PAMETNA ŠKOLA

Kako izgleda prva hrvatska 'Učionica budućnosti'?

03.09.2013 u 10:38

Bionic
Reading

'Školske pločice' na velika su se vrata vratile u OŠ Kamešnica. No, za razliku od onih starih po kojima se pisalo kredom, na ovima se piše posebnom olovkom, a služe i za surfanje internetom

Početak školske godine djeca dočekuju s miješanim osjećajima. I dok im je s jedne strane drago što će opet vidjeti svoje prijatelje, s druge ih strane plaši pogled na sve veću hrpu knjiga koja ih očekuje. Ipak, barem u jednom razredu u Hrvatskoj knjige i bilježnice neće biti problem.

Učenici kojima predaje profesorica matematike Ivana Čerina, u osnovnoj školi Kamešnica u Otoku, imat će priliku biti prvi koji će nastavu pohađati u Učionici budućnosti, o kojoj smo već pisali, a i posjetili smo je. Umjesto knjiga, radnih bilježnica i bilježnica, oni će nastavu matematike pratiti pomoću tablet računala i pametne ploče.

'Uh, trebat će nam vremena da se na to naviknemo. Rekla sam im da ćemo prva dva tjedna i oni i ja učiti kako se koristi opremom i aplikacijama', rekla je na predstavljanju Učionice budućnosti profesorica Čerina dok je budnim okom pazila što njeni učenici rade s tabletima.

Ističe kako je cijeli koncept predavanja na pametnoj ploči, povezivanja s učeničkim tabletima i praćenje njihovog napretka putem računala u stvarnom vremenu i za nju novost, zbog koje će joj trebati više vremena za pripremu.

'Imam pripremljene sve materijale za nastavu bez tableta, pa mi treba vremena da ih prilagodim nastavi na tabletima. Ali polako, do kraja godine sve ćemo pohvatati', dodaje profesorica Čerina i priznaje kako će u slučaju bilo kakvih problema s tehnologijom posegnuti za provjerenim metodama - bilježnicama i klasičnom školskom pločom.

Internet kao nogomet

U školi nedaleko od Sinja zasad jedina osnovnoškolska Učionica budućnosti opremljena je nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnom pločom.

Nastavnici mogu brzo podijeliti prateće informacije, bilješke s predavanja, ali imaju i trenutan uvid u učeničko razumijevanje pojedinog predavanja. Mogu dijeliti sadržaj na interaktivnoj, pametnoj ploči te ga, uz svega nekoliko 'klikova', poslati na učeničke tablete.

Učenici i nastavnici mogu voditi bilješke s predavanja, podcrtavati ključne informacije ili crtati, kako na tablet računalima, tako i na pametnoj ploči. Nastavnici vrlo brzo mogu provjeriti razumiju li učenici predavanje, uz kratke kvizove znanja, ankete i raspravu.

Ravnatelj Miroslav Jukić istaknuo je kako se on i njegovi profesori već godinama trude da djeci koja pohađaju ovu osnovnu školu omoguće istu kvalitetu obrazovanja kakvu imaju škole u velikim gradovima.

'I učitelji su ovu Učionicu budućnosti doživjeli kao svojevrsnu nagradu za trud koji ulažu kako bi nastavu učinili zanimljivijom', ističe ravnatelj Jukić te dodaje kako ovim, ali i drugim projektima dokazuju da 'ako ste teritorijalno provincija, ne morate biti i intelektualno'.

I dok su odrasli slušali o tome koliko je 'društvo znanja' bitno i kako Hrvatska teži tome da postane 'društvo znanja', učenici su jedva dočekali da isprobaju svoje nove obrazovne igračke.

Ivani je ovo prvi dan u školi i već je dobila priliku isprobati tablet.

'Sviđa mi se', bila je kratka i priznala kako još ne koristi internet, ali bi nakon upoznavanja s tehnologijom mogla početi istraživati što joj internet zapravo nudi.

Njen prijatelj Frane već je 'iskusni' osnovnoškolac koji ove godine pohađa drugi razred. Za razliku od Ivane, on već koristi internet, a povremeno i pametni telefon.

'Super je, jedva čekam da ga isprobam na nastavi', otkrio je Frane i ispod glasa dodao da su mu internet i računala gotovo jednako dragi kao i nogomet.

No Ivana i Frane morat će se ipak malo strpjeti jer su tableti namijenjeni prije svega nešto starijim učenicima.

'Učionicu će koristiti učenici petog, sedmog i osmog razreda kojima predajem matematiku, ali kada je slobodna mogu ju koristiti i drugi učitelji i profesori', kaže profesorica Čerina i kroz smijeh dodaje kako će morati organizirati tečaj korištenja 'pametne ploče' i interaktivnog softvera za profesore.

Naime, koliko god djeci korištenje novih tehnologija dolazi intuitivno i veoma ih brzo prihvaćaju, toliko je za profesore i učitelje to dodatni izazov.

Daljinsko gašenje tableta

SmartSchool, program koji će se koristiti u nastavi, omogućava učiteljima da u svakom trenutku vide što koji učenik radi, ali i da mu, ukoliko je neposlušan, daljinski ugase tablet. Istodobno, omogućava i učenicima da sve svoje bilješke i materijale koje je učiteljica pripremila pošalju na svoju e-mail adresu kako bi im bili dostupni i kad su kod kuće.

'CARNet će nam osigurati softver pomoću kojeg ćemo zaštititi tablete i osigurati da djeca ne mogu pristupiti nepoželjnom sadržaju', naglašava ravnatelj Jukić i dodaje kako će se na 'crnoj listi' zasigurno naći Facebook i druge društvene mreže.

Dvanaestogodišnjoj Martini, koja ove godine pohađa šesti razred, to se sigurno neće svidjeti. Ali ona, za razliku od svojih mlađih kolega, tablet ima kod kuće i već ga uvelike koristi.

'Bit će super rješavati matematiku na tabletu i lakše ću pratiti nastavu', uvjerena je Martina koja je stručno pokazivala drugim učenicima kako se koristi tabletom.

Malo sa strane, budnim je okom sve promatrala časna sestra Snježana Jakić koja je pohađala OŠ Kamešnica 'davne' 1970. godine i bila je jedna od učenica prve generacije osmaša koji su završili školu u zgradi u kojoj se ona danas nalazi.

'Ova škola je uvijek bila kvalitetna. Uvijek su bili dobri profesori, a dolazili su i izvana i posebno se trudili naučiti nas. Voljela sam matematiku, a mi smo onda imali jednu profesoricu iz Imotskog, profesoricu Todorić, koja je uživala u tome kako smo mi učili i shvaćali tu matematiku', prisjetila se svojih školskih dana časna Snježana te dodala da je najvažnije kako profesor prenosi svoje znanje učenicima.

'Ovo je jako vrijedan i dobar projekt. Mislim da će djeca više učiti', rekla nam je časna Snježana i odlučila i sama isprobati jedan od tableta koje su djeca koristila.

Na redu su gimnazijalci

Osim učionice u osnovnoj školi Kamešnica, Učionicu budućnosti imat će priliku koristiti i učenici 9. gimnazije u Zagrebu, i to već od sredine rujna.

I profesori i ravnatelji obiju škola već su dogovorili međusobnu suradnju i konzultacije putem video veze u Učionici budućnosti, a u održavanju te veze pomoći će im i CARNet.

Tvrtka Samsung, koja je donirala opremu za Učionicu budućnosti, ovakve je projekte pokrenula u dvadesetak zemalja diljem svijeta, a Hrvatska je, za sad, jedina u regiji koja će imati svoje Učionice budućnosti.

U Samsungu se nadaju kako bi ovakve Učionice budućnosti svoje mjesto pronaći u svakoj školi u Hrvatskoj i tako omogućiti djeci, bez obzira na to gdje se nalaze, jednaku kvalitetu nastave.

'Projektima kao što je Učionica budućnosti, dugoročno želimo omogućiti učenicima i nastavnicima iz svih krajeva Hrvatske ravnopravan pristup svim raspoloživim tehnološkim alatima, kako bismo podržali razvoj Hrvatske u društvo znanja i jednakih šansi', rekao je na kraju predstavljanja Igor Detoni, voditelj poslovnih odnosa s korporativnim korisnicima tvrtke Samsung Electronics Adriatic.