Anketa ZAMPA

Google, Facebook, Amazon i YouTube, evo što Hrvati misle o vama

14.03.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Hrvatski građani velikom većinom misle kako institucije EU u posljednjih pet godina nisu učinile dovoljno u reguliranju poslovanja američkih tehnoloških divova i traže bolju zaštitu autorskih prava, tvrdi anketa koju je proveo ZAMP.

Hrvatsko društvo skladatelja objavilo je iznenađujuće rezultate istraživanja stavova hrvatskih građana o odnosu Europe i EU prema američkim tehnološkim divovima.

U jeku rasprave o EU direktivi o autorskim pravima i prije skorog glasanja o njoj u Europskom parlamentu, zanimljivo je znati da Hrvati velikom većinom misle kako institucije EU u posljednjih pet godina nisu učinile dovoljno u reguliranju poslovanja američkih tehnoloških divova (Google, YouTube, Facebook, Amazon itd.), zaštiti korisnika njihovih usluga i poštivanju prava autora i kreativaca da ostvare naknadu od marketinških prihoda koje ti internetski divovi ostvaruju na autorskim djelima.

Čak 95% građana podržava rad na izradi propisa za uređivanje odnosa između kreativaca i velikih internetskih platformi. Velika većina hrvatskih građana, njih 64%, smatra da u posljednjih pet godina EU ne prati dovoljno transparentnost poslovanja i utjecaj američkih tehnoloških divova na europsku demokraciju, kulturu i gospodarstvo.

Više od 70% građana misli pak da platforme kao što su YouTube, Facebook ili Google utječu na ispravan protok informacija i funkcioniranje demokracije. Pritom čak 82% ispitanika smatra da tehnološki divovi štite isključivo vlastite interese, a ne one krajnjih potrošača i građana.

Online anketu tijekom veljače i ožujka provela je tvrtka Hendal na reprezentativnom uzorku od 400 građana.