expensive chat

Što kada bi se slanje poruka naplaćivalo po znaku? Evo kako je taj eksperiment prošao

04.03.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Društveni eksperiment pod imenom Expensive Chat pokušava otkriti što će se dogoditi ako sobe za čavrljanje počnu naplaćivati razgovore

Neobični art projekt Expensive Chat umotvorina je poduzetnika Marca Köhlbruggea. Riječ je o web-usluzi na kojoj se svaki poslani znak naplaćuje, i to jednim američkim centom. Prema izvješću Motherboarda, Köhlbrugge je stranicu objavio u sklopu tweeta te ju je nazvao 'društvenim eksperimentom u kojem ćemo otkriti što se desi kada soba za čavrljanje više nije besplatna, već počne naplaćivati slanje poruka'. Kamo taj novac ide? Pa Köhlbruggeu u džep, naravno.

Stranica pored standardnog prozora za čavrljanje ima i ljestvicu sa najrastrošnijim posjetiteljima, a glavni prozor uglavnom prekrivaju - pisane reklame. Moguće je pronaći i pokoju 'normalnu' poruku, no one su rijetke. Najizgledniji razlog ovakvog stanja stranice je što Expensive Chat od samog početka u zamjenu za poslanu poruku zahtjeva uplatu putem kreditnih kartica.

Velik broj posjetitelja nastoji namjestiti stranicu da se njihove poruke najviše vide. Dok je dio platio dodatno kako bi im se ime pojavilo na vrhu ljestvice, drugi su samo upisali web adresu i opisali svoj biznis u par jednostavnih riječi ili slogana.

Köhlbrugge ovu bizarnu stranicu naziva društvenim eksperimentom, što i donekle drži vodu s obzirom da velik broj stranica za čavrljanje obično postanu kaotične, pošto je slanje poruka besplatno. Pored umjetničko-društvene prirode, Köhlbrugge ističe da je glavni razlog nastajanja Expensive Chata puno manje duhovan - 'samo sam htio zaraditi malo novca sa strane'.

LENOVO I HUAWEI

Tražite laptop? Bacite oko na ove nove modele

Pogledaj galeriju

Poduzetnik naglašava da bi se ovakva stranica u budućnosti mogla koristiti za humanitarne svrhe. Kao primjer navodi da bi posjetitelji 'mogli razgovarati sa Kanyeom Westom za 10 dolara po poruci, s time da bi sav novac išao u dobrotvorne svrhe'. Prema svemu sudeći, Expensive Chat nije najpopularnija stvar na internetu, no i dalje je vlasniku do danas priskrbio oko 200 dolara, što zbilja nije loše.