TRILLENIUM NA SEEDRSU

Hoćemo li dobiti drugu uspješnu crowdinvesting kampanju?

09.06.2015 u 13:28

Bionic
Reading

Kako bi ostvario svoju viziju budućnosti u kojoj ćemo kupovati (i) u virtualnoj stvarnosti, serijski poduzetnik i anđeo ulagač Hrvoje Prpić sredstva za nastavak razvoja projekta Trillenium potražio je na platformi za zajedničko financiranje

Nije riječ o još jednom među sve brojnijim hrvatskim projektima na Kickstarteru, Indiegogou i sličnim servisima. Prpić je, s britanskim partnerima iz tvrtke za e-trgovinu Asos, potražio podršku više manjih ulagača na platformi za zajedničko ulaganje (crowdinvesting) Seedrs. Okonča li se kampanja uspješno, svi koji podrže projekt postat će Trilleniumovi suvlasnici u vrlo malom udjelu.

U tome se kod nas dosad okušao jedino Zagrebački inkubator poduzetništva, čija je kampanja ZIP Accelerator 1 prikupila 68,7 tisuća funti (od prvotno traženih 50) za investiranje u startupove koji prolaze ZIP-ov program. Prva četiri ulaganja realizirana su početkom ove godine.

Trillenium traži 200.010 funti, koje planira utrošiti za razvoj prvog proizvoda. Cilj je, kako je navedeno u pratećim materijalima, integrirati postojeće sustave prodaje online, ali i uvesti virtualnu stvarnost, 3D, igre i mobilne tehnologije.


U promotivnom videu Prpić kaže kako želi stvoriti virtualnu trgovinu u kojoj će kupci moći isprobavati robu, kupovati, družiti se i razmjenjivati iskustva iz udobnosti vlastitog doma. Platforma bi trebala podržati uređaje za virtualnu stvarnost Oculus Rift, Google Cardboard i Sony Morpheus.

Proširenoj i virtualnoj stvarnosti već se neko vrijeme prognozira intenzivan rast i svjetla budućnost. Primjerice, Tim Merel, osnivač i direktor savjetodavne tvrtke Digi-Capital, nedavno je procijenio kako će tržište virtualne i proširene stvarnosti ne tako daleke 2020. godine ostvarivati 150 milijardi dolara prihoda na globalnoj razini. Doduše, tek petina tog iznosa odnosit će se na virtualnu stvarnost, za koju je Merel uvjeren kako ni tada neće generirati značajne prihode od korištenja u poslovne svrhe.

U Trilleniumu očito ne dijele njegovo mišljenje, pa u zamjenu za ulaganje nude udio u tvrtci od 7,96 posto, što procjenjenu vrijednost tvrtke prije investicije postavlja na oko 2,3 milijuna funti.

Odlučite li se na ulaganje, imajte na umu kako bi vaš udio razmjerno brzo mogao postati još i manjim. Kako piše Netokracija, novac prikupljen na Seedrsu će biti utrošen za razvoj minimalno održivog proizvoda (minimum viable product) za čiji će puni razvoj - zadovolji li zahtjeve potencijalnih korisnika - u idućoj rundi financiranja Trillenium pokušati prikupiti dva milijuna eura.

Stoga je financijska podrška za Trillenium u ovoj fazi više simboličke prirode. No, to ne znači kako je i beznačajna. Osim što bi mogla donijeti konkretna sredstva za razvoj, također bi mogla poslužiti kao pokazatelj interesa javnosti (investitorske i ine) za takve projekte, ali i promovirati Trillenium.

U trenutku pripreme ovog članka 124 investitora uložila su nešto manje od 60 tisuća funti. Deset tisuća investirao je sam Prpić, no ulaganja su stigla i iz Austrije, Australije, Češke, Estonije, Hrvatske, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Srbije, Švicarske, Velike Britanije...

Kako je do kraja kampanje preostalo nešto manje od dva mjeseca, moguće je da će ciljani iznos biti prikupljen, moguće i premašen.

Želite li podržati projekt, potražite Trillenium na Seedrsu