnje je banalna. Djeca ih koriste kako bi razgovarala o događanjima u školi, o planovima za vikend, školski izlet, maturalnu večer; o tračevima, simpatijama i maltretiranju.

Google Docs nije jedini, ima toga još...

Google Docs najrašireniji je program za komuniciranje učenika, ali nije i jedini. Eto, i internetska verzija Microsoft Worda ima značajke slične Googleovim dokumentima i može se iskoristiti na isti način. Sigurno postoje još neki načini komunikacije. Želite li saznati koji su, pitajte djecu. Možda vam se smiluju.