TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Je li Samsung Galaxy S23 Ultra kralj Androida? Evo što je pokazao na testu

25.02.2023 u 18:56

Bionic
Reading

Najnovija uzdanica serije Galaxy dolazi s minucioznim preinakama i dvije ključne nadogradnje koje će najviše cijeniti gejmeri i ljubitelji fotografije

Godinu dana nakon premijernog prezentiranja prvog nasljednika iz linije Note korejski proizvođač ga je u nekoliko navrata opisao kao apsolutnog kralja modernih smartfona. Galaxy Ultra S23 nalazi se na čelu najnovije linije Samsungovih flagshipa te donosi apsolutno najbolje značajke koje je firma uspjela nagurati u serijski proizveden smartfon.

Glavna priča je - kamera

Glavna značajka telefona ove godine dolazi u obliku poboljšane optike. Stražnji sustav kamera Galaxyja S23 Ultra umjesto glavnog senzora od 108 MP koristi novi senzor od 200 MP. Ostatak arsenala čine periskopska telefoto kamera od 10 MP, telefoto kamera od 10 MP te ultraširokokutna kamera od 12 MP.

Činjenica da broj piksela u kameri nema veze s kvalitetom fotografija snimljenih smartfonom očigledno nije zaustavila Samsung te je uz nov objektiv u softver kamere uveo nekoliko jako zgodnih noviteta. S23 Ultra, zahvaljujući tehnologiji Adaptive Pixel, može 16 piksela strpati u jedan, što znači da su fotografije oštrije, blistavije i detaljnije od prošlogodišnjih, uz naglasak na dramatično poboljšanu kakvoću onih ulovljenih pri slabijim uvjetima osvjetljenja.

  • +6
Samsung Galaxy S23 Ultra - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Druga stvar koja se definitivno okoristila dodatnim pikselima je zumiranje. Ako snimate slike u rezoluciji od 200 MP, možete izabrati dio i izrezati je za vrlo uvjerljive i prihvatljive rezultate. Prosječni korisnici uređaja, tim rečeno, vjerojatno neće snimati fotografije koje planiraju objaviti na billboardima, no nikako ne možemo zanemariti kreativni potencijal koji pruža ovaj način snimanja.

Što se stražnjih kamera tiče, iskustvo je vrlo slično dosadašnjim Samsungovim uređajima - slike su zasićene i vrlo kontrastne.

Frontalnu je kameru od 40 MP ove godine zamijenio nešto skromniji širokokutni senzor od 12 MP, za koji Samsung naglašava da će najveće minuse manjeg broja piksela kompenzirati puno naprednijom umjetnom inteligencijom. Rezultati su i dalje zadovoljavajući te, za razliku od selfi kamere koju smo susreli prošle godine, nude malo oštrije detalje koje, naravno, možete 'udaviti' u beauty filtrima.

Što se drugih vidljivih noviteta kod uređaja tiče, Galaxy dolazi u četiri nove boje te je nešto teži od prošlogodišnjeg modela. Također ima ravniji 6,8-inčni OLED ekran s brzinom osvježenja 1-120 Hz. Prikaz je standardno oštar i elegantan te može mijenjati boje ovisno o okolnom osvjetljenju. Stakleno kućište od novog Gorilla Glass Victusa 2 obuhvaća tanki aluminijski okvir, a sve zaokružuje certifikat IP 68 te jamči polusatnu nepropusnost na vodu na dubini od 1,5 metara. Uređaj se može relativno ugodno držati ako imate veće ruke, a biometrija za otključavanje otiskom prsta skrivena je pod donjim dijelom zaslona.

Ispod poklopca

Kako sve ne bi stalo na otpornijem staklu i ravnijem ekranu, Samsung je u Galaxy S23 Ultra ugurao Qualcommov posebno modificiran čip Snapdragon 8 Gen 2, a on, prema proizvođaču, može doseći brzine do 3,36 GHz. Podršku mu čini memorija koja dolazi u paketima od 256 GB do 1 TB uparena s osam ili 12 GB RAM-a. Performanse uređaja su očekivano jako dobre, s time da se smartfon ne grije tako brzo kao prošlogodišnji model koji je pokretao Samsungov Exynos.

Sve ovo zaokružuje baterija od 5000 mAh, u principu ista kao prošlogodišnja - što po pitanju brzine punjenja, što po radnom vijeku - a prosječan dan surfanja, uređivanja dokumenata fleksibilnim S Penom i gejminga natjerat će je na punjenje koje podržava bežične standarde, kao i brzo žičano punjenje od 45 W.

  • +4
Samsung Galaxy S23 Ultra - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Sličan, ali različit

Samsung Galaxy S23 Ultra u principu je skoro isti telefon kakav smo gledali prošle godine. Razlike, dakako, postoje, ali ne mogu poslužiti kao neka žestoka motivacija za nadogradnju - osim ako ste vlasnik nekih ranijih Noteova. Unatoč inkrementalnim nadogradnjama i malom broju značajnih poboljšanja, Galaxy S23 Ultra je i dalje produktivan as u rukavu koji, po potrebi, možete koristiti za prilično intenzivno gejmanje.

  • Ime: Samsung Galaxy S23 Ultra
  • Platforma: Android 13, OneUI 5.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, modificirani
  • Memorija: 256GB 8GB RAM, 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 1TB 12GB RAM
  • Ekran: 6,8 inča, 1-120 Hz, Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1200 nit (HBM), 1750 nita (najveća svjetlina)
  • Konstrukcija: aluminij, staklo, Corning Gorilla Glass Victus 2

Stražnje kamere:

  • 200 MP, f/1.7, 24mm (širokokutna), 1/1.3", 0.6µm, višesmjerni PDAF, laserski autofokus, optička stabilizacija slike
  • 10 MP, f/4.9, 230mm (periskopski telefoto), 1/3.52", 1.12µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 10x optički zum
  • 10 MP, f/2.4, 70mm (telefoto), 1/3.52"​, 1.12µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 3x optički zum
  • 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultraširokokutna), 1/2.55"​, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, Super Steady video

Selfi kamera:

  • 12 MP, f/2.2, 26mm (širokokutna), Dual Pixel PDAF
  • Baterija: 5000 MAh, brzo punjenje do 45 W, bežično punjenje do 25 W
  • Biometrija: senzor za otisak prsta ispod ekrana
  • U kutiji: S Pen, kabel, smartfon, igla za SIM
  • Cijena: od 1449 eura
  • Ustupio: Samsung