15 MILIJUNA EURA

Na hrvatske ceste stiže više od 2.200 električnih i plug-in hibridnih automobila

23.04.2024 u 07:26

Bionic
Reading

Nakon održanog natječaja za subvencioniranje energetski učinkovitih vozila, prema informacijama Strujnog kruga, u svega dva sata su rezervirana sva raspoloživa sredstva u iznosu od 15 milijuna eura, pa se tako do kraja godine očekuje realizacija 2000 električnih i plug-in hibridnih automobila, priopćili su iz te udruge

Ranije u travnju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila namijenjen građanima s najvećim iznosom dosad - 15 milijuna eura.

Ovaj je poziv prvi ovogodišnji poticaj za fizičke osobe, dok se kroz nekoliko tjedana očekuje i komuniciranje uvjeta za pravne osobe od strane Fonda, navode iz Strujnog kruga.

'U Hrvatskoj postoji veliki interes za električnim vozilima jer su energetski učinkovita, a to dokazuje i do sada najveći natječaj gdje su u samo dva sata rezervirana sva raspoloživa sredstva - i to gotovo sva za električne aute. Iako model poticaja 'najbrži prst' koji se ponovio i ove godine nije rješenje koje je najsretnije iz razloga jer je tako prodaja energetski učinkovitih vozila periodična, ovakve subvencije su u počecima ipak potrebne kako bi se građanima približila tranzicija na održive oblike prijevoza.

Mi već dugo predlažemo oblik subvencije kroz cijelu godinu, bez periodičnih natječaja upravo kako bi se kroz cijelu godinu mogla ostvariti subvencija i da je dostupna svim zainteresiranim vozačima - kako je u ostalim europskim zemljama. Stoga svakako apeliramo na otvaranje novog kruga poticaja za fizičke osobe u ovoj godini, kako je i ranije bilo najavljivano, jer kao i prethodnih godina interes za kupnju električnih automobila veći je od raspoloživih sredstava', rekao je Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug.

Ove godine prošli i oni koji su automobil rezervirali neposredno prije poticaja

Članovi udruge Strujni krug koji su umreženi putem Telegram grupe, potvrdili su da su dobili email o dodijeljenim poticajima od Fonda i to čak za automobile marke Tesla i MG koje su rezervirali najkasnije do 13.4.: „Tako se prema trenutnom stanju čini da ako su prošle ovako kasne rezervacije spomenutih marki, a što nije bio slučaj prethodnih godina, da su od auto kuća uspješno prijavljeni i svi koji su kupovali ostale marke automobila“, zaključio je Prpić.

Maksimalan iznos subvencije iznosi 40 posto, odnosno do 9000 eura za električna vozila.