tehno recenzija

Stigao nam je Xiaomi Mi Note 10 Lite: Što dijeli sa starijim bratom, a što je drugačije

26.05.2020 u 10:49

Bionic
Reading

Kineski proizvođač ponudio je srednjostrujaša atraktivnog izgleda i sasvim pristojnih performansi čija su najslabija komponenta kamere. Pogledajemo o čemu se radi

Nekih pola godine nakon predstavljanja modela Mi Note 10 iz Xiaomija je stigla i 'lakša' inačica ove perjanice, koja je dobila oznaku Lite. Nakon što je najavljen 30. travnja ubrzo je pušten u prodaju, pa je tako već dostupan i na hrvatskom tržištu.

Kineski proizvođač ponudio je srednjostrujaša atraktivnog izgleda i sasvim pristojnih performansi čija su najslabija komponenta kamere. Pogledajemo o čemu se radi.

Izgled i tehničke specifikacije

Kućište modela Mi Note 10 Lite sastoji se od dvije staklene plohe pokrivene zaštitnim staklom Gorilla 5 s metalnim okvirom između. Lijevi brid uređaja potpuno je prazan, prekida ga jedino otvor za antenu pri samom vrhu.

  • +3
Xiaomi Mi Note 10 Lite - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Na desnome su ladica za dvije kartice SIM (nano) i microSD (bliže dnu) te tipke za uključivanje i isključivanje i regulaciju jačine zvuka. Tipke su blago ispupčene, lako ih je dohvatiti i dobro reagiraju na pritisak. Na žalost, u ladici za ima mjesta samo za dvije kartice SIM. Želite proširiti kapacitet ugrađene memorije? Ništa od toga.

Na gornjem bridu su infracrveni odašiljač i mikrofon, dok su na donjem utor za USB-C (sredina), rešetka za zvučnik (lijevo) i 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice (desno).

Ukupno gledano, riječ je o uređaju atraktivnog izgleda koji djeluje prilično ozbiljno, gotovo poslovno (bar u plavom izdanju koje je pristiglo na recenziju). Dobro leži u ruci i ergonomski je odgovarajuće dizajniran, iako će se njegovih 204 grama težine početi osjećati nakon nekog vremena tijekom duljeg korištenja.

Vrijedi standardno upozorenje za staklene smartfone: prilično je sklizak pa budite oprezni pri ostavljanju na bilo kojoj površini s koje bi mogao skliznuti jer će to učiniti i s najmanjim povodom. Ili pripazite ili nabavite zaštitu futrolu, odnosno masku.

Sprijeda je na rubovima blago zakrivljeni AMOLED 3D zaslon dijagonale 6,47 inča (16,4 centimetra) i pune HD+ razlučivosti (2340 puta 1080 piksela, gustoća 398 piksela po inču, svjetlina 430 nita, frekvencija osvježavanja 60 Hz). Pri vrhu i dnu ima mali obrub, s izrezom za prednju kameru na sredini gornjeg ruba.

Sam zaslon je jasan i oštar, s dobrim prikazom boja i pregledom iz raznih kutova, dovoljno svijetao za korištenje pod izravnim svjetlom na otvorenom.

Zakrivljeni zasloni su fora, ali nisu naročito praktični za korištenje. Ako niste navikli na njih često ćete nehotice aktivirati nešto što niste htjeli. No, s druge strane, na Mi Noteu 10 bilo je zgodno gledati video zapise na YouTubeu i igrati igre. Podržava HDR10, a tu je i značajka Always-On ako vam je to važno.

U zaslon je ugrađen i optički čitač otiska prsta, no o tome više nešto kasnije.

Straga je modul sa četiri kamere, postavljene uspravno uz gornji lijevi rub uređaja, skupa s dvije LED bljeskalice.

Na recenziranje je stigao model sa šest gigabajta radne memorije i 128 GB memorije za pohranu. Pod haubom su osmojezgreni Qualcommov procesor Snapdragon 730G (8 nm) i grafički čip Adreno 618. Radili su uglavnom glatko i dobro se nosili i sa zahtjevnijim aplikacijama.

Ali, ponekad bi malo zapinjali bez očitog razloga, čak i s Xiaomijevim nativnim aplikacijama poput Tema. Nije riječ o nečemu što bi me zabrinjavalo, ali da je bilo primjetno kad bi se dogodilo - jest.

Baterija je kapaciteta 5260 mAh, s podrškom za brzo punjenje (30 W). Možete sigurno računati na cjelodnevno uobičajeno korištenje bez punjenja, a može toliko izgurati i ako je izložena intenzivnijim zadaćama. Za punjenje od 0 do 100 posto kapaciteta potrebno je oko 70 do 80 minuta.

Zvučnik je mono, pristojno glasan i bez previše distorzije, tanak na basu.

Kamere

Mi Note 10 Lite dolazi s ukupno pet kamera. Straga je modul s dvije QLED bljeskalice i četiri leće, redom: širokokutna opremljena senzorom od 64 MP i otvorom blende f/1.9, ultraširokokutna (osam MP, f/2.2), makro (pet MP, f/2.4) i dubinska (pet MP, f/2.4). Prednja kamera je širokokutna, opremljena je senzorom sa 16 MP i otvorom blende f/2.5.

Stražnja kamera može snimati video razlučivosti 4K do 30 sličica u sekundi i snimanje u usporenom kretanju (960 sličica u sekundi). Prednja je ograničena na 1080 p pri 30 sličica u sekundi. Obje podržavaju HDR i panoramsko snimanje.

  • +16
Xiaomi Mi Note 10 Lite - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Uz kvalitetnu rasvjetu Mi Note 10 Lite dat će odlične fotografije bez obzira koju kameru koristili, oštre i s puno pojedinosti, sa solidno vjernim prikazom boja. Posebno sam zadovoljan bokeh efektom, koji podjednako dobro radi i u stražnjim i u prednjoj kameri.

Ali, kvaliteta fotografija značajno pada pri snimanju u uvjetima niže razine rasvjete, naročito noću. Mutnije su, sa značajno većom razinom šuma i ispranijih boja. Noćni način rada nije se u tom smislu pokazao nešto korisnim.

Prateća aplikacija je jednostavna za korištenje i nudi nekoliko zanimljivih opcija, poput primjerice snimanja kratkog videozapisa i niza filtera.

Biometrija

Već sam spomenuo u zaslon ugrađeni čitač otiska prsta, no Mi Note 10 Lite raspolaže i ugrađenom tehnologijom prepoznavanja lica. Obje su se biometrijske metode potvrđivanja identiteta pokazale kao pouzdane, brze i responzivne u raznim uvjetima korištenja.

Softver

Mi Note 10 dolazi s Googleovim operativnim sustavom Android 10 i Xiaomijevim sučeljem MIUI 11. Kao i Redmi Note 9 Pro, ima hrpu vlastitih aplikacija (video, vrijeme, preglednik, glazba, upravitelj datoteka, aplikacija za optimizaciju rada, ali s oglasima.

Od alata tu su skener, kompas, FM radio, kalkulator, upravljanje preuzimanjima, dijeljenje datoteka, migracija podataka na drugi uređaj i daljinski upravljač.

Predinstalirane su i pojedine popularne aplikacije (Facebook, WPS Office i Netflix), kao i set od pet igara (Block Puzzle Guardian, Crazy Juicer, Dust Settle, Bubble Story i Bubble Shooter). Igre su redom u kategoriji neobaveznih i nakrcane reklamama.

Mi Note 10 Lite raspolaže također i vlastitom aplikacijom za optimizaciju rada koja će se možda pokazati korisnom nakon, recimo, godine dana korištenja. I ona je nakrcana reklamama.

S druge strane, ponudit će vam mogućnost upravljanja gestama, prilagođavanja vlastitim potrebama i željama, kao i zasebnu aplikaciju s izborom tema.

Trebate li kupiti Xiaomi Mi Note 10 Lite?

S većim i starijim bratom Mi Note 10 Lite dijeli praktično iste specifikacije. Zaslon, procesor i baterija su identični, razlika je jedno u nešto slabijim senzorima na kamerama.

Ako vam je Mi Note 10 bio preskup ili vam kvaliteta fotografija nije presudno bitna pri odabiru smartfona, Lite bi mogao biti dostojna zamjena.

Mimo toga, Mi Note 10 Lite je pametni telefon koji odlično izgleda, ima prilično dobar zaslon i procesor te izdržljivu bateriju, kao i solidne kamere.

Xiaomi Mi Note 10 lite - ključne specifikacije

Dimenzije: 157,8 puta 74,2 puta 9,7 milimetara

Težina: 204 grama

Zaslon: 6,47 inča (16,4 cm) AMOLED, FHD+ (1080 puta 2340 piksela, 398 ppi); zaštitno staklo Gorilla 5

Procesori: osmojezgreni Snapdragon SM7125 730G (8 nm) do 2,2 GHz; Adreno 618

RAM: 6/8 GB

Memorija: 64/128 GB

Kamere:

- stražnja: 64 MP, f/1.9 (širokokutna), PDAF / osam MP, f/2.2 (ultraširokokutna) / pet MP, f/2.4 (makro), pet MP (dubinska); QLED bljeskalica, HDR, panorama, video do 4K pri 30 sličica u sekundi

- prednja: 16 MP, f/2.5 (širokokutna), video 1080 p na do 120 sličica u sekundi, panorama, HDR

Baterija: 5260 mAh, Li-Po, nezamjenjiva, podrška za brzo punjenje (30 W)

Povezivanje: USB-C 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, hotspot, 4G/LTE, Bluetooth 5.0, NFC

Senzori i ostalo: čitač otiska prsta (optički), brzinomjer, žiroskop, kompas; A-GPS; prepoznavanje lica; jedna ili dvije kartice SIM

Operativni sustav: Android 10, MIUI 11

Boje: crna, bijela i ljubičasta

Cijena: 6 GB / 64 GB - 3199 kuna; 6 GB / 128 GB - 3299 kuna (Xiaomi Mi Store)

Ustupio: Bijelić d.o.o.