tehno recenzija

Isprobali smo prvi: Xiaomi Redmi Note 9 Pro - srednjostrujaš na koji se možete osloniti

19.05.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Prvi u Hrvatskoj donosimo recenziju novog pametnog telefona srednje klase koji izgleda i radi kao da je skuplji no što doista jest

Redmi Note 9 Pro najavljen je krajem ožujka i u prodaju pušten krajem travnja ove godine. Riječ je dakle o posve novom modelu koji će tek debitirati na brojnim tržištima, među kojima je i hrvatsko.

U Xiaomiju su se pri njegovoj izradi držali prokušane formule pomoću koje su se izborili za svoje mjesto među deset najvećih brendova pametnih telefona na svijetu: ponuditi što bolje specifikacije i performanse za što nižu cijenu.

Modelom Redmi Note 9 Pro postigli su prilično dobar omjer cijene i kvalitete, uz razmjerno malo kompromisa nauštrb kvalitete. Pogledajmo o čemu se radi.

Izgled i tehničke specifikacije

Redmi Note 9 Pro je jednostavno, praktično i minimalistički dizajniran smartfon. Uz dimenzije 165,75 puta 76,68 puta 8,8 milimetara i 209 grama težine, teško bi ga se moglo nazvati malim i laganim.

Veličinom ne odskače od većine drugih recentno predstavljenih pametnih telefona, dok je za nešto veću težinu dobrim dijelom odgovorna poveća baterija, ali i stakleno kućište. Naime u Xiaomiju su ovaj smartfon upakirali u dvije staklene plohe sa zaštitnim staklom Gorilla 5, između kojih je plastični okvir.

Stražnja ploha je sjajna i blago zakrivljena za lakše držanje. Čini se kako su obje plohe prekrivene slojem zaštite od masnoća jer je potrajalo prije no što su se na njemu zadržali prvi otisci.

Stakleni smartfoni u pravilu dobro izgledaju, ali s njima treba biti iznimno oprezan kad ih ostavljate na bilo kojoj glatkoj površini jer je dovoljan trenutak nepažnje kako bi otklizali i strmoglavili se u neugodan susret s tlom na kojem ih ni zaštitno staklo neće spasiti. Stoga zaštitna futrola ili maska nisu loša ideja.

Na gornjem dijelu lijevog brida je ladica koju otvarate iglom za dvije kartice SIM i jednu microSDXC. Na desnom bridu su tipka za regulaciju jačine zvuka (ispupčena) te tipka za uključivanje i isključivanje, s ugrađenim čitačem otiska prsta (malo ulegnuta).

Potonja nije najsretnije ergonomski riješena. Ne samo što se treba naviknuti na nju, već je lako nehotice ju pritisnuti drugim prstima. Ako je čitač ugrađen u zaslon bio preskupa varijanta (što vjerojatno jest), postavljanje na stražnju stranu bi bilo bolje rješenje.

Na sredini donjeg brida je utor za USB-C. S lijeve strane je 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, desno je rešetka za zvučnik. Na gornjem bridu lijevo je infracrveni odašiljač kako bi uređaj mogao poslužiti i kao, recimo, daljinski upravljač.

Četvrtasti modul s četiri kamere smješten je u sredini gornje polovice stražnjeg dijela uređaja i blago ispupčen. No zbog načina na koji je dizajniran Redmi Note 9 Pro ne klima se zbog tog ispupčenja kad ga postavite na ravnu površinu.

Sprijeda je LCD zaslon dijagonale 6,67 inča (16,9 centimetara) i pune HD+ razlučivosti 2400 puta 1080 piksela (gustoća 395 piksela po inču), s izrezom za širokokutnu prednju kameru sa senzorom od 16 megapiksela, iznad koje su slušalica i LED lampica za obavijesti.

  • +4
Xiaomi Redmi Note 9 Pro - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Ovaj zaslon nesvakidašnjeg omjera stranica 20:9 može postići svjetlinu do 450 nita i nudi razmjerno nisku frekvenciju osvježavanja od 60 Hz. Jesu li u Xiaomiju mogli bolje? Vjerojatno. Je li to doista nužno za uređaj koji u skupljoj varijanti košta manje od dvije i pol tisuće kuna? Ne bih rekao.

Zaslon je oštar i jasan, nudi vjeran prikaz boja i pristojne razine kontrasta. Kutovi vidljivosti su također dobri, iako bi bilo bolje kad bi bio još svjetliji kako bi se lakše koristio pod izravnim svjetlom na otvorenom.

Nakon kratkotrajne avanture s Mediatekovim modelom Helio G90T u prethodnoj generaciji u Xiaomiju su se vratili Qualcommu pa je Redmi Note 9 Pro opremljen procesorom Snapdragon 720G radnog takta do 2,3 GHz, podržanim s četiri ili šest gigabajta radne memorije i grafičkim čipom Adreno 618. Model pristigao na recenziju imao je šest GB RAM-a, što toplo preporučujem ukoliko se odlučite nabaviti ovaj uređaj.

Ugrađenih 64 ili 128 GB memorije moguće je proširivati i pritom nastaviti koristiti dvije kartice SIM odjednom. Naime Redmi Note 9 Pro ima zasebni utor za karticu microSDXC, a koju možete upotrijebiti kako biste proširili memoriju do 512 GB.

Spomenuti procesor dovoljno je jak kako bi se s lakoćom nosio sa svakodnevnim poslovima poput surfanja, pregledavanja e-pošte, brbljanja i listanja društvenih mreža. No bez problema će i obavljati više zadaća istovremeno, kao i uhvatiti se u koštac s većinom novijih igara. Pritom se ne zagrijava primjetno.

U Redmi Note 9 Pro ugrađena je poveća baterija kapaciteta 5020 mAh, s podrškom za brzo punjenje (30 W). Brzina punjenja nije me impresionirala - od nula do 100 posto stigla je za 70-80 minuta - ali moram napomenuti kako za punjenje nije korišten originalni punjač pa je moguće da ćete imati drukčiji rezultat.

Što se izdržljivosti tiče, možete računati na to da ćete ovaj model eventualno morati nadopunjavati tek krajem dana, i to ako ste ga vrlo intenzivno koristili. Uz umjereno korištenje, bit će na raspolaganju i idući dan. Ako se nađete na rubu kapaciteta i bez mogućnosti punjenja, ponudit će vam štedljiv način rada.

Ne naročito glasan mono zvučnik također je solidan. Kao što je to često slučaj kod jeftinijih uređaja, tanak je na basu i zvuk se počinje iskrivljavati kako se približavate maksimalnoj glasnoći. Poslužit će svrsi, iako ćete vjerojatno posegnuti za slušalicama ako ste audiofil.

Kamere

Stražnja kamera ima četiri leće, među kojima je najveća širokokutna opremljena senzorom od 48 MP i otvorom blende f/1.8. Može snimati video do 2160 p pri 30 sličica u sekundi. Preostale kamere su redom ultraširokokutna (osam MP, f/2.2), makro (pet MP, f/2.4) i dubinska (dva MP, f/2.4). Prednja kamera je širokokutna i opremljena je senzorom sa 16 MP i otvorom blende f/2.5.

  • +18
Xiaomi Redmi Note 9 Pro - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Obje kamere su solidne, pogotovo kad se uzme u obzir cjenovna kategorija uređaja, i bit će vam sasvim dovoljne ako niste baš jako zahtjevni. Prikaz boja uglavnom je precizan, ako i ponekad malo prezasićen. Fotografije su oštre, dobrog kontrasta. Noćni način rada je prisutan, ali nije me baš oduševio. Ali zato je makro snimanje prilično dobro, a ni selfiji nisu loši.

Biometrija i ostalo

Uz već spomenuti čitač otiska prsta, Redmi Note 9 Pro opremljen je tehnologijom prepoznavanja lica uz pomoć prednje kamere. Obje metode su razumno pouzdane, iako je u nekoliko navrata trebalo više pokušaja za logiranje korištenjem prepoznavanja lica. No s druge strane, smartfon me prepoznao i nakon što sam uklonio dvomjesečnu koronafrizuru i bradu, sa slušalicama na glavi, s naočalama i bez njih...

Treba napomenuti kako Redmi Note 9 Pro ima i podršku za NFC, što još nije tako česta pojava među uređajima ovog ranga. Ako želite beskontaktno plaćati mobitelom, ovo će vam biti važno.

Softver

Kao i na prijašnjim modelima, u Xiaomiju su kombinirali operativni sustav Android 10 s vlastitim sučeljem MIUI (izdanje 11).

Ako ste pobornik 'čistijih' izdanja Googleova operativnog sustava, Redmi Note 9 Pro neće vas oduševiti jer Xiaomijevo sučelje predstavlja značajan odmak od načela na kojima ona počivaju. Ali ako vam to nije važno, dobit ćete uređaj koji radi glatko i bez primjetnih poteškoća.

I koji možete u znatnoj mjeri prilagoditi svojim potrebama i željama. Tako je, između ostalog, moguće prilagođavati upravljanje gestama i dodavati teme.

Nema ladice za aplikacije ako ne instalirate launcher s tom značajkom. Tamni način rada za cijeli sustav je dostupan, kao i način rada za čitanje, mogućnost namještanja razine kontrasta i veličine fonta te niz drugih praktičnih značajki.

Kineski proizvođač mogao bi se, doduše, suzdržati od predinstalacije vlastitih aplikacija. Uz standardni Googleov set (plus Assistant i Lens), dočekat će vas Xiaomijev web preglednik, aplikacije za video, brzo dijeljenje datoteka i vremensku prognozu, čistač uređaja, bilješke, skener, snimač zaslona, kompas, FM radio... Bar neke među njima su suvišne i trebalo bi biti moguće ukloniti ih s uređaja, usprkos tome što je memoriju moguće značajno proširiti.

Trebate li kupiti Xiaomi Redmi Note 9 Pro?

Ako vam kvaliteta fotografija nije primarno važna, već tražite pametni telefon na koji se možete osloniti kad su procesor i baterija u pitanju, Redmi Note 9 Pro nudi omjer cijene i kvalitete koji je (zasad) teško nadmašiti. Pritom pristojno izgleda, a dolazi sa značajkama nesvakidašnjim za svoju klasu, poput podrške za NFC.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro - ključne specifikacije

  • Dimenzije: 165,75 puta 76,68 puta 8,8 milimetara
  • Težina: 209 grama
  • Zaslon: 6,67 inča (16,9 cm) LCD, FHD+ (1080 puta 2400 piksela, 395 ppi); zaštitno staklo Gorilla 5
  • Procesori: osmojezgreni Snapdragon SM7125 720G (8 nm) do 2,3 GHz; Adreno 618
  • RAM: 4/6 GB
  • Memorija: 64/128 GB (proširivo do 512 GB)
  • Kamere:

- stražnja: 64 MP, f/1.8 (širokokutna), PDAF / osam MP, f/2.2 (ultraširokokutna) / pet MP, f/2.4 (makro), dva MP (dubinska); LED bljeskalica, HDR, panorama, video 1080 p na do 120 sličica u sekundi

- prednja: 16 MP, f/2.5 (širokokutna), video 1080 p na do 120 sličica u sekundi

  • Baterija: 5020 mAh, Li-Po, nezamjenjiva, podrška za brzo punjenje (30 W)
  • Povezivanje: USB-C 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, hotspot, 4G/LTE, Bluetooth 5.0, NFC
  • Senzori i ostalo: čitač otiska prsta, brzinomjer, žiroskop, kompas, blizina; A-GPS; prepoznavanje lica; jedna ili dvije kartice SIM
  • Operativni sustav: Android 10, MIUI 11
  • Boje: crna, bijela i plava
  • Cijena: 4 GB / 64 GB - 2299 kuna; 6 GB / 128 GB - 2449 kuna (Xiaomi Mi Store)
  • Ustupio: Bijelić d.o.o.