DEMOGRAFSKA REFORMA

Japanci će pad populacije pokušati riješiti ulaganjem u – aplikacije za upoznavanje

25.01.2024 u 08:50

Bionic
Reading

Razlog za neobičan manevar leži u zabrinjavajućem trendu pada japanske populacije

Japanska vlada ulaže novac poreznih obveznika u aplikaciju za upoznavanje pod nazivom Tapple, osmišljenu za povezivanje pojedinaca na temelju zajedničkih hobija i interesa. Motivacija za ovu nekonvencionalnu inicijativu je neviđen pad populacije u Japanu. Čini se da vlada potiče ljude na uspostavljanje odnosa i doprinos preokretanju ovog trenda, piše Techtimes.

Tappleova web stranica poziva korisnike bezbrižnim prijedlogom: 'Zašto i vi ne nađete lijepog ljubavnika?' Kao odgovor na to što regija Tokija ima najveći postotak nevjenčanih pojedinaca u dobi od 50 godina, Interesting Engineering je izvijestio da vlada preuzima ulogu modernog Kupida.

Japan je stekao reputaciju zemlje sa sve većim brojem ljudi koji žive usamljeničkim životom, a jedan od 10 stanovnika ima 80 i više godina. Osim toga, ova zemlja ima najstariju populaciju na svijetu. Budući da značajan dio stanovništva čine starije osobe, pad nataliteta postaje očit, što vladu navodi da istraži kreativna rješenja poput Tapplea.

U pokušaju da potakne demografske promjene, vlada uvodi aplikacije za pronalaženje partnera i organizira virtualne spojeve. Kako bi se suzbila moguća prijevara i obeshrabrilo vjenčane osobe od sudjelovanja, proces verifikacije aplikacija za pronalaženje partnera nalaže korisnicima da dostave dokumentaciju iz svog rodnog grada, kojom potvrđuju svoj nevjenčani status.

Istraživanje provedeno 2021. u Tokiju naglasilo je važnost aplikacija za spojeve, a 14,5 posto ispitanika potvrdilo je njihovu popularnost. Kako bi riješio zabrinutost oko zlouporabe, grad planira koristiti društvene medije za kampanje podizanja svijesti, a operateri postojećih aplikacija optimistični su u pogledu pozitivnog utjecaja strategije verifikacije na industriju.

Učinkovitost ovih mjera u poticanju pojedinaca da se uključe u potragu za partnerom ostaje neizvjesna. Važno je još jednom napomenuti da se Tokio ističe većim udjelom osoba koje se nikada nisu vjenčale u dobi od 50 godina u usporedbi s drugim regijama u Japanu. Statistika otkriva da u ovu kategoriju spada 32,15 posto muškaraca i 23,79 posto žena.

Vladina procjena sugerira da je čak 42 posto Japanki rođenih 2005. možda odlučilo ne iskusiti majčinstvo, što predstavlja potencijalnu prijetnju nacionalnom programu socijalne sigurnosti. Nikkei je izvijestio da je te procjene iznio Nacionalni institut za istraživanje populacije i socijalne sigurnosti. Unatoč ovim projekcijama, kritičari su i dalje skeptični u vezi s pristupom vlade, kako je izvijestio South China Morning Post. Oni tvrde da razvoj još jedne aplikacije za upoznavanje, koju financiraju porezni obveznici, možda nije lijek za izazove s kojima se suočavaju samci.

Gradske i nacionalne vlasti trebale bi se umjesto toga uhvatiti u koštac s temeljnim problemima koji pridonose padu broja brakova i rađanja djece. Financijska ograničenja pojavljuju se kao značajan faktor, pri čemu mnogi japanski građani izražavaju nedostatak sredstava za brak i odgoj djece.

Dužnosnik administracije u Tokiju istaknuo je da sedam posto onih koji se žele vjenčati nailazi na prepreke zbog izazova u upoznavanju potencijalnih partnera i nelagode zbog korištenja privatnih usluga za spajanje s njima.