Anketa ZAMPA

Google, Facebook, Amazon i YouTube, evo što Hrvati misle o vama

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 14.03.2019 14:24
  • Objavljeno 14.03.2019 u 14:24
Više od 70% građana misli da društvene mreže utječu na ispravan protok informacija i funkcioniranje demokracije

Više od 70% građana misli da društvene mreže utječu na ispravan protok informacija i funkcioniranje demokracije

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Hrvatski građani velikom većinom misle kako institucije EU u posljednjih pet godina nisu učinile dovoljno u reguliranju poslovanja američkih tehnoloških divova i traže bolju zaštitu autorskih prava, tvrdi anketa koju je proveo ZAMP.

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je iznenađujuće rezultate istraživanja stavova hrvatskih građana o odnosu Europe i EU prema američkim tehnološkim divovima.

U jeku rasprave o EU direktivi o autorskim pravima i prije skorog glasanja o njoj u Europskom parlamentu, zanimljivo je znati da Hrvati velikom većinom misle kako institucije EU u posljednjih pet godina nisu učinile dovoljno u reguliranju poslovanja američkih tehnoloških divova (Google, YouTube, Facebook, Amazon itd.), zaštiti korisnika njihovih usluga i poštivanju prava autora i kreativaca da ostvare naknadu od marketinških prihoda koje ti internetski divovi ostvaruju na autorskim djelima.

Evo što hrvatski građani misle o utjecaju američkih tehnoloških divova

Evo što hrvatski građani misle o utjecaju američkih tehnoloških divova

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDS ZAMP

Čak 95% građana podržava rad na izradi propisa za uređivanje odnosa između kreativaca i velikih internetskih platformi. Velika većina hrvatskih građana, njih 64%, smatra da u posljednjih pet godina EU ne prati dovoljno transparentnost poslovanja i utjecaj američkih tehnoloških divova na europsku demokraciju, kulturu i gospodarstvo.

Više od 70% građana misli pak da platforme kao što su YouTube, Facebook ili Google utječu na ispravan protok informacija i funkcioniranje demokracije. Pritom čak 82% ispitanika smatra da tehnološki divovi štite isključivo vlastite interese, a ne one krajnjih potrošača i građana.

Online anketu tijekom veljače i ožujka provela je tvrtka Hendal na reprezentativnom uzorku od 400 građana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!