waveshade

Što kažete na ideju da u dućanima plaćamo sunčanim naočalama?

18.03.2017 u 09:04

Bionic
Reading

Kartičarska kuća Visa pokreće pilot program kojim želi isprobati beskontaktno plaćanje pomoću sunčanih naočala opremljenih tehnologijom NFC

Pedeset sunčanih naočala WaveShades isprobat će partneri i utjecajne osobe tijekom natjecanja Quiksilver and Roxy Pro u sklopu Svjetske surferske lige 2017. na australskoj Zlatnoj obali. 

WaveShades koriste tehnologiju Curl razvijenu u australskom startupu Inamo, čiji je osnivač Peter Colbert - i sam strastveni surfer - nekad bio agent međunarodnim surferskim zvijezdama.Ideja mu je pala na pamet na plaži, kad je došao na njega red za plaćanje runde, a on je zaboravio novčanik. 

Osim ljubiteljima surfanja, naočale-novčanik namijenjene su i zaljubljenicima trčanja, bicikliranja i drugih sportova, kao i svima koji vole ići na plažu, festivale... Osim što mogu poslužiti za plaćanje na Visinim terminalima PayWave, otporne su na vodu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Peter Colbert

Sunčane naočale sadrže beskontaktni čip koji omogućava plaćanje tako što ćete njima mahnuti ispred uređaja u trgovini koji podržava NFC, slično kao što danas radite s beskontaktnim kreditnim karticama. 

Tijekom predstavljanja na festivalu SXSW bile su uparene s prepaid karticom. Morat ćete ih skinuti kako bi njima platili, ali svejedno zvuče kao praktičnije rješenje za plažu od novčanika. 

U Visi kažu kako sunčane naočale zasad ne sadrže sustav za provjeru identiteta, pa ih može koristiti i netko drugi osim vlasnika, sve dok na pratećoj kartici ima dovoljno sredstava. Ako ih izgubite ili vam ih netko ukrade, najbolje je odmah poništiti karticu. 

Zasad nije poznato kad će Visine naočale biti dostupne, kao ni koliko će koštati.

Samsung je nedavno pokrenuo vlastiti servis za mobilno plaćanje u Indiji, a Snap otvara kioske u kojima prodaje svoje naočale koje mogu snimati video Spectacles. Microsoft ima narukvicu Band 2, kojom je moguće beskontaktno platiti piće u lancu kafića Starbucks.