FINANCIRA GA EU

Pokrenut novi projekt za inovacije u srednjoistočnoj Europi

23.01.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Cilj projekta Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE) jest potaknuti inovacije u srednjoistočnoj Europi, u kojoj startup tvrtke dobivaju tek trećinu prosječnih europskih ulaganja u poduzetnički kapital. Projektni konzorcij predvode EIT Health, vodeća europska mreža zdravstvenih inovatora, kao i dio Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije. Projektni partneri predstavnici su pružatelja usluga ubrzanja poslovanja i ulagačkih mreža u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji, kao i inovacijskih centara u Belgiji i Nizozemskoj. Dvogodišnja inicijativa strateški se provodi u okviru vodećeg programa Europske unije za istraživanje i inoviranje Obzor Europa

Godine 2021. srednjoistočna Europa ostvarila je tek 3,2 posto ukupnih europskih ulaganja u poduzetnički kapital. Startup tvrtke koje dobivaju potporu u regiji primile su prosječna ulaganja u poduzetnički kapital u iznosu od 1,2 milijuna eura, što predstavlja tek trećinu europskog prosjeka od 3,8 milijuna eura.

Privlačenje kapitala jedan je od najvećih izazova u europskim regijama u razvoju, koje su prema kriterijima Europskog inovacijskog semafora poznate kao skromni i umjereni inovacijski ekosustavi. Razlozi za takvo stanje uključuju manji broj mogućnosti ulaganja u poduzetnički kapital, kao i mali broj ulagača i nespremnost na prekogranično ulaganje kapitala.

'Istraživanja pokazuju kako je investicijski jaz u srednjoistočnoj Europi posljedica nedostatka kritične mase i za projekte i za ulagače. HICEE to nastoji riješiti pružanjem podrške uredima za prijenos tehnologije, poticanjem razmjene znanja kroz izgradnju potrebnih kapaciteta, i izgradnjom odgovarajuće ulagačke infrastrukture u ranim fazama razvoja poslovanja.

Program identificira specifične izazove s kojima se suočavaju startup tvrtke u području zdravstvenih i životnih znanosti i za cilj ima dionicima pružiti znanje potrebno za njihov uspješan izlazak na tržište', objašnjava Magda Krakowiak, direktorica organizacije EIT Health Accelerator.

Prikupljanje kapitala u iznosu od tri milijuna eura kroz zajednička prekogranična ulaganja

Cilj projekta HICEE jest stvaranje održivih ekosustava za rana ulaganja, privlačenje lokalnih i međunarodnih ulagača, pružanje potpore za ublažavanje rizika, i aktivno dijeljenje uspješnih rezultata, čime se potiče kontinuirana uključenost ulagača. Prve aktivnosti u sklopu projekta provodit će se u zemljama u kojima su smješteni partneri, a to su Poljska, Mađarska, Slovačka i Slovenija. No program i mogućnosti osposobljavanja koje projekt nudi proširit će se i na druge europske regije, poput Hrvatske.

Očekuje se da će zahvaljujući programu najmanje deset organizacija za pružanje potpore pokretanju poslovanja, kao što su, primjerice, uredi za prijenos tehnologije, biti opremljeno novim metodologijama. Osim toga, cilj programa jest obučiti dodatnih trideset instruktora koji bi mogli utjecati na čak 150 inovacijskih projekata/startup tvrtki godišnje. Od ostalih očekivanih rezultata svakako treba spomenuti i provjeru spremnosti 25 startup tvrtki u zdravstvenom sektoru za napredna ulaganja na međunarodnim tržištima i privlačenje milijuna u obliku zajedničkih prekograničnih ulaganja. Digitalni priručnici za ulaganja i bijela knjiga o ulagačkim politikama, koji će se objaviti u sklopu projektne posvećenosti razmjeni znanja, poslužit će kao neprocjenjivi vodiči za ulagače i doprinijeti informiranijoj i osnaženoj ulagačkoj zajednici.

Projekt HICEE, koji je usmjeren na urede za prijenos tehnologije, sveučilišta, ulagače i inovatore, naglašava suradnju za održive inovacije u regiji. Programom se nastoji ostvariti izravna suradnja s Europskim investicijskim fondom, regionalnim i nacionalnim agencijama za inovacije, i tvorcima europskih politika kako bi se stvorilo okruženje pogodno za dugoročni rast, te stvorile žive i trajne veze između aktera u području inovacija u regiji i izvan nje.

Partneri konzorcija HICEE

Projektni konzorcij sastoji se od deset partnera iz sedam europskih zemalja, uključujući EIT Health (Njemačka) u ulozi koordinatora, njegovu povezanu organizaciju EIT Health SI (Njemačka) i glavne korisnike: Civitta (Slovačka), Cobinangels (Poljska), Crowdberry (Slovačka), EIT Health InnoStars – InnoStars (Njemačka), Mađarska mreža poslovnih anđela – HunBAN (Mađarska), Ljubljanski sveučilišni inkubator (Slovenija), MEDVIA (Belgija) i TU Delft (Nizozemska)

Osim toga, inicijativa će se oslanjati na stručnost vanjskih dionika i članova savjetodavne skupine: KU Leuven (Belgija), Dunavski anđeli (Austrija), Mađarska agencija za promociju izvoza (Mađarska), Poslovni anđeli Europe – BAE (Belgija), Karolinska Institutet Innovations AB KII (Švedska), Europski investicijski fond – EIF (Luksemburg), Invest Europe IE (Belgija), i Arima d.o.o. / Poslovi anđeli Slovenije (Slovenija).

Većina partnera konzorcija HICEE već je uključena u aktivnosti u svojim regijama koje su usko povezane s opsegom projekta. Civitta upravlja programom poslovnog akceleratora. Osim toga, Civitta, TU Delft, Ljubljanski sveučilišni inkubator i InnoStars imaju vrlo dobre rezultate u provođenju zajedničkih programa suradnje kao što su DRIVE ili RIS Jumpstarter. Nadalje, EIT Health i EIF već imaju pouzdan radni odnos i povezanim europskim ulagačima omogućuju prilike za ulaganje sa smanjenim rizicima zahvaljujući zajedničkom pothvatu VCoE (Venture Center of Excellence), javno-privatnom programu zajedničkih ulaganja koji je vezan za Krovni fond za održivi razvoj (SDUF) vrijedan 150 milijuna eura.

'Projekt HICEE ključan je korak prema razvoju dinamičnog inovacijskog ekosustava u srednjoistočnoj Europi. Kako bismo osigurali široku primjenu projektnih rezultata, iskoristit ćemo široki doseg organizacije EIT Health InnoStars i njezine Regionalne inovacijske sheme (RIS), koja se provodi u 13 slabije razvijenih regija. Uvjeren sam kako će zahvaljujući zajedničkom zalaganju dionika, ulagača i inovatora program ostaviti trajan trag u gospodarskom i zdravstvenom sektoru regije', istaknuo je Balazs Furjes, izvršni direktor organizacije EIT Health InnoStars.