BUDNO OKO

Kako čuvati djecu od 'zala' Facebooka?

10.01.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Brojne roditelje brine činjenica da njihova djeca mnogo vremena provode na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Opasnosti koje tamo vrebaju nije moguće ukloniti, ali je moguće barem malo umiriti tanke roditeljske živce

Društvene mreže su postale dio života i gotovo je nemoguće naći srednjoškolca pa čak i osnovnoškolca koji nema svoj profil na nekoj od društvenih mreža.

I dok je Twitter ipak nekako rezerviran za nešto stariju populaciju, Facebook je sa svojim igricama veoma privlačno mjesto za djecu.

Iako Facebook traži da njegovi korisnici budu stariji od 13 godina, činjenica je da i djeca u nižim razredima osnovne škole već imaju svoje profile i aktivno ga koriste.

A to zabrinjava njihove roditelje.

Ne toliko zato što djeca igraju igrice, već zato što ne mogu kontrolirati s kim komuniciraju i na koji način.

Stoga smo prikupili nekoliko savjeta za umirivanje roditeljskih živaca, a da se ne biti na ratnoj nozi s djetetom.

Razgovarajte s djetetom

Ako je dijete u srednjoj školi, vjerojatno ga ne možete prisiliti da vam pokaže što radi na Facebooku.

Međutim, možete s djetetom razgovarati i savjetovati ga kako da se ponaša na internetu, a onda i na društvenoj mreži.

Kod mlađe djece možete pokušati uvjetovati otvaranje računa na Facebooku povremenim kontrolama.

To znači da ćete biti prisutni prilikom stvaranja profila na Facebooku i znati lozinku te e-mail adresu koju dijete koristi.

No i tu treba biti oprezan. Nemojte provjeravati djetetov profil na dnevnoj bazi niti komentirati odnosno slati poruke u njegovo ime.

Ali određenu dozu kontrole uvijek možete zadržati.

Postanite prijatelji s djetetom

Otvorite vlastiti profil na Facebooku i sprijateljite se sa svojim djetetom.

Na taj ćete način moći neizravno kontrolirati što radi i tko su mu prijatelji s kojima komunicira, koje fotografije objavljuje i što piše po svome i tuđim zidovima.

I u ovom slučaju treba razgovarati s djetetom kako vas ne bi 'blokiralo', odnosno postavilo postavke privatnosti tako da gotovo ništa od njegovog profila ne vidite.

Instalirajte softver za praćenje

Ako nemate želju stalno visjeti na Facebooku, uvijek vam ostaje mogućnost instaliranja programa za praćenje aktivnosti.

No s tim programom dolaze dobre i loše strane. Dobre strane su te što će program u vaše ime kontrolirati što dijete radi i obavijestiti vas ako se pojavi 'nešto čudno' poput ključnih riječi vezanih za alkohol ili drogu u njegovim objavama.

Loša je strana to što morate znati e-mail, korisničkom ime i lozinku za račun svog djeteta i ono mora odobriti praćenje klikom na link u inicijalnoj e-mail poruci.

Naravno, djeca baš i nisu sklona tome da ih se prati i nadzire.

Ali uvijek ih možete natjerati da pristanu na to prijetnjom da ćete objaviti njihove najsramotnije fotografije iz djetinjstva na Facebooku.

Kontrolirajte dijete

Računalo u djetetovoj sobi dopušta mu određeni mir prilikom izrade domaćih zadaća, ali i privatnost prilikom dopisivanja s prijateljima.

No isto tako uskraćuje roditelju mogućnost povremene kontrole.

Stoga je jedan od jednostavnijih načina kontroliranja djeteta i njegove aktivnosti na Facebooku računalo u dnevnoj ili radnoj sobi u koju roditelj može ući u bilo kojem trenutku.

Bacanje pogleda preko djetetova ramena na ekran najjednostavniji je način da umirite vlastite živce i nađete kompromis s djetetom.

Bez obzira na sve ove savjete, najbolji je pristup razgovor s djetetom, otvorenost i informiranost.

Roditelji često zanemaruju brzinu kojom se internet, pa tako i internetski fenomeni razvijaju.

Tehnologija je djeci nešto prirodno i brzo je prihvaćaju, a roditelji sve više zaostaju.

Zato, pokažite interes za ono što dijete radi i educirajte ga o svim dobrim i lošim stranama korištenja društvenih mreža.

Mirnije ćete spavati.