NOVI PRISTUP

Google testira alat koji će prepoznavati slike stvorene umjetnom inteligencijom

05.09.2023 u 09:29

Bionic
Reading

SynthID razvijen u Googleovu odjelu za umjetnu inteligenciju DeepMind na uratke umjetne inteligencije stavlja i prepoznaje ljudskom oku nevidljive oznake

Google isprobava digitalni vodeni žig za uočavanje slika koje je izradila umjetna inteligencija.

SynthID je razvijen u Googleovu odjelu za umjetnu inteligenciju DeepMind. Funkcionira tako što ugrađuje promjene u pojedinačne piksele, što digitalni vodeni žig čini nevidljivim ljudskom oku, ali ga računala mogu otkriti.

Generatori slika temeljeni na umjetnoj inteligenciji postali su vrlo popularni. Primjerice, alat Midjourney ima više od 14,5 milijuna korisnika.

Takvi alati omogućuju ljudima stvaranje slika u nekoliko sekundi unosom jednostavnih tekstualnih uputa, što kao posljedicu ima probleme vezane uz autorska prava i intelektualno vlasništvo diljem svijeta.

Samo za Imagen

Google ima svoj generator slika Imagen, a SynthID služit će za stvaranje i provjeru vodenih žigova samo na slikama stvorenima pomoću tog alata.

Vodeni žigovi obično su logotip ili tekst dodani slici da bi se pokazalo vlasništvo, kao i djelomično za to da bi sliku bilo teže kopirati i koristiti bez dopuštenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google DeepMind

Ali te vrste vodenih žigova nisu prikladne za prepoznavanje slika napravljenih uz pomoć umjetne inteligencije jer ih je lako uređivati ​​ili izrezati.

Tehnološke tvrtke koriste tehniku ​​zvanu raspršivanje za stvaranje digitalnih otisaka prstiju u videozapisima zlostavljanja, tako da ih mogu uočiti i brzo ukloniti ako se počnu širiti internetom. Ali i oni se mogu oštetiti ako se videozapis izreže ili uredi.

Googleov sustav stvara nevidljiv vodeni žig, što će ljudima omogućiti da koriste njegov softver kako bi odmah otkrili je li sliku napravilo ljudsko biće ili stroj.

Za razliku od raspršivanja, softver i dalje može identificirati prisutnost vodenog žiga čak i nakon što je slika naknadno izrezana ili uređena. Sustav je ipak tek u eksperimentalnoj fazi i treba pričekati kako bi se vidjelo koliko će robustan doista biti.

Potrebna je standardizacija

U srpnju je Google bio jedna od sedam vodećih tvrtki u području umjetne inteligencije koje su potpisale dobrovoljni sporazum u SAD-u za siguran razvoj i korištenje umjetne inteligencije, što je uključivalo omogućavanje toga da ljudi mogu uočiti računalno izrađene slike implementacijom vodenih žigova.

Novi alat je korak u tom smjeru. No borci za regulaciju umjetne inteligencije pozivaju na standardizaciju cijele industrije. Microsoft i Amazon su među velikim tehnološkim tvrtkama koje su, poput Googlea, obećale staviti vodeni žig na neke sadržaje generirane umjetnom inteligencijom.

Meta Platforms je objavila istraživački rad za svoj neobjavljeni videogenerator Make-A-Video, u kojem je navedeno da će vodeni žigovi biti dodani generiranim videozapisima kako bi se zadovoljili slični zahtjevi za transparentnošću u odnosu na radove generirane umjetnom inteligencijom.

Kina je početkom ove godine potpuno zabranila slike generirane umjetnom inteligencijom bez vodenih žigova, a tvrtke poput Alibabe primjenjivale su ih na kreacije napravljene pomoću alata za pretvaranje teksta u sliku Tongyi Wanxiang, piše BBC.