HUAWEIJEVA PERJANICA

Isprobali smo Huawei MateBook X Pro: Tanak, brz i pomalo čudan

02.08.2020 u 16:10

Bionic
Reading

Nema spora da se Huaweijeva perjanica ima čime pohvaliti. Tanak je i lagan laptop s odličnom tipkovnicom i trackpadom, fantastičnim zaslonom, jakim procesorom i solidnom baterijom. I dobro izgleda

MateBook X Pro poprilično sliči na Appleovo prijenosno računalo MacBook. Minimalistički dizajn, izgled tipkovnice i raspored tipki... Elemenata za usporedbu ne nedostaje.

Jesu li u Huaweiju trebali razvijati nešto prepoznatljivo svoje, kao što su to učinili pojedini proizvođači laptopa s operativnim sustavom Windows? Možda i jest, ali je li to doista toliko bitno? Osobno, radije se fokusiram na to je li dizajn ergonomski korektan i oku ugodan.

A za MateBook X Pro u tom pogledu nemam zamjerki. Aluminijsko kućište bez suvišnih ukrasa djeluje privlačno, dovoljno ozbiljno kako bi ga se doživjelo kao poslovno računalo, s dozom nenametljive elegancije i profinjenosti koja će se lako uklopiti i u neformalna ozračja. Ujedno je prilično otporno na otiske prstiju.

S težinom od 1,33 kilograma i profilom od maksimalno do 14,6 milimetara vrlo je lako prenosiv i neće vas preopteretiti pri duljem nošenju. Kvaliteta izrade je zadovoljavajuća.

  • +11
Huawei MateBook X Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Samo jedan utor za USB

Pri vrhu lijevog brida su 3,5-milimetarski audio ulaz i dva utora za USB-C 3.1, a oba mogu biti korištena za punjenje. Uz takav raspored vezana su jedina dva prigovora koja imam na račun ergonomske uporabljivosti ovog prijenosnika.

Naime ne samo što je audio ulaz smješten na najudaljenijem mogućem mjestu, već je ujedno neposredno uz utore za USB-C, što stvara gužvu u šesnaestercu kad pokušate istovremeno koristiti slušalice i puniti laptop. Istina, to se vjerojatno neće naročito često događati, ali ipak...

Drugi prigovor vezan je uz utor za USB 3.1, smješten na desnom rubu pri vrhu. Nije naročito problematično što se nalazi tu gdje se nalazi, već to što je jedini te vrste na cijelom uređaju.

Zatrebate li spojiti više od jednog eksternog uređaja (recimo, USB stick i vanjski čvrsti disk), morat ćete posegnuti za adapterom MateDock, koji s dolazi u paketu s MateBookom X Pro i nudi dodatne utore za USB-A, USB-C, HDMI i VGA.

OK, korektno je od Huaweija to što je MateDock uključen u cijenu računala, ali to je još nešto na što moram misliti i sjetiti se ponijeti (i biti frustriran ako to zaboravim učiniti, a zatreba mi).

Da, puno toga može se riješiti bežičnim prijenosom podataka i pohranom u računalnom oblaku, ali ipak bih rado vidio bar još jedan USB-A.

Kad rasklopite MateBook X Pro, dočekat će vas tipkovnica velikih tipki, ugodnih pri duljem tipkanju, i poveći trackpad. Tipkovnica je pozadinski osvjetljena, pri čemu je moguće regulirati razinu osvjetljenja u tri stupnja. Nije naročito korisno, ali zgodna fora.

U tipkovnicu je ugrađena i skočna web kamera (u sredini gornjeg reda, između tipki F6 i F7), koju aktivirate pritiskom prsta.

Motivacija za tako neobičan smještaj web kamere bilo je, navodno, povećanje razine zaštite privatnosti korisnika. Ali ujedno je to rezultiralo kamerom fiksiranom u položaju koji otežava korištenje u svim slučajevima osim njih nekolicine jer je zahtjevno uhvatiti odgovarajući kut prikaza. Zgodno je to na razini štosa, ne i kao praktično rješenje.

Sama kamera će poslužiti za videokonferencije, ne i za puno više od toga.

Uz tipkovnicu s lijeve i desne strane su rešetke za stereo zvučnike. Na desnoj strani je naljepnica s NFC čipom za Huawei Share, o čemu nešto više kasnije.

U gornjem desnom kutu je okrugla tipka za uključivanje i isključivanje, u koju je ugrađen čitač otiska prsta. Pokazao se brzim, preciznim i pouzdanim pri svakodnevnom korištenju.

Izvrstan zaslon

Zaslon dijagonale 13,9 inča (35,3 centimetra) nedvojbeno je jedan od jačih aduta MateBooka Pro X. S tankim obrubom (4,4 milimetra), nudi razlučivost od 3000 puta 2000 piksela, živ prikaz boja, izrazit kontrast i jasnoću slike te iznimnu svjetlinu (450 nita). Uglavnom sam ga koristio na ispod 50 posto kapaciteta svjetline jer za više nije bilo potrebe.

Zbog nesvakidašnjeg omjera stranica (3:2) olakšan je pregled dokumenata (naročito tablica), ali treba računati na probleme s prikazom sadržaja koji nije optimiziran za njega (ponajprije računalnih igara i multimedije).

Zaslon je ujedno osjetljiv na dodir, što olakšava korištenje kad pri ruci nemate računalni miš ili mjesta za njega. Ova je recenzija, recimo, nastala velikim dijelom u vlaku. Na žalost, priličan je magnet za otiske prstiju, prašinu i drugu prljavštinu.

Nabrijan pod haubom

Pod haubom je razmjerno nabrijana hardverska konfiguracija koju predvode Intelov procesor Core i7-10510U (serija Comet Lake), radnog takta do 1,8 GHz, i Nvidijina grafička kartica GeForce MX250. Na raspolaganju je 16 gigabajta radne memorije i terabajt memorije za pohranu na Samsungovom SSD disku.

Očekivano, takav postav ponudio je besprijekorno obavljanje svakodnevnih zadaća. Već se dugo nisam susreo s laptopom koji bi ovako glatko radio. Ipak, računajte kako je GeForce MX250 među slabijim Nvidijinim grafičkim karticama pa će stvari ići teže sa zahtjevnijim novijim računalnim igrama. No, MateBook X Pro se može nositi s nešto zahtjevnijom obradom fotografija i videa.

Jedina zamjerka je to što se ovaj laptop u radu prilično zagrijava, čak i u idealnim uvjetima, najviše u sredini tipkovnice. Što se odvoda topline tiče, definitivno ima prostora za poboljšanje.

Ovisno o tome za što koristite MateBook X Pro, baterija kapaciteta 57,4 Wh može izgurati dan do dan i pol bez punjenja. Uz surfanje, korištenje Worda, gledanje YouTubea i igranje, potrajala bi mi oko osam sati u komadu. Za punjenje od nula do sto posto treba odvojiti nešto ispod dva sata.

MateBook X Pro dolazi s predinstaliranim operativnim sustavom Windows 10 Home i ponešto Huaweijevih aplikacija. PC manager će se, recimo, pobrinuti za preuzimanje važnih sistemskih softverskih nadogradnji i provjeriti je li sve u redu s hardverom, dok će Huawei Share omogućiti zrcaljenje smartfona za brz prijenos podataka.

Potonje funkcionira samo s Huaweijevim pametnim telefonima (uključujući brend Honor). Bez problema sam povezao svoj Honor View20.

Trebate li kupiti Huawei MateBook X Pro?

Nema spora kako se MateBook X Pro ima čime pohvaliti. Tanak je i lagan laptop s odličnom tipkovnicom i trackpadom, fantastičnim zaslonom, jakim procesorom i solidnom baterijom. I dobro izgleda, ako volite minimalistički dizajn.

Nije bez nedostataka, u čemu prednjače čudan smještaj skočne kamere i manjak utora za USB-A.

Ukupno gledano, MateBook X Pro je trenutno među boljim laptopima s Windowsima. Vrijedi li za njega izdvojiti više od 15 tisuća kuna? To mi se čini malo previsokom cijenom, ali procijenite sami.

MateBook X Pro - ključne specifikacije

Dimenzije: 217 puta 304 puta 14,6 mm

Težina: 1,33 kg

Zaslon: 13,9 inča (35,3 cm), LPTS, 3000 puta 2000 piksela (gustoća 260 ppi), omjer stranica 3:2, osjetljiv na dodir

Procesor: Intel Core i7-10510U, radnog takta do 1,8 GHz

Grafika: Intel UHD i Nvidia GeForce MX250 (dva GB)

RAM: 16 GB memorija: SSD, jedan terabajt

Kamera: skočna web kamera, jedan megapiksel

OS: Windows 10 Home

Povezivost: Wi-Fi ac, Bluetooth 5, jedan USB 3.0, dva USB-C, slušalice; MateDock (USB-A, USB-C, HDMI i VGA)

Boje: siva, zelena

Cijena: 15.559 kuna

Ustupio: Huawei Hrvatska