PREKRETNICA

ZIP uložio u prva četiri startup projekta

29.01.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Colomb.io, SnapTap, ThoriumA+ i Tutotod prvi su startupovi koji su osigurali investicije vrijedne po 15 tisuća eura (oko 115 tisuća kuna), a koje su stigle izravno od samog poduzetničkog inkubatora

U sklopu Startup srijede održan je Demo Day šeste generacije startupova Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, tijekom kojeg je napredak nakon tromjesečnog programa predstavilo deset timova.

Zahvaljujući uspješnoj crowdfunding kampanji, ZIP je po prvi put i uložio u startupove koji su prošli njihov program. Investiciju su izborila četiri startupa.

Colomb.io je besplatna mobilna aplikacija čija je ambicija omogućiti svakom vlasniku smartphonea da postane dopisnik i suradnik informativnih medija, odnosno crowdreporter. Tim koji stoji iza projekta jedini je u sadašnjoj generaciji koji se probio i izvan granica Hrvatske.

Naime, kao što smi pisali, jedan je od dva hrvatska startupa koje je bugarski startup akcelerator Eleven uvrstio među 12 timova koje je uzeo u svoju osmu generaciju i dodijelio im inicijalnih 25 tisuća eura početne investicije i opcije, s mogućnošću investicije od dodatnih 75 tisuća eura nakon prvih mjesec dana.

Preostala tri projekta - SnapTap (interaktivna, beskontaktna rješenja za evente), ThoriumA+ (platforma za energetsko certificiranje namijenjena je certifikatorima i vlasnicima nekretnina) i Tutotod (edukativna iPad aplikacija koja potiče kreativno razmišljanje i izražavanje djece od 1-5 godina) - prvi su startupovi koji su investiciju osigurali zahvaljujući 190 equity crowdfunding investitora putem naše kampanje na platformi Seedrs.


Tijekom Demo Daya bilo je moguće isprobati neke od proizvoda na kojima su timovi radili protekla tri mjeseca. Tako su posjetitelji tako odmah na ulazu bili dočekani s narukvicama SnapTap, s kojima su se mogli slikati na ZIP-ovom kiosku i sliku podijeliti na društvenim mrežama.

Intenzivni ZIP-ov startup program traje tri mjeseca, nakon čega startupovi imaju mogućnost primiti seed investiciju do 15 tisuća eura i nastaviti koristiti ZIP-ove resurse iduća tri mjeseca.

Program su iz šeste generacije završili i LegalTie (softver za upravljanje odvjetničkim uredima), MAPP (sustav nagrađivanja korisnika sa inovativnim pristupom ka mobilnom oglašavanju), RentaShopper (iskustvo offline kupovine online), SportRuler (online menadžer za sportske lige i klubove), Tourism4me (softver za iznajmljivače apartmana) i Tradee poslovni koncept (internetska platforma za umrežavanje ponude i potražnje između firmi).