tehno RECENZIJA

[FOTO] Budžetni Androidi za digitalne askete - jesu li veliki ekran i snažna baterija sve što Nokia G10 i Nokia G20 nude

09.09.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Biti nezahtjevan po pitanju smartfona danas je, zbog široke ponude, vrlo težak posao. Ova dva uređaja napravljena su upravo za takvog korisnika - osobu koja smartfon više smatra nužnim alatom nego svakodnevnim mini računalom

Telefoni za štedljive s vremenom su izgubili svoj 'budžetni' smisao. Uz proizvođače koji su spremni napraviti zbilja puno ne bi li u novi smartfon nagurali što veći broj značajki po što manjoj cijeni, potraga za telefonima koji nude šture osnove postala je sve teža. Bez posezanja za retro uređajima s tipkovnicama ili nepoznatim brendovima kojima je vrlo teško vjerovati, na raspolaganju nam ostaju kompanije koje su od prodaje jeftinih, ali pouzdanih telefona napravile cijeli biznis.

Najnoviji HMD-ovi uređaji su bez dvojbe smartfoni kojima se, osim zbog ušteđenog novca, vrlo vjerojatno nećete hvaliti. Riječ je o dva skoro identična smartfona dijagonale 6,52 inča opremljenima spartanskim hardverom koji, pored jake baterije, nudi jedino velik ekran.

  • +6
Nokia G10 i Nokia G20 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Štoviše, Nokia G10 toliko je slična modelu G20 da smo ih odlučili recenzirati zajedno. Glavna razlika im je, uostalom, u nekoliko opcija i potencijalnoj uštedi od 350 kuna uz ustupke poput malo bolje kamere, za nijansu veće zapremnine ili vrlo korisnog NFC čipa, koji, podsjećamo, služi za beskontaktno plaćanje.

Unatoč skromnim specifikacijama i velikodušnoj dijagonali zaslona, Nokia G10 i G20 ostavljaju vrlo ugodan osjećaj u ruci. Riječ je o pametnim telefonima koji nisu pretjerano teški te koji, zahvaljujući čistom Androidu 11, softverskoj garanciji od dvije godine i sigurnosnoj garanciji od tri godine ulijevaju dozu pouzdanosti. Bloatwarea, kao i kod svih Nokija, ima svega u tragovima, a sučelje je jednostavno, čitko i pregledno. Oba telefona dolaze sa senzorom za otisak prsta na bočnom dijelu koji brzo i lako otključava ekran.

Performanse

Problem je, doduše, u tome što je ovo jedina stvar kod ova dva modela koju bismo nazvali brzom. Premda G20 dolazi s nešto vrckastijim procesorom MediaTek Helio G35 i 4 GB RAM-a, u svakodnevnoj se uporabi pokazao adekvatnim samo pri osnovnim zadacima. Igranje videoigara, fotografiranje u nesavršenim uvjetima i brzo prebacivanje među aplikacijama stvari su koje je HMD ostavio za skuplje modele, što vjerojatno neće zasmetati osobama koje smartfone koriste uglavnom za pozive i poruke. G20 smo spomenuli prvog zato što je G10 opremljen procesorom MediaTek Helio G25 i 3 ili 4 GB RAM-a koji radi sve što i moćniji rođak - samo za nijansu sporije.

Kamere

Što se kamera tiče, Nokia G20 dolazi s jednim objektivom više od modela G10. Glavni širokokutni senzor od 48 MP ima ultraširokokutni senzor od 5 MP, dubinski senzor od 2 MP i makro senzor od 2 MP. Iskustvo fotografiranja bilo je slično onom kod ostalih jeftinijih Nokijinih telefona - snimanje fotografija makro kamerom zahtijeva vrlo specifičnu udaljenost od subjekta, korištenje širokokutnog objektiva ovisno o 'naporu' mijenja tonove konačne snimke dok osnovna širokokutna kamera snima zadovoljavajuće fotografije ako ju koristite tijekom dana i uz optimalno osvjetljenje.

G10 stiže sa setom od tri kamere. Glavni širokokutni objektiv od 13 MP dolazi uz dva slabija - makro objektiv od 2 MP i dubinski objektiv od 2 MP. Unatoč razlici u brojevima, jeftinija Nokia G10 ne posustaje previše za moćnijim rođakom, što zbog činjenice da ni G20 nema pretjerano dobru kameru, što zato što je makro objektiv u svim osim najsavršenijih uvjeta prilično beskoristan.

Baterija i dodatne značajke

Što se baterije tiče, oba uređaja dolaze s napajanjem velikodušnog kapaciteta 5050 mAh, koji podržava punjenje snagom do 11 W. Ovo znači da, premda oba uređaja zbog niskih performansi mogu izdržati do tri dana bez spajanja na punjač, samo punjenje zbog velike baterije traje prilično dugo.

Za kraj, jedna hvalevrijedna značajka Nokije G20 stiže u vidu NFC čipa koji, kao što smo već spomenuli, omogućava korisne stvari poput beskontaktnog plaćanja - premda sumnjamo da itko tko kupuje ovaj smartfon radi to zato da bi koristio Google Pay.

Kupiti ili ne?

Na kraju cijele priče, pred sobom imamo telefone koji nisu napravljeni za igranje videoigara ili luksuzne stvari poput brzog prebacivanja među aplikacijama. Nokia G10 i Nokia G20 su jednostavni i nepretenciozni smartfoni koji po relativno niskoj cijeni nude velik ekran i jaku bateriju. Ako su ove dvije značajke jedine stvari koje tražite od pametnog telefona, ovi bi vam se mogli svidjeti.

Nokia G10

  • Sustav: Android 11
  • Ekran: 6,52 inča
  • Procesor: MediaTek Helio G25
  • Baterija: 5050 mAh
  • Memorija: 3/4 GB RAM, 32 GB ili 64 GB
  • Konstrukcija: plastika, staklo
  • Stražnja kamera: 13 MP (širokokutna), 2 MP (makro), 2 MP (dubinska)
  • Prednja kamera: 8 MP (širokokutna)
  • Cijena: 1076 kuna

Nokia G20

  • Sustav: Android 11
  • Ekran: 6,52 inča
  • Procesor: MediaTek Helio G35
  • Baterija: 5050 mAh
  • Memorija: 4 GB RAM, 64 GB ili 128 GB
  • Konstrukcija: plastika, staklo
  • Stražnja kamera: 48 MP (širokokutna), 5 MP (ultraširokokutna), 2 MP (makro), 2 MP (dubinska)
  • Prednja kamera: 8 MP (širokokutna)
  • Cijena: 1319 kuna