tehno RECENZIJA

[FOTO] Avangardni hibrid za tehno sladokusce: Isprobali smo Samsung Galaxy Z Fold3 5G

30.08.2021 u 13:11

Bionic
Reading

Od bržeg ekrana, preko jačeg procesora, pa sve do inovativnog softvera - čini se da najnoviji preklopni tablet iz Samsunga ima skoro sve...

Samsung već tri godine zaredom nastoji doseći napredak u niši u kojoj mu malo tko može konkurirati. Preklopni telefoni su od sanjarenja o mobilnoj budućnosti polako stasali u avangardnu sadašnjost i - premda nas sve zanimaju - i dalje ih smatramo egzotičnom tehnologijom. Nakon tjedan dana provedenih uz najnoviji Samsung Galaxy Z Fold3 5G naše mišljenje o preklopnim zaslonima se promijenilo, no i dalje nam ostaje hrpa stvari na listi želja.

  • +7
Samsung Galaxy Z Fold3 5G - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Prije nego što se zaletimo recimo samo da je ovo, bez ikakve dvojbe, najbolji Galaxy Z Fold koji smo isprobali. Aluminijski okvir oko staklenog kućišta, koje ne izgleda kao prototip, izvrsne šarke i robusni softver samo su neke od stvari koje ovaj hibrid tableta i smartfona čine posebnim. Svaki njegov dio dokaz je Samsungova nastojanja da iskustvo mobilnog telefona pretvori u ono korištenja tableta te rezultira iskustvom koje je, ako ništa drugo, korak u pravom smjeru.

Hardver i softver

Z Fold3 je skup uređaj i kad zamišljamo nešto što kupujemo po toj cijeni, očekujemo superlative. I tu je velik dio stvari koje bi potencijalni kupac mogao očekivati: rasklopljeni telefon diči se otpornijim 7,6-inčnim zaslonom brzine osvježenja 120 Hz, selfi kamera mu je skrivena iza pikselaste zaštite, prednji ekran od 6,2 inča je također bolji nego prošli put i osvježava se jednako brzo kao unutarnji. Čak i ako vam slučajno padne u vodu, ne brinite se - ima certifikat IPX8.

Iza većine funkcija telefona stoji supermoćni procesor Qualcomm Snapdragon 888. Snaga procesora itekako dolazi do izražaja pri radu s više aplikacija odjednom te ih se vrlo lako može vući iz bočnog izbornika i aranžirati u kolaže koji odgovaraju vašem stilu rada. Trik koji smo prošle godine vidjeli na Z Flipu2, kada smo s poluzatvorenim ekranom gornji dio koristili za video dok donji dio sadrži kontrole, sad je dostupan u formatu za tablete i izvrstan je.

Podrška za S Pen

Naravno, to nije sve - najnoviji Z Fold3 5G naoružan je podrškom za S Pen, Samsungovu olovku koja izgleda dosta slično kao prošlogodišnji model, no dolazi sa specijalnim značajkama napravljenima za ovaj smartfon. Premda ju nismo imali prilike isprobati, znamo da dolazi s vrhom koji se uvlači te osigurava da se zaštita na zaslonu ne savine pod jakim pritiskom.

Osjećaj korištenja

Za kraj, tu je i sam dizajn kućišta - premda je samo za nijansu kompaktnije od prošlogodišnjeg, puno je ugodnije za držanje i otvaranje. Preklapanje više nema onaj grubi kick na kraju, rad u oba načina ide glatko i brzo, a sve prati osjećaj da smo svakim korakom bliže idealu o kojem smo sanjali tijekom rane ere uređaja s preklopnim zaslonima.

Problem je, doduše, taj da sa svakim korakom bliže 'klasičnom' telefonu i tabletu sve jasnije postaje da ovaj uređaj posustaje za obje klase. Za početak, prednji zaslon je, makar velik, nezgrapno uzak, što nas je u kombinaciji s debelim kućištem samo podsjetilo na to koliko smo uživali koristeći tanje uređaje poput, recimo, Galaxyja S21 Ultra. Drugi problem je baterija jer se čak uz prosječno korištenje do kraja dana razvlači do samih granica. Da, takve stvari mogu se očekivati od hibridnih uređaja velikih ekrana, no valja naglasiti da ovdje imamo kraći radni vijek nego kod prošle generacije.

Naravno, sve ovo ima duboko opravdanje u inženjerskoj strani stvari koja, među ostalim, mora u obzir uzeti i veliki rasklopiv ekran od 120 Hz, strahovito jak procesor, još jedan ekran s prednje strane, kao i u konačnici - 5G modem koji troši više struje nego 4G varijanta.

Stavimo li ovo sve navedeno u drugi plan i koncentriramo li se na poboljšanja i samo iskustvo korištenja Z Folda3 5G, nemoguće je zanemariti napredak koji je ostvarila ova platforma. Riječ je o, uzmemo li sve u obzir, uređaju koji umjesto da nastoji napraviti ono što se očekuje od njega - sad to zbilja radi. Na koncu, i ekran je sad čvršći dok se pregib skoro uopće ne vidi.

Što se kamera tiče, najviše smo se razočarali prikrivenom selfi kamerom od 4 MP dok su nas glavne kamere, trojac senzora od 12 MP, podsjetile kakav je užitak fotografirati Samsungovim telefonima.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Zaključak

Tim rečeno, valja uzeti u obzir kakav proizvod na kraju priče i gledamo. Samsung Galaxy Z Fold3 5G je izuzetno skup i impresivan smartfon koji bismo, kao kupac prestižne tehnologije, gledali kao garanciju za mobilne superlative. Uostalom, za taj novac želimo najveću bateriju, najveći ekran, najbrži procesor i najjaču kameru, no dobivamo samo dio toga.

Problem s tehnologijom je to što s vremenom postaje sve bolja, a mi moramo odlučiti kad ćemo ju kupiti. Ako tražite preklopni tablet s karakteristikama mobilnog telefona, a imate velik budžet, nov uređaj iz Samsunga dobar je izbor. Ako razmišljate o kupnji tableta i telefona, a želite sve dobiti u jednom, predlažemo da prvo otiđete u dućan i osobno se uvjerite u to da je najnoviji Galaxy Z Fold3 5G upravo ono što ste tražili.

  • Ime: Samsung Galaxy Z Fold3 5G
  • Proizvođač: Samsung
  • Glavna kamera:
  • 12 MP, f/1.8, 26 mm (širokokutna), 1/1.76", 1.8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 MP, f/2.4, 52 mm (telefoto), 1/3.6", 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optički zum
  • 12 MP, f/2.2, 123˚, 12 mm (ultraširokokutna), 1.12 µm
  • Prednja kamera: 4 MP, f/1.8, 2.0µm, ispod zaslona
  • Materijali: staklo, aluminijski okvir, stakleno kućište, IPX8
  • Komunikacija: GSM, CDMA, HSPA, EVDO, LTE, 5G
  • Procesor: Snapdragon 888
  • Memorija: 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM
  • Baterija: 4400 mAh
  • Vanjski ekran: 6,1 inč, Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 832 puta 2268 piksela
  • Unutarnji ekran: 7,6 inča, Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz, HDR10+, 1768 puta 2208 piksela
  • U kutiji: smartfon, USB-C kabel, upute, iglica za SIM
  • Cijena: 13.999 kuna
  • Ustupio: Samsung