BRŽE, NO NE BEZ RIZIKA

Kako se zaštititi od opasnosti vezanih za beskontaktno plaćanje?

14.06.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prevare vezane uz beskontaktno plaćanje su u godinu dana narasle za 150 posto. Lani su tako iznosile ukupno sedam milijuna funti (~60 milijuna kuna), a trendovi samo govore u prilog tomu da će se prevare intenzivirati. Kako je došlo do toga i što učiniti po tom pitanju?

Mobilni proizvođači poput Samsunga i Applea već neko vrijeme u svoje uređaje integriraju mogućnost beskontaktnog plaćanja, gdje korisnicima uopće nije potreban pristup bankovnim karticama. Štoviše, banke su počele širiti i uslugu u kojoj je dovoljno tek nasloniti kartice na posebne čitače za plaćanje, čak i bez potrebe za PIN-om (što ovisi o usluzi i metodi plaćanja). Sve ovo osiguralo je brže i jednostavnije plaćanje usluga i stvari no ikad prije, no istovremeno se povećao i rizik od gubitka novca. 

Slijede li se neki osnovni savjeti, šanse da će korisnikova odabrana metoda beskontaktnog plaćanja biti iskorištena za krađu svest će se na minimum. 

Pazite gdje ostavljate kartice

Kod ovoga posebno valja voditi računa kada se kreće javnim prijevozom. Neki od lopova koriste posebne čitače kartica, a sve što treba učiniti za krađu sitnijih iznosa (25-50 dolara, ovisno o bankama) je nasloniti čitač na džepove drugih u gradskoj gužvi. Javni prijevoz je idealna lokacija za ovakve krađe, jer lopovi mogu opljačkati gomilu žrtvi uz sitne iznose, a da oni toga nisu inicijalno ni svjesni. 

Razmislite o kupovini posebne lisnice

Uvijek valja biti svjestan gdje je smještena lisnica koja sadrži karticu za beskontaktno plaćanje. Kako bi se potpno zaštitili od ranije spomenutih lopova opremljenih čitačima, nije naodmet investirati u posebne moderne lisnice koje integriraju zaštitu od čitanja RFID-a (čipa na kartici za plaćanje). Dok neki savjetuju umetanje aluminijske folije oko kartice, to je nezgrapno rješenje. 

Koristite kvalitetan PIN

Nisu sve metode beskontaktnog plaćanja iste. Apple Pay primjerice plaćanje potvrđuje otiskom korisnikovog prsta, dok neki pametni telefoni koriste tek PIN ili uzorak. Ako se PIN uopće može iskoristiti, korisnik se mora pobrinuti da je dovoljno složen - i da nipošto nije identičan onom koji služi za otključavanje uređaja. 

Držite kartice na oku

Mnogi potrošači jednostavno vjeruju konobarima i poslužiteljima te im daju karticu kako bi ovi odradili naplatu usluga. To je skroz ok - no karticu nikad ne treba ispuštati iz vidokruga, čak i kod takvih naplata. 

Redovito provjeravajte transakcije

Najgore što se može dogoditi jest da je korisnikov račun opljačkan, a da toga nije ni svjestan. Pozove li se banku i/ili pružatelja usluga beskontaktnog plaćanja odmah po uočavanju neovlaštene transakcije, velika je vjerojatnost da će korisnik dobiti novac natrag. 

Ultimativno rješenje

Jedino što može zajamčiti da neće doći do beskontaktnih problema je...ne koristiti beskontaktno plaćanje uopće, piše MakeUseOf. Možda se za sada bolje držati klasičnih PIN-ova, iako je metoda nešto nezgodnija za plaćanje. U svakom slučaju - sve je bolje od držanja gotovine.