tehno recenzija

Huawei Mate Xs: Čudo koje će zanimati sve koji se žele poigrati najnovijim tehnologijama

26.06.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Svestran je, odlično radi, ima sjajan zaslon, dobre kamere... No ovaj veliki iskorak donosi i nekoliko specifičnosti

Najavljen krajem veljače ove godine kao nasljednik modela Mate X, Huaweijev Mate Xs od ožujka je dostupan i na hrvatskom tržištu.

Nije sporno to da je riječ o velikom iskoraku u stvaranju sklopivih hibrida između pametnih telefona i tablet računala, u čemu mnogi vide budućnost te dvije kategorije uređaja.

Ali ovaj smartfon visoke cijene ima i manjkavosti koje nije uputno zanemariti, a koje ga guraju bliže dobro razrađenom prototipu i dalje od ergonomski potpuno funkcionalnog i za šire tržište spremnog gadgeta.

I nije stvar samo u tome što nema pristup Googleovim aplikacijama i servisima...

Dizajn

U Huaweiju su se odlučili na pristup drukčiji od dosad korištenog kad su sklopivi pametni telefoni u pitanju. Mate Xs je naime praktično sav zaslon kad je sklopljen.

Iznimke su aluminijski okvir i drška s desne strane, u koju su upakirali kamere i tipku za rasklapanje (straga), tipke za regulaciju jačine zvuka te uključivanje i isključivanje (na desnom bridu), kao i utor za USB-C (na donjem dijelu drške).

Dolje lijevo na okviru je rešetka za zvučnik, dok su gore lijevo smjestili ladicu za dvije kartice SIM ili kombinaciju kartice SIM i memorijske kartice, kojom je moguće proširiti kapacitet ugrađenih 512 gigabajta memorije.

Privlačno rasklopiv

Sklapanje i rasklapanje Matea Xs neočekivano je lako i jednostavno. Kad poželite rasklopiti Mate Xs kako biste ga koristili kao tablet, dovoljno je pritisnuti već spomenutu tipku. Velika je, lako ju je dosegnuti i aktivirati bez gledanja.

Nakon što ju pritisnete zaslon će se podići, ali ne i posve rasklopiti. Za to će trebati upotrijebiti blag pritisak po sredini zaslona - s dvije ruke, ako je moguće - dok ne 'sjedne' kako treba.

Kad je posve rasklopljen, zaslon Matea Xs ima brazdu od preklapanja po sredini, praktično neprimjetnu dok je uključen. Ne mogu reći da me u bilo kojem trenutku ometala u korištenju uređaja. Poželite li ga sklopiti, dovoljno je lagano pritisnuti prstima šarku Falcon Wing dok smartfon držite za dršku s jedne i okvir s druge strane.

Isprva sam to činio s određenom dozom nelagode, strahujući da ću oštetiti zaslon. Ali brzo sam se naviknuo, a sklapanje i rasklapanje postali su rutinom.

  • +21
Huawei Mate Xs - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

U čemu je onda problem? Pa zamislite pametni telefon kojemu zaslon de facto služi kao kućište, a koji će vam iz džepa izbiti nekoliko prosječnih hrvatskih plaća. Taj je zaslon u svakom trenutku izložen svemu što ga može oštetiti, od drugih predmeta u džepu do grubljih površina na koje ga možete odložiti.

U paketu s Mateom Xs Huawei isporučuje svojevrsnu zaštitnu masku, plastični okvir koji smanjuje kontakt zaslona s površinom. Iako može biti donekle korisna, nije naročito kvalitetno napravljena i nije mi ulijevala povjerenje.

Rizik od oštećenja je dakle stalno prisutan. Ali odabrano dizajnersko rješenje ima i drugih problema. Dok radite u sklopljenom načinu rada, iznimno je teško (i praktično neizvedivo) ne dodirivati zaslon dok držite uređaj. To znači da ćete zaslon češće morati čistiti nego u slučaju drugih smartfona jer ćete ga neminovno stalno prljati prstima, htjeli to ili ne.

Plastični zaslon Matea Xs, kao i njegova aluminijska pozadina, priličan je magnet za otiske prstiju, ali i prašinu te druge oblike prljavštine. Malo je pametnih telefona koje sam toliko često morao čistiti kao što je to bio slučaj s ovim uređajem.

Uz to, dosta je nezgrapan za držanje, bio sklopljen, bio rasklopljen. Dok je rasklopljen, moguće ga je držati za dršku s desne strane, ali ne bih rekao kako je to naročito praktično. Uglavnom sam ga držao jednom, a koristio drugom rukom.

Čudo tehnologije

S druge strane, zaslon je malo čudo tehnologije i dizajna. Ne samo što se glatko sklapa i rasklapa, već softver prati tu transformaciju u stopu, prilagođavajući se gotovo trenutno novom načinu rada.

Dok je sklopljen, AMOLED zaslon je dijagonale 6,6 inča (16,7 centimetara), s razlučivošću 2480 puta 1148 piksela. U rasklopljenom izdanju mjeri osam inča (20,3 cm) i nudi razlučivost 2480 puta 2200 piksela, s nešto debljim obrubom nego što smo navikli na novijim smartfonima.

U oba načina rada gustoća piksela je ista - 414 ppi - a korištenje pravi užitak. Zaslon je vrlo jasan i svijetao, izraženog kontrasta i živog prikaza boja, dobro vidljiv i pod izravnim svjetlom na otvorenom.

Kako nema prednju kameru u uobičajenom smislu (više o tome kasnije), nema ni izreza na zaslonu. Odličan je za gledanje fotografija i videa, s time da se pri potonjem zbog nesvakidašnjeg formata pojavljuju crne trake iznad i ispod slike. Nekome će to smetati, nekome neće. Nakon nekog vremena prestao sam obraćati pozornost na to.

Općenito govoreći, Mate Xs odlično izgleda, iako je nesvakidašnjih gabarita. Kad je sklopljen, s 11 milimetara i 300 grama deblji je i teži od većine smartfona s kojima se možete danas susresti.

Naravno, to je nužan ustupak načinu na koji funkcionira. Kad ga rasklopite, debljina pada na tek 5,4 milimetra. Iz Huaweija su u pratećim uputama upozorili da ga treba držati rasklopljenog kad nema potrebe da bude sklopljen.

Kamere

Mate Xs ima ukupno četiri kamere s lećama tvrtke Leica. Glavna kamera ima senzor od 40 megapiksela i nudi otvor blende f/1.8. Ostale su ultraširokokutna sa 16 MP i f/2.4, telefoto s osam MP i f/2.2 te senzor ToF. Može snimati video razlučivosti do 4K pri 60 sličica u sekundi.

Nema zasebnu kameru za autoportrete. Tu ulogu preuzima glavna kamera kad smartfon okrenete na drugu stranu, aktivirajući stražnji zaslon kako bi služio kao tražilo i u druge svrhe.

Kamere je moguće koristiti dok je Mate Xs sklopljen ili rasklopljen, iako je - kao i kod drugih tablet računala - dosta nezgodno snimati njime dok je rasklopljen.

  • +26
Huawei Mate Xs - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Sučelje prateće aplikacije prilagodit će se veličini zaslona, kao i ponuditi širokokutno snimanje, optički i hibridni zum (oba funkcioniraju fenomenalno), kao i noćni način rada, portretni, makro... Teoretski zum može ići do 30x za fotografije i 10x za video. Za najbolje rezultate ipak nemojte ići više od 10x i 5x.

Fotografije su dobrog balansa i kontrasta, živahnog prikaza boja, s puno pojedinosti. Otprilike na vrlo visokoj razini kvalitete na koju nas je Huawei već dosad navikao. Nešto više šuma pojavljuje se, očekivano, u uvjetima slabije rasvjete.

Softver

Mate Xs jedan je od Huaweijevih uređaja koji nemaju izravan pristup Google Mobile Servicesu (GMS), što znači da se morate osloniti na Huaweijevu trgovinu App Gallery, Amazonov App Store ili APK datoteke kako biste došli do aplikacija koje volite i želite koristiti.

Može li se ta prepreka zaobići? Može, ali ne bez truda i ustupaka. Koliko je to doista problem? Pa ako ste duboko uronjeni u Googleov ekosustav ili ako niste među upućenijima u tehnologiju, može biti povelik.

Za potrebe recenziranja odabrao sam pristup koji će većini biti vjerojatno najjednostavniji. Koristeći značajku Phone Clone, pokušao sam pretvoriti Mate Xs u kopiju svog Honora View20.

U tome sam bio tek djelomično uspješan. Prebačen je bio sav multimedijski sadržaj (fotografije, filmovi, audio knjige i tome slično) i otprilike dvije trećine aplikacija, od kojih dio nije funkcionirao jer se oslanjaju na Googleove servise (primjerice, igra Harry Potter: Wizards Unite).

Ostale su bile nedostupne (recimo, Dropbox), a za pojedine popularne (Facebook, Snapchat, WhatsApp) morao sam preuzeti APK datoteke. Do Googleovih aplikacija kao što su Gmail i YouTube dolazio sam putem web preglednika (uz predinstalirani, koristio sam DuckDuckGo, a koji je funkcionirao bez problema).

Jasno je dakle to da Mate Xs nije ni približno lako i jednostavno upogoniti kao smartfone koji imaju pristup Googleovim servisima.

U Huaweiju se trude svesti taj problem na najmanju moguću mjeru. Nedavno su se pohvalili time da su upogonili aplikacije najvećih banaka u Hrvatskoj, što mogu potvrditi i iz osobnog iskustva. App Gallery nudi dobar izbor aplikacija, ali daleko od toga da je sveobuhvatan.

Problem je dakle i dalje prisutan i tako će biti dok se američke vlasti ne predomisle ili Huawei ne pokrije većinu aplikacija tako da su lako dostupne svima, što bi moglo potrajati.

Mimo toga, sučelje EUMI 10 - temeljeno na izdanju operativnog sustava Android 10 otvorenog računalnog koda - radi prilično dobro. Čak i izvrsno, uzme li se u obzir to što se mora nositi s nesvakidašnjim načinima rada.

Nema ladice za aplikacije, pa su aplikacije razasute na više početnih zaslona (ovisno o tome koliko ih imate). No zato nudi odličan način rada za obavljanje više zadaća odjednom. Aktivira se tako što potegnete prstom po zaslonu od jedne strane i zadržite pritisak dok se ne pojavi traka s aplikacijama. Iz nje odaberete one koje trebate, a one se pojave u plutajućim prozorčićima.

Nativne aplikacije poput Notes su fora i dobro koriste veliki zaslon, surfanje webom je drukčije iskustvo, a igranje je fantastično.

Hardver

Pod haubom su čipset Kirin 990 s ugrađenim modemom za pristup mrežama 5G, podržan s osam GB radne memorije, i grafički procesor Mali-G76 MP16. S ovakvim postavom Mate Xs radi munjevito brzo i bez zagrijavanja. Ugrađeni modem ne podržava sve mreže 5G, pa prije kupovine za svaki slučaj provjerite kako stvari stoje s vašim telekom operatorom.

Baterija kapaciteta 4500 mAh s podrškom za brzo punjenje (do 55 W) je adekvatna. Može potrajati cijeli dan, ali ne i ako ćete dugo biti u rasklopljenom načinu rada. Iznimno se brzo puni - od nula do sto posto za ispod sat vremena, nešto više od 75 posto za pola sata.

Zvučnik je prilično glasan, razmjerno jasnog zvuka, bez izrazitije distorzije pri većim glasnoćama. Dobar, ne i odličan. Slično vrijedi i za slušalice koje dolaze u paketu s uređajem, a koje možete povezati koristeći utor za USB-C.

Nema 3,5-milimetarskog audiopriključka za standardne slušalice i podrške za bežično punjenje, pa ćete morati birati hoćete li puniti uređaj ili koristiti slušalice.

Čitač otiska prsta ugrađen je u tipku za uključivanje i isključivanje na desnom bridu. Pokazao se kao brz i pouzdan, iako sam se zapitao što je plan B u slučaju da i on i zaslon otkažu poslušnost. Naime, Mate Xs ne podržava tehnologiju prepoznavanja lica.

Trebate li kupiti Huawei Mate Xs?

Po mnogo čemu Mate Xs nije običan pametni telefon. Svestran je, odlično radi, ima sjajan zaslon, dobre kamere i definitivno ćete privući pozornost okoline odlučite li ga sklopiti ili rasklopiti dok ste u društvu.

Ali ako su vam važni Googleovi servisi, Samsungov Galaxy Fold ili bilo koji od većih pametnih telefona (uključujući Appleov iPhone 11 Pro Max) bolji su izbor. Čak i ako si pritom priuštite dodatni tablet, cijena će ostati ispod one koju treba platiti za Mate Xs.

Naravno, svaka nova i napredna tehnologija košta. Ako ste spremni i u mogućnosti platiti ju - i pritom vam petljanje sa softverom ne predstavlja problem - samo naprijed. Mate Xs neće razočarati.

Ipak, iako je veliki korak u pravom smjeru, dojma sam da u puno aspekata još treba sazreti, od dizajna do softvera. Izdržljivost zaslona treba uzeti sa zdravom dozom skepse, ima još posla oko ergonomičnosti uređaja, a dodatni koraci pri instalaciji softvera mogli bi odbiti nemali broj korisnika.

Stoga mi se čini da je riječ o uređaju koji će prvenstveno zanimati one koji se pod svaku cijenu žele poigrati najnovijim tehnologijama.

Huawei Mate Xs - ključne specifikacije

Dimenzije:

  • rasklopljen: 161,3 puta 146,2 puta 5,4 milimetra
  • sklopljen: 161,3 puta 78,5 puta 11 milimetara

Težina: 300 grama

Zaslon:

  • rasklopljen: 8 inča (20,3 cm) OLED, 2480 puta 2200 piksela, 414 ppi
  • sklopljen: 6,6 inča (16,7 cm) AMOLED, 2480 puta 1148 piksela, 414 ppi

Procesori: osmojezgreni Kirin 990 5G do 2,86 GHz; Mali-G76 MP16

RAM: 8 GB

Memorija: 512 GB

Kamere:

  • stražnja: 40 MP, f/1.8 (širokokutna), PDAF / osam MP, f/2.4 (telefoto), PDAF, OIS, 3x optički zum, 5x hibridni zum / 16 MP, f/2.2 (ultraširokokutna), AF / ToF 3D (dubinska); Leicine leće, dual-LED bljeskalica, HDR, panorama, video do 4K pri 30 sličica u sekundi

Baterija: 4500 mAh, Li-Po, nezamjenjiva, podrška za brzo punjenje (55 W)

Povezivanje: USB-C 3.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, hotspot, 4G/LTE, bluetooth 5.0, NFC

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, brzinomjer, žiroskop, blizina, kompas, tlakomjer; A-GPS; jedna ili dvije kartice SIM; infracrveni port

Operativni sustav: Android 10 (otvorenog računalnog koda, bez Googleovih servisa), EMUI 10

Boja: plava

Cijena: 18.699 kuna (preporučena maloprodajna)

Ustupio: Huawei